Irak'ın başkenti Bağdat'ın merkezinde bulunan ve halk arasında "Türk Lokantası" olarak isimlendirilen 14 katlı bina, başkentte devam eden protestolarda eylemcilerin adeta kalesi ve ülkedeki gösterilerin de sembolü haline geldi.
 
Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'na bakan cadde üzerinde yer alan bina, vaktiyle son katında bir Türk lokantası bulunduğu için bu isimle anılıyor. Bina, ülkedeki hükümet karşıtı gösterilerin yeniden başladığı 25 Ekim öncesine kadar, 2003 işgali sırasında ABD güçlerince bombalanarak harabeye dönüşen metruk yapılardan biri olarak duruyordu.
 
Başkentin merkezinde ve Tahrir Meydanı'nın hemen karşısında yer alan binanın stratejik konumunun farkına varan eylemciler, gösterilerin yeniden başladığı 25 Ekim'de binanın tüm katlarına yerleşerek güvenlik güçlerinin buraya yaklaşmasına izin vermedi.
 
Dev Irak bayrağı ve protestolarda hayatını kaybedenlerin posterlerinin yanı sıra hükümeti eleştiren pankartlarla donatılan bina kısa sürede gösterilerin merkezi ve sembolü haline geldi. (AA)