Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Kemeraltı zirvesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısı üzerine başlayan temizlik seferberliği örnek bir proje ile taçlandırılacak
 
Önümüzdeki günlerde İzmir’de hayata geçecek yeni temizlik projesi Türkiye’ye örnek olacak. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda başlayan temizlik kampanyasının devamı niteliğindeki bu proje ile çarşının tüm sokakları yeni çöp kovaları ile donatılacak ve yerlere sigara atan vatandaşlara ceza kesilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sundukları talepler ve planlanan projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, “Aslında çok geç kalınmış bir konu. Şimdiden sonra çarşının tüm sokakları tertemiz olacak ve artık kimse yerlere çöp atmayacak” dedi.
 
CEZA GELİYOR
 İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortaklaşa hayata geçirmeyi planladıkları projeye ilişkin Ege Telgraf’a özel açıklamalarda bulunan Ümit Kaya, “Başkan Soyer’in esnaf ile buluşması sonrasında esnaf camiasında yeni bir duyarlılık oluştu. Temizlik konusunda büyük bir mesafe kaydedildi. Belediyeden yere ve mazgalların içine atılan sigara izmaritleri için yeni bir yaptırım isteyeceğiz. Bu konuda zabıta önlem olarak yeni yaptırımları hayata geçirebilir. Çöp, sigara izmariti ya da poşet için küçük de olsa uyarı maksatlı ceza kesilmesini isteyeceğiz. Yaptığımız toplantı ve başlatılan temizlik seferberliğinin ardından esnafımız zaten bu temizlik konusuna sahip çıktı. Artık tüm esnaf kapısının önünü temiz tutuyor ve yerlere izmarit de atılmıyor. Fakat bunun müşterilerimiz tarafından algılanması ve Kemeraltı’nın daha temiz olması amacıyla ilave bazı taleplerimiz var. Çarşının sokaklarına yeni çöp poşetleri ve izmarit kutuları konacak. Hatta güvenlik gerekçesiyle, çalınmaya karşı önlem olarak bu kutular esnafımıza zimmetlenecek. Bu kutular sabah esnaf tarafından sokağa çıkartılacak, akşamları da işyerlerine kaldırılacak. Kemeraltı’nda göreve başlayan belediye işçisi temizlik görevlisi arkadaşlar da bizlere yardımcı olacak ve bu kovalar sürekli olarak boşaltılıp, kontrol edilecek” dedi.

İŞTE DETAYLAR…
 Çarşı sokaklarına konulacak yeni çöp kovaları hakkında detayları da paylaşan Başkan Kaya, şunları kaydetti: “Aslında çöp kovaları olsa daha iyi olur ancak güvenlik gerekçesiyle şeffaf çöp poşetleri tercih edilebilir. Bu konudaki teknik detayı belediyedeki görevli arkadaşlarımız daha iyi bilir ve son kararı onlar verecektir. Esnafımız ve çarşıyı ziyarete gelen vatandaşlarımızın ortak şikayetleri çarşıda çöp kutularının olmamasıydı. Temizlik medeniyetin bir göstergesi. Aslında çok geç kalınmış bir konu. Bugüne kadar çöp kutusu olmadığından çöpler ve izmaritler ya yere ya da kanalizasyon mazgallarının içine atılıyordu. Şimdi herkes yerleri temiz gördüğü için artık yere bir şey atamayacak. Bundan sonraki dönemde kanal kapakları yani, mazgalların da düzenli olarak temizlenmesi sağlanacak. Artık yerlere atık bırakmak için bir sebep de kalmayacak. Tüm Kemeraltı’na tahmini olarak 5-10 bin adet çöp kovası ve izmarit kutusu yerleştirilecek. (Erman Şentürk/Ege Telgraf)