EGE MECLİSİ - Cumhuriyet Bayramı İzmir'in dört bir yanında coşkuyla kutlandı. 

İzmir'de 29 Ekim kutlamaları

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, İzmir'de düzenlenen törenle kutlandı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, tören öncesinde tebrikleri makamında kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda, Vali Ayyıldız ile Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Ali Sivri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tören aracıyla vatandaşların bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. İzmir Valisi Ayyıldız, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in ilanının 96. yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutladıklarını ifade etti. 

Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı tüm yıkıcı, bölücü tehditlere uyanık ve hazır olunması gerektiğini vurgulayan Ayyıldız, "Devletimizi sürekli kılmanın ancak huzur, güven ve barış içerisinde yaşayan, her alanda görev ve sorumluluklarını iyi bilen bir toplumla mümkün olduğu, bu gücü oluşturmada toplumun her ferdine önemli görevlerin düştüğü asla unutulmamalıdır." dedi.

Ayyıldız, Türkiye'nin dünyadaki tüm mağdur ve mazlumların umut kapısı olması nedeniyle DEAŞ, PKK, PYD/YPG ve FETÖ gibi eli kanlı terör örgütlerinin hedefi haline geldiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti siyasi, ekonomik, diplomatik ve askeri alanlarda ne kadar güçlü olduğunu, üzerinde operasyon yapılamayacağını dost düşman herkese defalarca göstermiş ve göstermeye devam edecektir." şeklinde konuştu.

Halk oyunları gösterilerinin yapıldığı törende günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu.

Etkinlik, geçit töreniyle son buldu.

Bornova'da fener alayı coşkusu

Cumhuriyet'in 96'ncı kuruluş yılı Bornova'da coşkuyla kutlandı. Otoyol viyadüklerinin altından başlayan fener alayı yürüyüşüne binlerce Bornovalı katıldı. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in de katıldığı yürüyüşte, Mustafa Kemal Caddesi bayraklarla kırmızı beyaza boyandı, meşalelerle aydınlandı.

Binlerce Bornovalı'nın katıldığı fener alayı coşkusu, Mustafa Kemal Caddesi boyunca katılanlarla büyüdü. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in eşleriyle katıldığı yürüyüşte siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yerlerini aldı. Dev Atatürk posteri ve Türk Bayrağı'nın en önde elllerde taşındığı yürüyüşte renkli görüntüler de oluştu. Küçük bir kız çocuğunun bando takımına şeflik yaptığı anlar büyük ilgi uyandırırken, Bornova Selanikliler Kültür ve Dayanışma Derneği Gençlik Kolları üyesi çocukların İstiklal Marşı'nı ezberden okuduğu anlar Cumhuriyet Meydanı'nda büyük coşku yaşattı.

Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran Bornovalılara seslenen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, "Bu Cumhuriyet bizim, bu Cumhuriyet kadınlarımızın, bu Cumhuriyet çocuklarımızın, biz bu ülkenin bekçileriyiz. Sizlerle beraber ülkemizi çok daha iyi günlere taşıyacağız" dedi.

Coşku Sokaklara Sığmadı

Karabağlar Belediyesi'nin Cumhuriyetimizin 96. yılı nedeniyle düzenlediği Cumhuriyet Yürüyüşü'nde coşku sokaklara sığmadı. Ellerinde Türk Bayrakları, Atatürk posterleri ve meşalelerle, marşlar ve sloganlar eşliğinde Fahrettin Altay Meydanı'ndan Üçyol Uğur Mumcu Parkı'na yürüyen binlerce kişi, Cumhuriyete bağlılık mesajı verdi. Uğur Mumcu Parkı'nda yurttaşlara seslenen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Cumhuriyet bizim sevdamız, inancımız, yaşamımız. Cumhuriyet bizim herşeyimiz” dedi.

