Değerli Konut Vergisi ve Kapsamları

7.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yer verilen düzenlemelerde karşımıza çıkan yeni bir vergi türü olan Değerli Konut Vergisi, Türkiye’de bulunan ve değeri 5 milyon TL üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazları kapsamına alıyor. Emlak Vergisi Kanunu’na eklenen 7194 sayılı kanuna göre Değerli Konut Vergisi’nin hükümleri bu şekilde.

Konuya biraz daha açıklık getirecek olursak, Değerli Konut Vergisi yalnızca belirtilen değerin üzerinde olan ve mesken nitelikli taşınmazlardan alınacak bir vergi olacak. Bunun haricinde işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmazlar bu uygulamanın dahilinde yer almayacak. Konutun değerine göre uygulanacak olan vergi oranları ise binde 3 ile binde 10 arasında değişecek.

Taşınmaz Değer Tespitini Hangi Kuruluş Yapacak?

Değerli Konut Vergisi’nin ele alındığı kanuna göre, taşınmazların değer tespitini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yapacak. Değeri 5 milyon TL üzerinde olduğu tespit edilen taşınmazların mülk sahiplerine tebliğ gönderimleri başladı bile. Aynı zamanda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi adresinde yer verilen ‘Değerli Konut Vergisi’ işlemleri sayfasından da değerlendirmelere ilişkin bilgiler edinilebiliyor.

Değerli Konut Vergisi Tutarı Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

Değerli Konut Vergisi ile alınacak vergi oranlarının kapsamlarına da yine ilgili kanunda yer verilmiş durumda. Buna göre 5 milyon TL’den 7.5 milyon TL’ye kadar olan mesken nitelikli taşınmazlardan binde 3 oranında, 7.5 milyon TL’den 10.000 TL’ye kadar olan mesken nitelikli taşınmazlardan binde 6 oranında, değeri 10 milyon TL üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazlardan ise binde 10 oranında Değerli Konut Vergisi alınacak.

Bu yeni verginin örnek hesaplamalarını da sizlerle paylaşacak olursak, 10 milyon TL’lik mesken nitelikli bir taşınmaza sahip olan kişi binde 6 vergi oranıyla yılda 60.000 TL vergi ödemek durumundadır.

Değerli Konut Vergisini Kimler Ödemek Zorunda?

İlgili kanundaki düzenlemeleri dikkate aldığımız zaman mesken nitelikli taşınmazın maliki, varsa intifa hak sahibi, her ikisinin de olmaması durumunda malik gibi tasarruf eden kişiler Değerli Konut Vergisi’ni ödemekle yükümlü olacaklar. Paylı mülkiyette de her bir hissedarın vergiden sorumlu olacağını belirtelim.

Değerli Konut Vergisi ödemelerinden en çok etkilenecek olan şehirlerin başında İstanbul, Muğla, İzmir, Ankara ve Antalya geliyor. İstanbul’da 5.736’dan fazla konutun değeri 5 milyon TL üzerinde. Bilhassa bu konutlar Avcılar, Nişantaşı, Ataköy, Sarıyer ve Beylikdüzü satılık daire seçenekleri arasında yer alıyor. Muğla’da 512, İzmir’de 318, Ankara’da 126 ve Antalya’da 82 adet konutun değerinin ise 5 milyon TL üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Değerli Konut Vergisi Ödeme Başlangıç Tarihi Ne Zaman?

Kanunda belirtilen bazı muafiyetler kafa karıştırıcı nitelikte olduğu için, merak edilen konulardan birisi de Değerli Konut Vergisi’ne itiraz sürecinin nasıl işlediğidir. Bu konuya değinmeden önce, 2020 yılında yürürlüğe giren bu kanun kapsamında Değerli Konut Vergi ödemelerinin tarihlerini sizlerle paylaşalım.

2019 yılının son günlerinde yürürlüğe giren Değerli Konut Vergisi Kanunu’nda belirtildiğine göre, 2020 yılının Şubat ayında tebligat gönderilen vatandaşlar vergiyi ödemekle yükümlüdürler. Ödemelerin yapılacağı ilgili kuruluş ise Vergi Daireleridir.

Elbette bu ödemeye itiraz süreçleri de gündeme geliyor. Vatandaşlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlemelerin yanlış olduğunu öne sürerek birçok itiraz başvurusunda bulundular.

Değerli Konut Vergisi ve İtiraz Süreci

Sürecin işleyişinde ilk aşamada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce değerlemesi yapılan mesken nitelikli taşınmazın tebligatı mülk sahibine gönderilmektedir. Tebliğ tarihini takiben 15 gün içerisinde mülk sahibinin karara itiraz hakkı vardır.

İtiraz bu süre içerisinde gerçekleştirildiğinde, ilgili kuruluş değerleme sonuçlarını tekrar değerlendirir ve 15 gün içerisinde kesinleşen değer yine mülk sahibine tebligat aracılığıyla bildirilir.

Değerlemeye belirtilen süre içerisinde mülk sahibi tarafından itiraz edilmediğinde ya da konutun itiraz sonucunda değerlemesi değişmediyse, mülk sahibinin belirlenen değerleme neticesinde ortaya çıkan Değerli Konut Vergisi’ni yıllık olarak ödemesi zorunlu hale geliyor.