Bitcoin madencilik ödül yarılanması yaklaştıkça ve dünyanın ekonomisi kötüye gittikçe insanlar “Bitcoin ne kadar? Bitcoin kaç TL?, Bitcoin kaç dolar?” gibi sorular sormaya başladı. Özellikle yarılanmanın yaklaşması kripto paraların geçmişini bilenler için ayrı bir heyecan unsuru oluşturuyor.

 

Kısaca yarılanma diye anılan “Bitcoin madencilik ödülü yarılanması” aslında madencilerin Bitcoin ağına katkıda bulundukça kazandıkları BTC miktarının yarıya inmesi olarak tanımlanabilir. Her 210000. blokta bir ya da yaklaşık olarak 4 yılda bir gerçekleşen yarılanma ile aslında Bitcoin’in deflasyonist özelliği garanti altına alınmış oluyor. Çünkü madencilik ödüllerinin yarıya inmesi aynı zamanda Bitcoin arzını da azaltmış oluyor. Nasıl ki piyasaya para sürüldüğünde enflasyon artıyor ve para değer kaybediyorsa ve Bitcoin arzı azaldığında da enflasyon düşmüş ve deflasyonist bir para birimi ortaya çıkmış oluyor. Ayrıca yarılanma ile 21 milyon adet Bitcoin’in 2140 yılına kadar piyasaya sürülmesi de garanti altına alınmış oluyor. 

 

Bitcoin Fiyatları

Bunların yanı sıra tarihsel olarak bakıldığında bundan önceki iki yarılanma sonrasında Bitcoin fiyatlarının rekorlar kırdığı görüldü. Çünkü arzı düşen varlığa olan talep artıyor. Bu talep artışı beraberinde fiyat artışını da getiriyor. Ekonomiyle ilgilenen herkesin bildiği bu arz-talep dengesinde Bitcoin fiyatı da otomatik olarak artıyor. 

 

Öte yandan Bitcoin ilk ortaya çıktığında madencilerin ödülü 50 BTC idi. 2012 yılında gerçekleşen ilk yarılanmanın ardından 25 BTC’ye düşen ödül, 2016 yılındaki son yarılanma ile 12.5 BTC’ye düştü. Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen üçüncü yarılanma ise ödülü 6.25 BTC’ye düşürecek. 

 

Yukarıda anlatılanların bilincinde olan yatırımcılar da yarılanma yaklaştıkça “Bitcoin ne kadar?” sorusunu her gün gündeme taşıyor. Bununla beraber Türk yatırımcılar “Bitcoin kaç TL?” sorusunu sorarken küresel olarak da “Bitcoin kaç dolar” sorusu son günlerin gündemini oluşturuyor. 

 

Bitcoin Kaç TL?

Bitcoin kaç tl ve Bitcoin kaç dolar sorularınıza CoinTürk Bitcoin Fiyatı sayfasından anlık olarak ulaşabilirsiniz. Şimdi son zamanlarda Bitcoin fiyatını etkileyen unsurlara göz atalım. Özellikle 2020 yılı başladığından bu yana tüm dünyayı ilgilendiren küresel olayların da Bitcoin fiyatını etkilediğini görüyoruz. Örneğin; Amerika ve İran arasındaki gerilimler, Amerika merkez bankası konumundaki FED’in sürekli para basması ve faiz indirimleri uygulaması ve son olarak koronavirüs salgını tüm dünya ekonomisini alt üst etti. 3 ay içinde bu kadar üst üste yaşanan olaylar çok doğal bir şekilde Bitcoin fiyatlarında da beklenmeyen hareketler görülmesine yol açtı. Şubat ayında gayet güzel bir ivme ile yükselişe geçen Bitcoin, Mart ayında tepetaklak oldu.  

 

Ayrıca Mart ayında küresel piyasalarda da çok uzun zamandır görülmeyen oranda büyük düşüşler yaşandı. Bitcoin ve geleneksel piyasa düşüşlerinin aynı zamana  gelmesi aslında insanların “nakde yönelmesi” sebebiyle olmuş olsa da “güvenli liman” argümanının tartışılmasına yol açtı. 

 

Ancak Nisan ayında Bitcoin fiyatı yeniden toparlandı ve bazı analistlere göre yeniden artış sinyalleri vermeye başladı. Yani Bitcoin küresel piyasalarla olan bağını koparmış oldu. Çünkü küresel piyasaların 1 Nisan’a da yine düşüşler başladığı görülmüştü.  Dolayısıyla Bitcoin TL karşısında da dolar karşısında da yakın zamanda güçlenebilir.