Karabağlar Belediyesi'nin geleneksel olarak düzenlediği Cumhuriyet Yürüyüşü'ne bu yıl yoğun katılım oldu. Fahrettin Altay Meydanı metro çıkışında buluşan yurttaşlar, halaylar çektiler, marşlar söylediler. Daha sonra Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve eşi Fügen Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve eşi Müberra Beko, Malatya Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Çetin Özdemir, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında olduğu binlerce kişi, Üçyol'a doğru harekete geçti. Ellerinde Türk Bayrakları, Mustafa Kemal Atatürk posterleri taşıyan kitlenin coşkusuna, yoldan geçen araçtakiler kornalarıyla, evlerinin balkonuna, penceresine çıkan yurttaşlar da el ve bayrak sallayarak ortak oldu. Göztepe taraftarları da güzergahın farklı kesimlerinde yaktıkları meşalelerle ve açtıkları pankartlarla geceye renk kattı.

7'DEN 77'YE

7'den 77'ye hemen her yaş grubundan yurttaşın yer aldığı kortej, yaklaşık 6 kilometrelik yolu bandonun çaldığı marşlar eşliğinde, coşkuyla tamamladı. Uğur Mumcu Parkı'na ulaşan binlerce kişi burada havai fişek gösterisi ve 10. Yıl Marşı'yla karşılandı. Daha sonra Kuvayi Milli Derneği'nin zeybek gösterisi gerçekleştirildi.

Uğur Mumcu Parkı'ndaki törende yurttaşların Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak konuşmasına başlayan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Cumhuriyetin bekçileri, sahipleri!.. Sizler oldukça Cumhuriyet ilelebet yaşayacaktır. Mustafa Kemal'in gözü arkada kalmadı, kalmıyor. Cumhuriyetin sevdalıları ona sonuna kadar sahip çıkıyor, çıkacak” dedi.

Cumhuriyetimizin 96. yılını kutladığımızı anımsatan Başkan Selvitopu, “Umarım Cumhuriyetimizin 100. yılını da yine bu alanda, binlerce kişi bir arada, coşkuyla kutlarız. Cumhuriyet bizim sevdamız, inancımız, yaşamımız. Cumhuriyet bizim herşeyimiz. O varsa bizler varız” diye konuştu.

DÜN OLDUĞU GİBİ...

Türk Ulusu'nun özünde özgürlük ve bağımsızlık ruhu olduğunu vurgulayan Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“Cumhuriyet 7 düvele direnerek verilen mücadeleyle kuruldu. Bugün etrafımızı kuşatanlar, geçmişte bizim ülkemizi işgal etmişlerdi. Cumhuriyeti kuranlar onları azimle, verdikleri mücadele sonucu kovdular. Şimdi uzaklardan sınırlarımıza gelenler bize hesap sormaya kalkıyorlar. Bu toprakların insanları ancak kendi toplumuna hesap verir. Bir başka yerden gelip oranın kaynaklarını emperyalist amaçlarla kullanmak isteyenlere asla teslim olmayacağız. Cumhuriyet özgürlüğe, bağımsızlığa sonuna kadar sahip çıkmaktır. Biz bunu Ulusal Kurtuluş Savaşı Önderi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarından aldık. Bayramınız kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet!”

Alandakilere seslenen Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu da, bugünlere kolay gelinmediğine dikkat çekti.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Gecenin sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası konser verdi.

Buca’da fener alayı ve resepsiyon

Buca Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı, 96’ıncı yıla özel resepsiyon ve fener alayıyla kutladı. Buca sokaklarında dev Türk bayrağı eşliğinde başlayan cumhuriyet coşkusu, yürüyüşün ardından BBKSM’de düzenlenen resepsiyonla devam etti. Tango ve Türk Sanat Müziği ile renklenen gecede Başkan Kılıç, cumhuriyetin 96’ıncı yaşını zeybek oynayarak karşıladı. Kılıç, “Cumhuriyet; kadınların öldürülmediği, çocukların yatağa aç girmediği, kimsenin ötekileştirilmediği, fikirlerin düşüncelerin özgür olduğu, adaletin herkes için olduğu aydınlık bir ülkenin teminatıdır” dedi.  

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin 96’ıncı kuruluş yıldönümü, Buca’da adına özel resepsiyon ve fener alayı ile kutlandı. 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Buca sokakları, bayramdan günler öncesinde ay yıldızlı Türk bayraklarıyla donatılarak başladı. 

