Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi First Lego Leauge Takımı Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yü ziyaret etti. Öğrenciler yarışma için hazırladıkları biyogaz üretim projesini Başkan Utku Gümrükçü’ye anlattılar.

ÖİAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri şubat ayında City Shaper (Şehri Şekillendir) Star Wars: Force for Change, First Rise yarışmasına katılacak. Tek bir insanın yaptıklarının tüm galakside ne kadar büyük bir etki yaratabildiğini görmenin hedeflendiği yarışmada, Together Strong (Birlikte Güçlüyüz) takımını kuran öğrenciler, geliştirdikleri biyogaz üretim sistemi projesini Başkan Utku Gümrükçü’ye tanıttılar.

Öğrenciler projelerini anlattı

Başkan Gümrükçü’ye metan gazı salınımını kaynağında yok etmeyi amaçlayan projelerinin sunumunu yapan öğrenciler, evsel atıkları metan gazına çevirecek pratik bir sistemin hem ocak gazı olarak hem de evlerde ısıtma amaçlı kullanılabileceğini anlattılar. 2 kg’lik evsel organik atıkla 2 saat boyunca mutfak ocağının çalışacağı sistemi geliştirdiklerini belirten öğrenciler projenin hayata geçmesiyle küresel ısınmanın önüne geçileceğini öne sürerek şöyle konuştular: “Evsel organik atıklar kaynağında gaza dönüşerek karbondioksitten 25 kat daha zararlı olan metan gazının salınımının azaltılmasıyla küresel ısınmanın önüne geçilmesini öngörüyoruz. Ayrıca evler kendi enerjisini üreteceği için enerjide dışa bağımlılık azalacak. Kurulacak sistem tamamen güvenli ve aplikasyon yardımı ile tüm veriler cep telefonundan kontrol edilebilecek. Sistemde organik maddenin gaz üretimi bittikten sonra kalan humus 20 gün içinde gübre haline dönüşecek. Bu gübrenin kilosunun piyasa değeri ise şu an için 35 TL’nin üzerinde. Bu gübre hem tarımda hem de belediyelerin park-bahçelerinde kullanılabilir. Çöplerin %64’ü evsel %36’sı fabrika atıklarından oluşuyor.”

Öğrenciler Başkan Gümrükçü’den Öneri İstediler

Projelerini ayrıntılarıyla anlatan öğrenciler Başkan Utku Gümrükçü’den bir mühendis olarak görüş ve önerilerini de istediler. Öğrencileri büyük ilgiyle dinleyen Başkan Gümrükçü projeyle ilgili önerilerini şöyle diye getirdi: “Proje iyi görünüyor. Ancak geliştirilmesi gerekli. Sistemin mutfağa monte edilmesinin pratik bir yönteminin geliştirilmesi şart. Sızdırmazlık-güvenlik testlerinin yapılarak sistemin lisansının alınması da önemli bir konu. Sistemin akıllı ev teknolojisine entegrasyonu sağlanmalı.  Sistemin evlerden önce restoranlar, yemek fabrikaları ve belediyelerin pazar yerlerinde kurulmasının yönteminin geliştirilmesi de gerekli gibi görünüyor.”

Başkan Gümrükçü: “Çevreci projeleri önemsiyoruz”

Çiğli’de toplanan çöplerle ilgili bilgi veren Başkan Gümrükçü, “Çiğli’de günde 310 ton çöp toplanıyor. Bunun büyük çoğunluğu evsel atık. Bu çöpü toplamak için geçtiğimiz yıl Çiğli Belediyesi 38 milyon TL para harcadı. 2020 yılında ise çöp toplamak için 42 milyon TL para harcanması öngörülüyor. Sizin geliştirdiğiniz bu sistemle evsel atıkların yarısı dönüştürülüyor. Uygulanması halinde hem doğaya hem yerel hem de ulusal ekonomiye çok büyük katkısı olur. Öğrencilerimizi gerçekten tebrik ediyor, yarışmada sizlere başarılar diliyorum. Bizler de sizlerin çalışmalarına elimizden gelen desteği sunmaya hazırız” dedi.