Malatya, şehri ülke içerisinde en kalabalık şehirler arasında 28. sırada yer alır. İlk olarak Hititler döneminde kurulmuş olan bir şehirdir. O zamandan bu zamana kadar herhangi bir el değme durumu olmadan günümüze kadar gelmiş olan şehirler arasında yer alır. Kayısı diyarı olarak da bilinen bir şehirdir. Kayısıları oldukça ünlüdür. Üstelik elde edilen kayısıların üretiminin %80'lik bir kısmı Malatya Ovasında yetiştirilir. Malatya iki tane Cumhurbaşkanının çıktığı tek şehirdir. Bu şehirler İsmet İnönü ve Turgut Özal olur.

Tarihi

Malatya haber olarak da bakıldığı zaman öncelikle şehrin konumu belirtilir. Fırat Nehri ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin konumunda yer alan bir alandır. Önemli bir ticaret yolunun olmasından dolayı sürekli olarak savaşılan bir alandır. İki devlet arasında çekişmenin meydana geldiği bir alandır. Her savaşın sonunda yağmalanan ve korunmak amacı ile şehir merkezinin 2 defa değiştiği bir alandır. Bu nedenle de oldukça zor bir tarihe sahiptir. İlk yerleşim alanı su kenarına kurulmuş olan ve verimli topraklara sahip olan bir alandır. Malatya tarihini dört ana gruba ayırarak inceleme durumu vardır.

Erken Dönem

5 milyon yıl önce deniz olan bir şehirdir. Hititlerin MÖ 2000 yıllarında bu bölgede bulunmaları nedeni ile ortaya çıkar. M.Ö. 1750 yıllarında Kuş sara kralının Anadolu'da tek yönetim için çalışması ve siyasi birliğin sağlanması sırasında Malatya'nın da bu birliğe dâhil edilmesi ile başlar. M.Ö 4. yüzyıla gelindiği zaman Makedonya kralı olan İskender Anadolu'yu ele geçirir. Malatya'da Helenistik kültürün etkisinde kalır. Ardından ise Malatya, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçukluların egemenliğinde kalır.

İlk Anadolu Uygarlığı Dönemi

Hem kuruluşundan hem de ismi nedeni ile çok fazla değişim yaşamamış olan bir Anadolu şehridir. Kültepe vesikaları sırasında Melita olarak görülen bir şehirdir. Asur imparatorluk zamanların da ise birçok farklı isim ile anılan bir şehirdir. Urartu kaynaklarına göre ise Mlitea olarak geçmekte olan bir şehirdir. Malatya kelimesinin anlamına Hititçe de bakıldığı zaman baş anlamına gelir. Ancak Hiti hiyeroglif kitabesinde öküz başı ya da öküz ayağı olarak bilinen bir şehirdir.

Osmanlı Dönemi

Osmanlının yönetimine 1515 yılında giren bir şehirdir. Harput Vilayetine bağlı olan bir şehirken Cumhuriyet'in ilanı ile il olan bir şehirdir. Şehir olmasının ardından ilk belediye başkanı olan ve Hasan Bey Caddesi isminin verildiği son Osmanlı beyi ise Hasan Derin kök olur.

Cumhuriyet Dönemi

Malatya 1927 ve 1931 yıllarının arasında sadece Kâhta, Adıyaman, Akçadağ, Arapgir, Pütürge, Hekimhan ve Kemaliye ilçelerinden oluşan bir şehirdir. Toplam olarak bakıldığı zaman nüfusu 258.331 olan bir şehirdir. Şehir içerisinde Cumhuriyet Halk Partisi, Türk Hava Kurumu, Türk Ocağı ve Kızılay'ın birer adet şubeleri yer almaktadır. 2012 yılında çıkartılmış olan kanun ile birlikte Malatya'da sınırları il mülki sınırları da olan bir büyükşehir belediyesinin kurulması yerine getirilir. 2014 yılına gelindiğinde Türkiye yerel seçimlerden sonra büyükşehir belediyesi çalışmalarına da başlanmış olan bir alandır.

Malatya İle İlgili Haberler

Malatya'da neler olup bittiğini öğrenmek isterseniz ve bu şehirde olan olaylar sizin dikkatinizi çekiyor sürekli olarak doğru haberler ile haberdar olmak istiyorsanız. En doğru ve en kesin haberlere en kısa sürede ulaşmak için yapmanız gereken işlem oldukça basit olur. https://malatyahaberleri.net/ sitesine ulaşarak her türlü bilgiye ulaşabilir üstelik şehri oldukça yakın bir şekilde ve kesin bilgiler ile araştırma durumunuz olabilir.