FENER ALAYI VE DEV TÜRK BAYRAĞI  

Kutlamalar, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” dediği 28 Ekim akşamı, Buca sokaklarındaki yürüyüşüyle devam etti. Buca Kent konseyi ile birlikte Buca Belediyesi önünden başlayan yürüyüş, fener alayı ve Türk bayrakları eşliğinde Kasaplar Meydanı’na kadar devam etti. Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç’ın katılımı ve yüzlerce Bucalının yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen yürüyüşte dev Türk bayrağı açıldı. 

CUMHURİYET RESEPSİYONU BÜYÜLEDİ 

Yürüyüşün ardından Buca Belediyesi tarafından düzenlenen 96’ıncı Yıl Resepsiyonu’na geçildi. Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde(BBKSM) düzenlenen baloya Başkan Kılıç’ın yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti Buca İlçe Başkanı Gamze Bilge Torun,  Buca protokolü, Buca Belediyesi Meclis Üyeleri ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.  

96’INCI YILA ZEYBEKLİ KARŞILAMA 

Resepsiyonda Mustafa Kemal Atatürk’ün özel fotoğraflarından hazırlanmış sergi ve  Çanakkale Savaşı’nın kahramanlarından Seyit Onbaşı, Türk kadını ve Türk askerini canlandıran performans sanatçıları konukları karşıladı. Tango gösterisinin büyülediği etkinlikte Pınar Bulut ve Ümit Bulut, Türk Sanat Müziği performansıyla katılımcılara eşsiz bir gece yaşattı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Başkan Kılıç, cumhuriyet coşkusuna Harmandalı eşliğinde zeybek oynayarak ortak oldu. Cumhuriyetin yeni yaşı ise hep bir ağızdan söylenen İzmir Marşı ile karşılandı. 

CUMHURİYET AYDINLIK BİR ÜLKENİN TEMİNATIDIR

Resepsiyonun açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Kılıç, sözlerine Nutuk’tan alıntılarla başladı. Cumhuriyetin, en zor zamanda Türk milletinin birlik beraberliğiyle kurulduğunu hatırlatan Kılıç, “Cumhuriyet fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür birçok nesiller yetiştirmiş, özgür ve bağımsız bir milletin yaşam biçimi haline gelmiştir. O yüzdendir ki bugün en büyük bayramdır. Cumhuriyet sadece bir yönetim biçimi değil, yaşam biçimidir.  Cumhuriyet medeniyettir; aydınlıktır.  Cumhuriyet seçme seçilme hakkıdır;  kadındır. Cumhuriyet köy enstitüleridir;  üretmektir, emektir. Cumhuriyet irfanı hür, vicdanı hür, fikri hür eğitimdir.  Cumhuriyet hakça bölüşmektir;  kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet bağımsız yargıdır, inanç özgürlüğüdür; adalettir.  Yani cumhuriyet; kadınların öldürülmediği, çocukların yatağa aç girmediği, kimsenin ötekileştirilmediği, fikirlerin düşüncelerin özgür olduğu, adaletin herkes için olduğu aydınlık bir ülkenin teminatıdır” dedi.  

YENİ NESİLLERLE BİRLİKTE AYNI KARARLILIKTA YAŞATACAĞIZ

Kılıç, “Bizler hepimiz cumhuriyet çocuklarıyız. Ata’mızın en büyük mirası olan cumhuriyetimize sahip çıkmaktan, onun ilkelerini fikirlerini savunmaktan asla vazgeçmedik. Aldığımız cumhuriyet mirasını koruyabilmek adına hak, hukuk, adalet diyerek toplumun her alanında mücadelemizi sürdürdük.  Cumhuriyet değerlerine karşı hayırsız bir evlat gibi davrananlara, mirasyedilere inat mücadeleden asla taviz vermedik.  Evet bugün ne yazık ki cumhuriyetimiz Atatürk’ün bize emanet ettiği cumhuriyetten çok farklı. Ama bizlerin cumhuriyete bakışı hala aynı. Cumhuriyeti yeni nesillerle birlikte aynı kararlılıkta yaşatacağız.  Bugün milyonlarca pırıl pırıl gencimiz, ne kadar işsizliğin ümitsizliğin pençesinde hayat kavgası mücadelesi verse de söz konusu Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk olduğu zaman, adalet mücadelesi olduğu zaman neler yapabileceklerini sadece bizler değil tüm dünya gördü. Cumhuriyet için, özgürlükleri için, ellerinde kitaplarıyla sadece ‘adalet’ diyen gençlerimiz… Onlara ümidimiz sonsuz. Gençliğimizin ve çocuklarımızın Atatürk’ü ve cumhuriyeti algılama sağlamlığını görünce dünyalar bizim oluyor, ufuklar aydınlanıyor” şeklinde konuştu. 

