Kapadokya'nın büyülü atmosferinde ev sahipliği yaptığı çeşitli uygarlıklar Ürgüp'ü inançlar kavşağı haline getirmiştir. Bu yüzdendir çevresinde onlarca kiliseye sahip oluşu.

Ürgüp, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Nevşehir'e 20 km uzaklıkta olup doğuda Kayseri'nin İncesu ilçesi, batıda Nevşehir, kuzeyde Avanos ve güneyde Kayseri'nin Yeşilhisar ilçeleriyle komşudur. Ürgüp ayrıca sahip olduğu ve ün yaptığı doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye'nin tüm dünya tarafından bilinen Kapadokya Bölgesi'nde bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olmakla beraber dini bir merkez hatta bir piskoposluk merkezi olmuştur. Anadolu'ya Türklerin gelmesiyle de Selçuklular döneminde Konya'ya ve Niğde'ye açılan önemli bir kale, Osmanlı döneminde ise Kadılık Merkezi olmuştur.

Kapadokya'nın her noktasında olduğu kadar Ürgüp Otelleri turizm önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Ürgüp yörede üretilen üzümlerden elde edilen şaraplarıyla da ünlüdür.

Ürgüp denince akla ilk gelen şeylerden biri de tabi ki Üç Güzeller. Her yıl bu topraklara gelen yüz binlerce yerli ve yabancı turistin fotoğrafını çektiği Üç Güzeller de burada. Doğanın tüm yaratıcılığını kullanarak oluşturduğu deve şeklindeki peri bacaları, tavşan gibi birçok şekil oluşturduğu Pembe Vadi'de Kapadokya'nın en ünlü noktaları arasında gösterilmektedir. Tüm bunların yanında Rum Hamamı'nı, Kadı Kalesi'ni, Anadolu'nun en eski kütüphanelerinden biri olarak da kullanılan Temenni Anıt Mezarını, Selçuklulardan kalan Altı Kapı Anıt Mezarı'nı, Sarıhan Kervansarayı'nı, Ortahisar Kalesi'ni, Ürgüp Müzesi'ni, Taşkınpaşa Camisini ve kiliseleri ziyaret etmeden sakın buradan ayrılmayın deriz.

Vadileriyle ünlü bu bölgede Kızılçukur Vadisi'ni, Üzengi Vadisi'ni, Pancarlık Vadisi'ni, Pembe Vadi'yi de yürüyerek mutlaka keşfe çıkın. Ürgüp Müzesi'ni, Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi'ni, Ortahisar Etnoğrafya Müzesi'ni de görmenizi öneririz.

Daha önce şaraplarıyla da ünlü olduğuna değindiğimiz bu topraklarda tarihteki ilk şarap da üretilmiştir. Bu şarapları bölgede tadabileceğiniz gibi yanınızda olmayan sevdikleriniz için yöre halkının yaptığı peri bacası figürlerinden, Kapadokya bebeklerinden veya seramik kaplardan satın almadan hem hediyelik hem de kendiniz için hatıralık alabilirsiniz.

Bölgenin en ünlü mesire yeri olarak bilinen Damsa Mesire Yeri' de güzel havalarda piknik için idealdir. En ünlü yemeklerinden aside, bulamaç, hamursuz, tandır kebabı, tandır çorbası, tandır fasulyesi, muhacir böreği, nohutlu yahni, mantı, ayva dolması, elma dolması, kayısı yahnisi gibi saraydan Ürgüp mutfağına gelen leziz yemeklerden tatmayı da sakın unutmayın.

Lezzetli üzümleriyle üretilen şarabı sayesinde yapılan Bağ Bozumu Festivali'ne, her yıl düzenlenmeye başlayan Cappadox Festivaline ve ilginç parkurlarıyla Uluslararası Geleneksel Dağ Bisikleti Yarışmasına da ev sahipliği yapmaktadır Ürgüp.

Kaynak: neredekal.com