EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerli malı 15 yeni otobüsü toplu ulaşım ağına dahil etti. Başkan Tunç Soyer yeni araçların, vatandaşlardan ve muhtarlardan gelen talepler doğrultusunda, ihtiyaç duyulan hatlarda görevlendirildiğini söyledi.

ESHOT Genel Müdürlüğü yönetiminde günde 1600 otobüsle verilen toplu ulaşım hizmetine, yerli üretim 15 yeni otobüs daha katıldı. Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "ESHOT Genel Müdürlüğümüz, vatandaşlarımızdan gelen talepler ile muhtarlarımıza verdiğimiz sözler doğrultusunda, ihtiyaç olan hatlarda yeni araçlarımızın görevlendirmelerini yaptı. Otobüs filomuzu yenilemeye ve yaş ortalamasını düşürmeye devam edeceğiz. 2020 yılında 20'si elektrikli 100 yeni otobüsü daha filomuza dahil edeceğiz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı gereğince 2024'e kadar 400 elektrikli otobüs almayı hedeflediklerini de ifade eden Soyer, şöyle devam etti: "Halen 20 elektrikli otobüsümüz hemşerilerimize hizmet veriyor. ESHOT Gediz Garajı’nın çatılarında hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santralı sayesinde, bu araçlarımızın belediyemize şarj maliyeti sıfır. ESHOT, yeni alınacak elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılamak için iki yeni elektrik santralı projesini daha çok yakında hayata geçiriyor."

Yerli üretim vurgusu

Nitelikli, teknolojik, doğaya saygılı, konforlu ve engelli dostu toplu ulaşımı bir bütün olarak planladıklarını vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: "Tüm ulaşım unsurlarımızda bir yandan yeni yatırımlara imza atarken diğer taraftan da hepsinin birbirleriyle uyumlu ve birbirlerini tamamlayıcı şekilde çalışmasını hedefliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak, alternatif toplu ulaşım olanakları yaratmayı, her yere kolay erişim sağlanmasını, vatandaşlarımızın yorulmamasını, zaman kaybetmemesini ve yaşamlarının kolaylaşmasını çok önemsiyoruz; bunun için çalışıyoruz".

Törenin sonunda, otobüslerin üreticisi olan Otokar firmasının temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e, yerli üretim araçları tercih ettiği için plaket ve maketle teşekkür etti. Ardından yeni araçlar kurdele kesilerek hizmete alındı.

Törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ve Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar da katıldı.

Hizmete alınan yerli otobüsler, düşük yakıt tüketimi ve yüksek bakım aralığı sayesinde daha hesaplı işletim giderlerine sahip. Son teknoloji ürünü ve üst düzey konfor sağlıyor. Euro 6 emisyon kıstaslarıyla uyumlu, sesli ve görüntülü uyarı sistemleri ve kolayca açılabilen rampası ile engelli dostu, klimalı, alçak tabanlı, kameralı, filo takip sistemine entegre olabilen araçlarda, cep telefonu şarj imkânı da bulunuyor.

ESHOT Genel Müdürlüğü teknik personeli, başta yeni araçlarda olmak üzere, öncelikli olarak üniversite hatlarındaki otobüslerde araç içi ücretsiz internet hizmeti sunmak için de çalışmalarını sürdürüyor.

ESHOT’un 2020 Stratejik Planı’nda yer alan sistem ve hizmetler, bu araçlarla hayata geçirilmiş oluyor. ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren otobüsler, her gün 340 hatta, 25 bin sefer ve 356 bin kilometre yol yapıyor. Günde 1 milyon 100 bin yolcu taşınıyor.