Karşıyaka'da 'Cumhuriyet' şöleni

Büyük Önder Atatürk’ün “En büyük eserim” dediği Cumhuriyet’in 96’ncı kuruluş yıl dönümü, Karşıyaka’da büyük gurur ve heyecanla kutlandı. Günler öncesinden kenti saran bayram coşkusu, Fener Alayı ve Cumhuriyet Konseri ile zirveye çıktı. Başkan Tugay “Bir kere daha söz veriyoruz ki Karşıyaka dün olduğu gibi yarınlarda da Cumhuriyet’in kalesi, simgesi ve yaşayan değeri olarak geleceğe yürüyecektir” dedi.

Karşıyaka Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Fener Alayı, Karşıyaka Kaymakamlığı önündeki buluşma ile başladı. Karşıyaka Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun sunduğu gösterinin ardından, her yaştan binlerce Cumhuriyet sevdalısının katılımıyla Çarşı içinden İskele’ye doğru yürüyüşe geçildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’ın da yer aldığı kortejin önünde, dev Türk Bayrağı ve Atatürk posteri taşındı. 

ATAMIZIN İZİNDEYİZ!

Cumhuriyet Bayramı’nı tek ses tek yürek kutlayan Karşıyakalılar; yürüyüş sırasında hep bir ağızdan İzmir Marşı’nı okudu, Atatürk devrimlerine ve Cumhuriyet kazanımlarına sonuna kadar bağlı kalacaklarını haykırdı. Karşıyaka Belediye Bandosu’nun eşlik ettiği kalabalığa, çevredeki apartmanlar ve iş yerlerindeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. 

ARYALAR, TÜRKÜLER, MARŞLAR 

Yürüyüş sonrasında kutlama programı, Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi’ndeki KODA - 3 Tenor Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri ile devam etti. Şef Tolga Taviş’in yönettiği konserde KODA; Şenol Talınlı, Aykut Çınar ve Ayhan Uştuk’a eşlik etti. Büyük ilgi gören konserde; Cumhuriyet coşkusu aryalar, türküler ve marşlarla taçlandırıldı. 10. Yıl Marşı ve İzmir Marşı’nın sanatçılar ve salonu dolduran konuklar tarafından hep bir ağızdan okunması sırasında duygu dolu anlar yaşandı. 

YAŞASIN ATATÜRK, YAŞASIN CUMHURİYET!

Konserin ardından sanatçılara ve kutlamalara ortak olan tüm Karşıyakalılara teşekkür eden Başkan Tugay “İyi ki bu topraklarda doğdum, iyi ki Karşıyakalıyım. Yaşasın Karşıyaka, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk” sözleri ile büyük alkış aldı. Tugay “96 yıl önce, dünyanın en onurlu halk direnişinin ardından, yine o halkın meclisinde alınan bir kararla, yepyeni bir ülkenin doğuşu yeryüzüne duyuruldu. O halk bizim halkımız, o meclis bizim Türkiye Büyük Millet Meclisimiz, o ülke onurumuz ve her şeyimiz olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu büyük eseri yaratmak ve yaşatmak için ömürlerini armağan eden atalarımızı, şehitlerimizi, yaşamın her alanında değer kazandıranları, Büyük Önderimiz ve Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz kişiliğinde anıyor, açtıkları yolda yürüyeceğimize bir kere daha söz veriyoruz” dedi.

2 bin kişi aynı anda zeybek oynadı

İzmir Ödemiş’te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında 2 bin gönüllü aynı anda zeybek oynadı.

