Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, depremin vurduğu Elazığ'a ikinci kez ziyaret yaptı.

Elazığ’da deprem bölgesine ikinci ziyaretini gerçekleştiren Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, çadır kentlerde yaşayan depremzedelerin banyo ve kişisel bakım ihtiyaçlarını gideren Çiğli Belediyesi ekibini ziyaret etti. Belediye Başkan Yardımcısı Tülin Koç’un koordinatörlüğünde hizmetleri yürüten ve 14 günde yaklaşık bin 600 kişinin banyo ve kişisel bakım ihtiyacını gideren ekibin çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Başkan Gümrükçü, vatandaşlar tarafından da ilgiyle karşılandı. Başkan Gümrükçü’ye Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan ve Çiğli Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Avdan da eşlik etti.

Çiğli Belediyesi olarak bu zorlu süreçte depremzedelerin yanlarında olmaya çalıştıklarını belirten Başkan Utku Gümrükçü, "Deprem bölgesinde vatandaşlarımız zorlu koşullarda yaşam mücadelesi veriyorlar. Burada hava çok soğuk. Elazığlı vatandaşlarımızın banyo ve kişisel bakım ihtiyaçlarını burada gidermeleri bulundukları koşullar çerçevesinde oldukça güç. Başta banyo gibi temel bir ihtiyacı giderecek imkanlar pek yok. Bizler de bu nedenle yanlarında olmak istedik. Bölgeye ilk geldiğimizde kişisel bakımın sorun olduğunu gördük ve ekibimizi buraya yönlendirdik. Duş ve kişisel bakım konusunda insanlar dışarı çıkıp güvenli mekanlar da bulamadıkları için bizim çalışmalara çok ilgi duydular. Özellikle çocukların banyosu konusunda ciddi bir çalışma gerçekleştirildi. Buradaki ekibimiz, depremzedelere önemli bir hizmet sunuyor. İnsanlarımızın yüzündeki memnuniyet bizleri motive ediyor. Pertek Belediye Başkanımız Ruhan Alan da iki gündür burada vatandaşlarımızın yanında" dedi.Herkes terk etti, sadece o kaldı! Tarihi köyde tek başına yaşıyor

Sakinlerinin tarım arazilerinin yetersiz olması sebebiyle yıllar önce terk ettiği Nevşehir'in tarihi Çekme köyünde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan İsmail Varol, tek başına yaşamını sürdürüyor.

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesi Çekme köyünde hatıralarını yaşatmak uğruna tek başına yaşayan İsmail Varol, bölgenin asırlık tarihine de sahip çıkıyor.

1990'lı yılların sonuna kadar yaklaşık 300 kişinin yaşadığı 70 haneli Çekme köyünün tüm sakinlerinin göç etmeye başladığı dönemde öğrencisiz kaldığı için ihaleyle satılan okulu alan 48 yaşındaki Varol, anne ve babasıyla burada yaşamaya başladı.

Annesi Fatma'nın 5 sene önce, babası Sami'nin geçen yıl vefatının ardından köyde tek başına kalan İsmail Varol, kısıtlı imkanlara rağmen yaşamını terk edilmiş köyünde sürdürüyor.

DEVLET DESTEĞİYLE HAYVANCILIĞA BAŞLADI

Nüfusun azalmasıyla Derinkuyu ilçesi Bayramlı Mahallesi'ne bağlanan Çekme'de devlet desteğiyle küçükbaş hayvancılığa başlayan Varol, tarihi kayadan oyma kilise, tüneller ve eski yaşam izlerinin bulunduğu köyün gönüllü koruculuğunu da yapıyor.

Geçimini, teşviklerden yararlanarak aldığı koyunlar sayesinde sağladığını belirten Varol, "Devletimize Allah zeval vermesin. Sabah kalkınca hayvanlarla ilgilenirim, kahvaltımı hazırlayıp televizyon izlerim. Bir şeye ihtiyacım olduğunda Derinkuyu'ya gider alıp gelirim. Bu dönemde kuzular doğuyor, onların bakımını yapıp köpeklerimle ilgilendikçe vakit hızlıca geçiyor." dedi.

"HAYVANLARIM BANA CAN YOLDAŞI OLUYOR"

Bakımını yaptığı koyun ve kuzuların yanı sıra 3 köpeği bulunan Varol, onlarla uğraşmaktan keyif aldığını, ses seda işitilmeyen Çekme'de hayvanlarının kendisine yoldaşlık yaptığını dile getirdi.

Zaman zaman "Bozo" adlı köpeğiyle terk edilmiş köyün ıssız sokaklarında dolaştığını anlatan Varol, tarihi yerleşim alanlarını definecilerden de koruduğunu ifade etti.

Varol, köyde daha önce babası ve annesiyle yaşadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Onların vefatının ardından da burayı terk edemedim. Çocukluğum burada geçti, tüm hatıralarım burada saklı. 10 yıl evvel burada sokaklar doluydu, komşularla sohbet edebilirdik. Şimdi kimseler kalmadı. Sabah akşam doğayla baş başayım ama tarihle de bir aradayım. Burada yaşamış kavimlerin son temsilcisiyim. Bu köyde belki binlerce yıllık bir tarihi geçmiş var, en son biz kaldık. Bizden sonra da kim gelir Allah bilir."

Varol, bugüne kadar hiç evlenmediğini, köyde kendisiyle yaşamayı kabul edecek birisiyle hayatını sürdürmeyi arzuladığını sözlerine ekledi. (Timeturk)