Emekli maaşı adı üstünde artık çalışma gücünüzün kalmadığı emeklemeye başladığınız dönemde gençken yaptığınız çalışmalara karşılık Sosyal Güvenlik Kurumunun ölmeden yaşamaya devam etmeniz için verdiği el harçlığıdır.

Kimse itiraz etmesin Türkiye de emekli maaşı yaşamanız için değil sürünerek yaşamanız için verilen bir gelirdir. Ne öldürür ne güldürür resmen süründürür. Durum böyle olunca da azıcık da olsa nefes almanız için bankalar kredili mevduat, bireysel kredi, bayram kredisi, kredi kartı gibi değişik isimlerde krediler ile sözüm ona nefes aldırmaya çalışır.

Eski bir bankacı olarak kimse size zorla kredi satmaz. İhtiyacınız varsa alırsınız. İhtiyacınız yoksa almazsınız. Fakat Türkiye de ne çalışırken ne emekli olunca doğru düzgün bir geliriniz yoksa illaki bankalara yolunuz düşer 

Şimdi bana gelen ana sorulardan biri Emekli Maaşıma haciz işlemi uygulandı.Hakları var mı?

Emekli aylığına haciz konulamayacağına ilişkin hüküm 5510 sayılı  Kanun’un 93’üncü maddesinde 1.10.2008 de düzenlendi. Bu kanun maddesine göre ,sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri ,sağlık hizmet sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları devir ve temlik edilemez.

Gelir ,aylık ve ödenekler ;88’inci maddeye göre ve takip tahsili gereken alacaklar yani Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili emekli kişiden prim ,SGDP gibi bir alacağı varsa haciz işlemi uygulanabilir .Bu da aldıkları maaşın %25 ini geçemez bazı durumlarda %30 una kadar artırılabilir. Yine emekli maaşı nafaka alacakları dışında haciz edilemez.Yani özetle devlet diyor ki haciz edersem emekli aylığını ben haciz ederim .Değilse kimse alamaz.

Buna göre eğer emekli aylığına ilişkin icra dairesine bir talep gelirse icra müdürü ret eder. Eğer icra dairesi SGK na yazı yazarsa emekli aylığından kesinti başlar. Değilse maaş kesilemez.

Peki nasıl oluyor da nafaka ve SGK ya olan borçlar dışında emekli maaşı haciz edilemezken emeklilerin maaşlarına bankalar haciz uyguluyor.

Emeklilerin bankalardan aldıkları kredi ürünlerinde kitap gibi sözleşmeler imzalatılmaktadır. Bu sözleşmelerde emeklilerin EMEKLİ MAAŞIMA KONULACAK HACZE DE MUVAFFAKAT EDİYORUM   şeklinde yer alan maddeyi okuyup imzaladıklarını sanmıyorum. Kim kredi alırken bu maddeleri  teker teker okuyup yorumluyor. Ben daha bir kişi bile görmedim. Okursa kimse imzalamaz. Bankacı matbu evrak der müşteri imzalar. Halbuki kredi sözleşmeleri  başlı başına Hukuki bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile bankacı dilerse istediği gibi kredi geri ödemesini alır.

Siz Banka haciz işlemi başlattığında Bankaların HUKUK ORDUSU ile karşı  karşıya kalırsınız.

Şimdi bu sözleşmelerde son cümle de genelde söyle biter.TÜM BELGELERİ OKUDUM MÜZAKERE ETTİM VE İMZALADIM.Okumuş olmanız da yeterli olmaz müzakere de etmişinizdir. Bunun da sebebi Tüketici mevzuatına göre müzakere etmeden imzalanan sözleşmeler geçersizdir.

Şimdi öncelikle imzaladığınız sözleşmeler 2005 ve öncesi ise yırttınız. Haciz edemezler eğer sonradan muvaffakat vermemişseniz. Bu durumda icra dairesine itiraz edersiniz ve haciz kaldırılır. Ama muvaffakatname imzaladınızsa yapacak bir şey yok haciz devam eder.

Memurlarda ise durum ne yazık ki tamamen aleyhtedir. Borcunuza muvaffakat verip vermediğinize bakılmaz direkt haciz uygulanır. İcra dairesi müdürlüğü tarafından alınmış haciz kararı var ise maaştan kesinti başlar itiraz da bir işe yaramaz.

Bayrama bir hafta kala bankalardan gelen kredi alın ödersiniz  davetlerine  lütfen ödeyebilecek iseniz icabet edin. Değilse borç yiyen kesesinden yer atasözünden yola çıkarak ödeyemeyeceğiniz tutarlara imza atmayın. Bankacılar şemsiyeyi güneş varsa uzatır yağmurda çeker geri alır.

 

Gönlünüzden geçtiği gibi şeker tadında bir bayram olsun….