Cumhuriyetin 96. yılında Ödemiş Halk Eğitimi Merkezi tarafından kent merkezindeki Saraçoğlu Caddesi’nde düzenlenen etkinlikte 2 bin gönüllü efe, saat 09.30’dan itibaren zeybek oynadı. Günlerdir hazırlıkları süren, Ödemiş Belediyesinin de destek verdiği dev gösteri için Saraçoğlu Caddesi trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 500 metrelik bölümdeki gösteri için kaldırımlar ve balkonlar tribüne dönüştü. Vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenen zeybek gösterisine üzerinde Atatürk’ün portresi ve imzası bulunan tişörtlerle katılan gönüllüler büyük alkış aldı.

2 bin gönüllüyü Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Mümin Sevgen de yalnız bırakmadı.

“İyi ki doğdun vatan, iyi ki varsın Atam”

Efeler diyarı Ödemiş’e yakışan bir kutlama etkinliğine imza atıldığını söyleyen Başkan Mehmet Eriş, “100 yıl önce Ödemiş’in Hacı İlyas köyü yakınlarında ilk kurşunu atarak kurtuluştan kuruluşa, yani cumhuriyete giden yolda tüm Anadolu’ya umut olan, Kuva-yı Milliye içerisinde İzmir’in dağlarında destanlar yazan efelerin torunları olarak bugün bizler cumhuriyetimizin 96. yılını böyle coşkuyla kutluyoruz. Emeği geçen herkesin yüreğine sağlık. Kaymakçı’da 3 yaşından 83 yaşına kadar herkesin katılımıyla düzenlenen fener alayının ardından burada da genciyle yaşlısıyla bir aradayız. Ödemiş, sonsuza dek Atatürk’ün aydınlattığı yolda cumhuriyet için yürümeye devam edecek. İyi ki doğdun vatan, iyi ki varsın Atam” dedi.

Ödemiş’te Cumhuriyet Bayramı kutlamaları daha sonra Saraçoğlu Stadyumu’ndaki törenlerle devam etti.

Güzelbahçe Cumhuriyet Bayramı’nı Coşkuyla Kutladı

Cumhuriyet'in 96.yıldönümü Güzelbahçe'de büyük bir coşkuyla kutlandı.

Güzelbahçe Şehir Stadyumu'nda yapılan törene Güzelbahçe Kaymakamı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkanı Mustafa İnce, Garnizon Komutanı Albay Erdem Gül, siyasi partilerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Güzelbahçe Kaymakamı Hüseyin Kulözü, “ Milletçe büyük bir gurur ve coşku içerisinde kutladığımız bu anlamlı günde öncelikle tüm Güzelbahçelilerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum. Bilindiği gibi Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tüm imkânsızlıklara rağmen büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülen kurtuluş savaşımız tarihte eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlandırılmış ve bu zafer cumhuriyetle taçlandırılmıştır. Bugün Türk Milletinin Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında kenetlenmesiyle yürütülen, milli mücadelenin zaferle sonuçlanması ve ardından kurulan Türkiye Cumhuriyetinin 96. yıldönümüdür. Son yıllarda yaşadığımız sıkıntılar, hain bölücü terör örgütleriyle sınırımızda yaşadığımız mücadele, Ortadoğu da yaşanan gelişmeler, asırlardır topraklarımıza sahip olmak isteyenler, hayallerinden hiçbir zaman vazgeçmediklerini göstermektedir. Biz millet olarak vatanı uğruna şehit olmuş bu ülkenin evlatlarının bizlere bırakmış olduğu bu vatanı ömrümüz boyunca koruyacağımıza söz veriyoruz ”dedi.

Törende ilçedeki okullar arasında düzenlenen şiir, kompozisyon, resim yarışmaları ve kurumlar arası spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi, daha sonra öğrenciler günün anlam ve önemine uygun şiirler okudu. Okulların gösterileri vatandaşlardan büyük alkış aldı. Bayram, okulların tören geçidi ile sona erdi.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın en büyük bayram olduğunu söyledi. Başkan İnce, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bizlere emanet ettiği bu ülkeyi sonsuza dek yaşatacağız. İlke ve devrimleri bizim yol göstericimiz olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Bizler olduğumuz sürece kimse bu Cumhuriyeti yıkamayacaktır. Nice 96.yıllara.” diye konuştu.


