İzmir, uluslararası çapta bir büyük organizasyona daha ev sahipliği yapmaya başladı. 27-29 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilecek Pasta Festivali açıldı. Yerli yabancı, 1500’ü aşkın pasta şefini İzmir’de buluşturacak festival, ilk gününde renkli görüntülere sahne oldu.
 
27-29 Eylül 2019 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan PASTART İZMİR- Uluslararası Pastacılık, Tatlıcılık, Şekercilik ve Unlu Mamuller Festivali  açılış töreni İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılışa Ak Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yanısıra İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, federasyon, oda ve dernek başkanları katıldı.
Törende söz alan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, “İnanıyoruz ki; İzmir’in gastronomi destinasyonu olması konusunda bu festivalin ayrı bir yeri olacak. Festivalimiz Pazar günü gerçekleştireceği 3000 metrelik rekor denemesiyle de İzmir’e farklı bir heyecan getirecek” dedi.
 
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise “İzmir, ilklerin şehri. Geçmişte bunu kanıtladı. Bugün de önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaparak kanıtlayacak; Pasta sanatını icra edenleri buluşturacak. Gastronomi, kentlerin gelişmesinde önemli bir paya sahip; İzmir’in de bu konuda önemli bir yeri olacağını düşünüyoruz” dedi.
 
Açılış törenine katılan Ak Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, esnafın meclisteki temsilcisi olmaktan gurur duyduğunu belirterek, Türkiye’de 2 milyon esnaf ve sanatkar olduğunu bu sayıyı daha da artırma niyetinde bulunduklarını bildirdi. Özkan “Evlerimizden dışarı adım attığımızda mutlaka bir esnaf sanatkar temsilcisi ile karşılaşırız. Esnaf ve sanatkarlar günlük hayatımızın omurgasıdır. Festivalin bu açıdan da önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen festivalin ilk onur ödülü de Yenice’nin “Türk Mutfağı’nın Kraliçesi” olarak anons ettiği Nevin Halıcı’ya takdim edildi.
 
Halka açık ve ücretsiz olarak ziyaret edilen festival tadımlar, tanıtımlar, söyleşiler ve atölyeler ile renkleniyor.    
 
Üç gün süreyle açık kalacak festivalde Polen, Vizyon, Vizyon Select, Crystal Endüstriyel sponsorluğunda ve TAŞPAKON koordinatörlüğü’nde Pastacılık Yarışmaları düzenleniyor, Cumartesi günü Reyhan Pastanesi Sponsorluğu’nda  gerçekleşecek Uluslararası Pastacılık Kupası’na ise 10 ülkeden 20 yarışmacı şef ile 10 jüri şef katılacak. Bravo Pastanesi Sponsorluğu’nda gerçekleşecek  ve üç gün sürecek Pastart Buluşmaları seminerler dizisine ise Nevin Halıcı, Priscilla Mary Işın, Nihal Kadıoğlu Çevik, Ahmet Örs, Ragıp Güzelbey ve Azerbaycan’dan Tahir Emiraslanov, Yunanistan’dan Kostas Antoniadis katılacak. Seminerlerin koordinatörlüğünü Nejat Yentürk üstlenecek.  Tekbaş Destan Un Sponsorluğu’nda kurulan Boyoz Sokağı ile Tezcan Un Sponsorluğu’nda gerçekleşecek Gevrek ve Kumru Sokağı ise festivale ayrı bir renk katacak.
 
BÜYÜK GÜN PAZAR: 3 KM’LİK FESTİVAL PASTASI
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası üyeleri ve festival katılımcılarının birlikte hazırlayacağı,  tam 3 km uzunluğunda olması planlanan Festival Pastası ile dünya rekoru kırılması amaçlanıyor. Kültürpark geneline kurulacak özel bir stantta yapılacak Festival Pastası için 1500’ü aşkın pasta şefi ve 500’e yakın pastane birlikte çalışacak. Noter huzurunda tescil edilecek rekorun final bölümünü ise ödüllü Elele Cafe projesiyle dikkati çeken Anadolu Otizm Vakfı gerçekleştirecek.