Ayda bir iki gün temizliğe gelen veya hasta, çocuk bakanlar sigortalı sayılmıyordu.Sonunda 1.09.2014 tarihinde 6552 sayılı Torba kanun ile ev hizmetlerinde kaç gün çalışırsa çalışsın hatta bir gün bile çalışsa sigorta kapsamına alındı.

Bundan böyle özellikle 1.Nisan.2015  tarihinden itibaren çalışma saatine göre hesaplanan çalışma gün sayısı on gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigorta yapılması zorunlu hale geldi.Evinde on günden fazla hizmetli çalıştıran kişi çalıştığı ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunacaktır.Evinde çalışanı bildirmeyen işveren statüsünde kabul edilen ev sahibi için bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Ev hizmetlerinde  çalışma saatine göre hesaplanan çalışma gün sayısı on günden az olan sigortalılar için ,çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştırılanlarca kanunun 82.maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırı üzerinden %2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecektir.Evinde on günden az işçi çalıştıranlar işveren kabul edilmezler.On günden az ödenen primler içinde sağlık sigortası primi olmadığı için bu kişiler sigortadan faydalanmak istiyorlarsa ayrıca Genel Sağlık sigortası primi ödemeleri gerekir.Ev hizmetlerinde on günden az çalışanlar eşlerinden sağlık yardımı almaya devam ederler.

Ev Hizmetlerinde 5510 sayılı Kanunun  Ek 9.maddesi kapsamında çalıştırılması hakkındaki tebliğ 1.04.2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.Evinizde kaç gün çalışırsa çalışsın çalıştığı ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılması gerekir.

Yine önemli bir husus aynı evde oturan üçüncü dereceye kadar olan akrabalar ev hizmetlerinde bulunsa da sigortalı kabul edilmezler.Anneanne,babaanne ,büyükbaba,hala,teyze,dayı ,amca ve yeğenlerinizi evinizde hizmetli olarak çalışan gösteriyorsanız bunların sigortalılığını sonlandırmanız gerekir.

On günden az ev hizmetlerinde çalışanlar dilerlerse emeklilik primlerini kendileri Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak çalıştıkları ayı takip eden ayın sonuna kadar ödeyerek sigortalılıklarını emeklilik sürelerine dahil edebilirler.Daha sonra toplu ödeme imkanı bulunmamaktadır.

Ev hizmetlerinde çalışanların ödenen sigorta primlerinden dolayı iş kazası ve meslek hastalığı primlerinin getireceği imkanlardan faydalanabilmesi için en az on gün önce tescilinin yapılmış olması ve sigortalılığının sona ermemiş olması gerekir. Emeklilik içinse Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcunun olmaması gerekir.

Ev hizmetlerinde çalışanların işverenlerinin iş kazası ve meslek hastalığı durumunda diğer işverenlerin maruz kaldığı sorumluluk bu işverenler için uygulanmaz. İş kazası ve meslek hastalığı olaylarında 5510 sayılı kanunun 21.maddesinin birinci fıkrasındaki işverenin iş kazasından doğan sorumlulukları ev hizmetlerinde işçi çalıştıran işverenler için uygulanmaz.

Sonuç olarak ev hizmetlerinde üçüncü dereceye kadar akrabalarınız size hizmet verse dahi  onları evinizde sigortalı olarak çalıştıramazsınız.Ayrıca on günden az çalışsa dahi ev hizmetlerinde çalışanlar için günlük 2 Lira prim ödersiniz bunu ödemediğinizde şikayet durumunda en az bir asgari ücret cezaya maruz kalırsınız ki buna değmez.Bu nedenle evinizde kaç gün hizmet verirse versin mutlaka sigortalı yapmanızı öneririz.

Ev hizmetlerinde çalışanlar dilerlerse primlerini emeklilik malullük primlerini dışarıdan kendileri ödeyerek bu sürelerini emeklilikte SSK (4a) statüsünde kazabilirler.

Yine ev hizmetlerinde çalışanların maruz kalabilecekleri iş kazalarında işverenin sorumluluğu Sosyal Güvenlik Kurumuna karşı bulunmamaktadır.Biliyorsunuz daha bir iki yıl öncesine kadar ev hizmetlerinde çalışanlar ücretli ve sürekli çalışıyorsa sigorta kapsamına dahil ediliyorlardı.