Narlıdere’de Cumhuriyet coşkusu

Cumhuriyet Bayramı’nın 96’ncı yıldönümü, Narlıdere’de de farklı etkinliklerle kutlandı. Önce Ata’nın sonra da şehitlerin huzuruna çıkan Narlıdereliler, düzenlenen kortejle Cumhuriyet coşkusunu yaşadı. Başkan Ali Engin “Cumhuriyetimize ve Atatürk devrimlerine sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi.

HER EVE TÜRK BAYRAĞI

Narlıdere’deki Cumhuriyet kutlamaları Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı’ndaki çelenk koyma töreni ile başladı. Kaymakam Süleyman Hurrem Aksoy, Belediye Başkanı Ali Engin, İstihkam Albay Mehmet Sabri Şen, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve Narlıdereliler katıldı. Törende, öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler sunuldu. Bayram dolayısıyla Narlıdere’deki bin 500 esnaf ve eve Türk Bayrağı hediye edildi.

ŞEHİTLERİN HUZURUNDA

Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından tüm okulların ve vatandaşların katılımı ile Demokrasi Meydanı’ndan Narlıdere Şehitliği’ne kortej düzenlendi. Duaların ardından, şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

“SONSUZA DEK SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin “Cumhuriyet bir aydınlanma projesidir. Paramparça edilen bir ülke için yakılan umut ateşi ve bütün ezilen halklara örnek olmuş, ilham vermiş, yol göstermiş bir insanlık mucizesidir. Biz o mucizeyi yaratanların çocuklarıyız. Bu ülkede, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak aydınlık insanlar var. Atamıza ve emanetine sonsuza kadar sahip çıkacağımıza söz veriyoruz.  İzmir’in ve Narlıdere’nin aydınlık ateşiyle, bu ülkeye umut saçmaya devam edeceğiz” dedi.


Zübeyde Anne’yi unutulmadı

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka’ya emanet ettiği Annesi Zübeyde Hanım’ın huzuruna çıktı. Başkan Tugay, eşi Öznur Tugay ve Milletvekili Sertel, Zübeyde Hanım Anıt Kabri’ni ziyaret ederek çiçekler sundu.

EN DEĞERLİ EMANETİMİZ

Ziyarette duygu dolu anlar yaşayan Başkan Tugay “Karşıyaka’nın kalbinde yatan Zübeyde Annemiz, bizim en büyük değerimiz ve en anlamlı emanetimizdir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96’ncı yıl dönümünde, Zübeyde Annemizi ziyaret ederek minnetimizi bir kez daha ifade etmek istedik. Karşıyaka olarak her zaman Atamıza ve Zübeyde Annemize yakışmak için kararlılıkla ve azimle çalışmaya, Cumhuriyet’in yılmaz bekçileri olmaya devam edeceğiz” dedi.

SAYGI VE ŞÜKRANLA…

Milletvekili Atila Sertel de “Bu anlamlı günde, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve O’nu yetiştiren Annesi Zübeyde Hanım’ı sonsuz saygı ve şükranla anıyoruz. En büyük bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

Başkan Tugay ve Milletvekili Sertel, Karşıyaka Kaymakamlığı tarafından düzenlenen törene de katılarak, yüzlerce öğrencinin Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ortak oldu.

Foça'da Cumhuriyet coşkusu

Foça’da dün Cumhuriyet Meydanında yapılan çelenk sunma töreni ile başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, bugün gerçekleştirilen resmi kutlama programı ile devam etti.

Resmi kutlamaya; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Garnizon Komutanı ve Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanı Tuğgeneral Vedat Çolak, Belediye Meclis Üyeleri, sivil ve askeri erkân, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Jandarma Komando Okulunda yapılan programda, Foça Kaymakamı Ali Çetin, Garnizon Komutanı ve Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer ve Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, öğrencilerin, öğretmenlerin ve törene katılan vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Foça Kaymakamı Ali Çetin, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Öğrenciler tarafından şiirler okundu. Halk oyunları gösterileri ve ‘Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık’ isimli gösteri sunuldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığının kahraman Mehmetçikleri, cesaret ve çeviklik dolu gösterilerini sahneledi.

