CHP’de kongre sürecinin başlamasıyla sonucu en çok merak edilen illerin arasında İzmir de yer alıyor. Kongre öncesi CHP İzmir Milletvekili Tacattin Bayır’dan kritik uyarı geldi. Seçimlerin çarşaf listeyle yapılmasını isteyen Bayır, “Çarşaf birleştirir, blok liste ayrıştırır” dedi.
 
Bayır, kongre sürecine ilişkin görüş ve önerilerini Düzgün Haber’le paylaştı. CHP’nin iktidara yürüdüğüne dikkat çeken Bayır, parti örgütünün bu olgunluk ve anlayışla kongre sürecini en iyi şekilde atlatacağını dile getirdi.
 
Son dönemde kulislerde iktidara yürümek için ‘blok liste’ ile seçimlere gidilmesi gerektiğine ilişkin önerilerin dile getirildiğini ifade eden Bayır, “Tüzüğümüze göre parti organlarına seçimlerde aslolan çarşaf listedir. Kaldı ki, çarşaf birleştirir, blok liste ayrıştırır. Örgütün önüne sandık konularak çarşaf listeyle seçimler yapılırsa, kırgınlık, küskünlük, dargınlıkların önüne geçilir. Hele hele kendisine 2023’de iktidar olayı hedef koyan bir parti, kendi iç tartışmalarıyla basına malzeme olmamalı” uyarısında bulundu.
 
‘UZLAŞMA’ SANDIKTAN ÇIKAR
Kılıçdaroğlu’nun, il başkanlığı seçimlerinde ‘uzlaşın’ telkininin yanlış yorumlandığını dile getiren Bayır, “Birileri, Genel Başkanımızın sözlerini çarpıtarak, yanlış yorumlayarak ‘tek aday’ dayatmasında bulunuyorlar. Bu doğru değildir. Genel Başkanımız, 2010 yılından beri bütün kongrelerde demokratik mekanizmaları çalıştırmış ve hepsinde seçimleri çarşaf listeyle yapmıştır. Bugün de farklı düşündüğünü sanmıyorum. Genel Başkanımızın, ‘uzlaşın’ talimatının sandıktan gerçekleşeceği en uygun yöntem ‘çarşaf listedir.’ Örgütümüz, kaç aday olursa olsun sandıkta iktidar uzlaşmasını sağlayarak en uygun adayı tercih edecektir” dedi.
 
‘MİLLİ TAKIM’ ÇIKARMALIYIZ
AK Parti’nin İzmir il yönetiminde şu anda 2 eski vekil, 3 eski belediye başkanı, 2 eski il başkanının bulunduğunu dile getiren Bayır, “Biz de aynı felsefe ile hareket etmek durumundayız. Gün ayrışma değil, iktidar olmak için birlik olma günüdür. Bunun için İzmir İl Başkanlığı yönetimini ‘Milli Takım’ gibi düşünmeliyiz. Güçlerimizi birleştirmeliyiz. Eski belediye başkanları, milletvekilleri, il başkanlarının içinde yer aldığı Milli Takım gibi çok güçlü bir il yönetimi yapmalıyız. Milli Takım, ruhunu çarşaf liste ile sağlayabiliriz. Örgütümüz, gerekli elemeyi çarşaf listede yapar. Böyle bir ruhla hareket edersek iktidarın kapıları sonuna kadar CHP’ye açılır” çağrısında bulundu.
 
KONGRE İKİ GÜN SÜRSÜN
İzmir ve diğer büyükşehir kongrelerinin gerekirse 2 gün sürmesi gerektiğini vurgulayan Bayır, “İlk gün herkese söz verilir ve herkes eteğindeki taşları döker. İkinci gün sadece seçim yapılır. Seçimlerde tek aday veya blok liste dayatması kesinlikle olmamalı. Bu iktidara yürüyen bir partiye yakışmaz. Blok veya tek aday, kırgınlık ve küskünlük demektir. İstediği kadar aday çıksın, çarşaf liste ile seçimleri yaparsınız. Sonuçta herkes sandıktan çıkana razı olur. Kazanmayan arkadaşlar da küsmez, ‘örgütüm bana görev vermedi’ der. Çarşaf liste, örgütü tutkal gibi birbirine kenetler ve iktidar yürüyüşünü başlatır. Bu anlayışla hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.(Düzgün Haber)