Resmi kutlama öncesinde, Foça Kaymakamlık makamında tebrikat töreni yapıldı.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile yayınladığı mesajında; ‘‘Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümsüz eseri Türkiye Cumhuriyeti 96 yaşında. Cumhuriyet ideallerinin yarattığı ruh hala içimizde yaşıyor ve sonsuza kadar yaşayacak. Bayramımız Kutlu Olsun! Yaşasın Cumhuriyet.’’dedi.

Kutlamalar, Fener Alayı ve Konserler ile sürecek

Foça Belediyesi’nin düzenlediği kutlamalar kapsamında, saat 18.15’de Demokrasi Meydanında, ‘Okan Öz Konseri’ gerçekleştirilecek. Program, saat 19.00’da Kavala Kafeden başlayacak Fener Alayı, saat 19.30’da Demokrasi Meydanındaki Halk Oyunları Gösterisi ve Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Jandarma Bandosu konseri ile devam edecek.

Cumhuriyetin ilan edilişinin 96.yılı Torbalı’da büyük bir coşku ile kutlanmaya başlandı. İlçe stadında gerçekleşen etkinliklerle başlayan bayram kutlamaları akşam saatlerinde konserle sona erecek

Torbalı’da cumhuriyet coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Torbalı’da da büyük coşkuyla kutlandı. Program dün saat 13.00’da Atatürk Anıtı’na gerçekleşen çelenk töreni ile başladı. Kutlamalar kapsamında bugün Torbalı Kaymakamı Ercan Öter, kaymakamlık binasında tebrikleri kabul etti. Ardından Torbalı İlçe Stadı’nda gerçekleşen ve öğrencilerin hazırladığı Cumhuriyet Bayramı kutlama programı gerçekleşti. Binlerce ilçe sakininin katıldığı programda Torbalı Kaymakamı Ercan Öter, Garnizon Komutanı Asteğmen Samet Korkmaz ve Belediye Başkanı İsmail Uygur, törene katılanların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Şiir, halk oyunları ve bando gösterileri katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Özellikle Özel Bahçeşehir Koleji’nin öğrenci ve velilerince hazırlanan zeybek gösterisinin sonunda stadyumda ay yıldız görseli oluşturulması büyük alkış aldı.

UYGUR: BİZE DÜŞEN CUMHURİYETİ KORUMAK VE YÜCELTMEK

Torbalı Kaymakamı Ercan Öter statta yaptığı konuşmasında, cumhuriyeti ilelebet koruyacaklarını belirterek, tüm vatandaşların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Öte yandan Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur Cumhuriyet Bayramı ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında, “Cumhuriyetin ilanı, vatanımızın şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Bize düşen çocuklarımıza gerçek bir miras olarak Cumhuriyetin muhafaza etmek, onu yüceltmektir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal etmiş şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz şükran duyguları ve rahmetle anıyor, halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında bu akşam Torbalı’da fener alayı ve Zakkum konseri gerçekleşecek.

Bayındır'da 29 Ekim coşkuyla kutlandı

Bayındır’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dün düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından bugün Bayındır Kaymakamı Mehmet Ali Öztürk ve Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen'in Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etmesi ile başlayarak Şehir Stadı'nda düzenlenen tören ile devam etti. Törene Bayındır Kaymakamı Mehmet Ali Öztürk, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen İlçe Jandarma Komutanı J. Yzb. Adalet Gökcan, Emniyet Müdürü Ömüray Bozkurt, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Kadan, Kurum Müdürleri, Meclis Üyeleri, Siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri öğrenciler ve Bayındırlılar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başlayan tören Bayındır Kaymakamı Mehmet Ali Öztürk ve Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen’in öğrencilerin ve halkın bayramını kutlaması ile devam etti. Bayındır Kaymakamı Mehmet Ali Öztürk’ün günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Bayındır Kaymakamı Mehmet Ali Öztürk,  Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen ve Bayındır Gaziler Derneği Başkanı Seyfi Yığınç çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Bayındır Belediyesi Halkoyunları ekipleri gösterisini sergiledikten sonra tören geçişi yapıldı.

Bayındır’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu Bayındır Belediyesi tarafından düzenlenen ve saat 20.00’da Atatürk Anıtı önünden başlayacak Milli Birlik ve Beraberlik Yürüyüşü ile devam edecek.