EGE MECLİSİ - İzmir'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, koronavirüs sebebiyle buruk geçti. Bu yıl 1 Mayıs, İzmir'in ilçelerinde sosyal mesafe önlemleri alınarak 1 gün önce kutlandı. İşte ilçelerden 1 Mayıs manzaraları: 

Sosyal mesafeli 1 Mayıs halayı

Balçova Belediyesinin işçileri, sosyal mesafe kuralları içinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramını kutladı. Belediye Başkanı Fatma Çalkaya da, işçilerle birlikte sosyal mesafe kurallarına uyarak 1 Mayıs halayı çekti.

Korona virüsü salgını tedbirleri kapsamında, 1 Mayıs itibariyle 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta ilan edilen 3 günlük sokağa çıkma yasağının ardından Balçova Belediyesi işçileri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramını bir güncesinden kutladı. Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Belediye-İş 4 No'lu Şube Başkanı Ayhan Doğan ve Tüm-Yerel-Sen 2 No’lu Şube Yetkilisi Ahmet Sebilci’nin de katıldığı 1 Mayıs kutlamaları Temizlik İşleri Müdürlüğü Şantiyesinde yapıldı.

Şantiyede toplanan işçiler, çalınan marşlara eşlik ettikten sonra sosyal mesafe kurallarına uyarak halay çekti, harmandalı oynadı. Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve sendika temsilcileri de, birlikte halaya katıldı.

Kutlamaların ardından işçilere hitaben bir konuşma yapan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, "Olağanüstü günler yaşadığımız bu dönemde hepiniz alın teri döküyorsunuz. Balçova Belediyesinin emekçileri, Balçova halkına hizmeti bir an olsun bile aksatmadı. Yaptığınız hizmetlerden dolayı hepinizi tek tek kutluyorum. Bizler de yönetim olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da işçimizin, emekçimizin yanında olacağız. Bu zor günleri en kısa sürede atlatarak, tekrar meydanlarda buluşmayı diliyorum” dedi.

Güzelbahçe’de Farklı ‘1 Mayıs’ töreni

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye çalışanlarının 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını kutladı, işçilere çiçek dağıttı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Mayıs’ı alanlarda kutlayamayacak olan işçilerin bayramını Başkan Mustafa İnce sosyal mesafe kuralına uyacak şekilde Fen İşleri Şantiyesi’nde kutladı. Kutlamaya CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Belediye-İş Sendikası 4.nolu şube Başkanı Ayhan Doğan, sendika yöneticileri, Başkan Yardımcıları, müdürler, amirler ve Belediye personeli katıldı.

“En örgütlü kurumlar belediyelerdir”

Güzelbahçe Belediyesi Fen İşleri şantiyesinde toplanan işçilere konuşma yapan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “1 Mayıs’ı bu sene alanlarda değil şantiyemizde kutluyoruz. Dünya’da olağanüstü bir süreç yaşanıyor. Bu süreçte en büyük görev biz yerel yönetimlere düşüyor. Halkın en hızlı ulaşabileceği kamu kurumları belediyeler. Biz Koronavirüsün ülkemizde göründüğü günden itibaren hizmet süremizi 7 gün 24 saate çıkardık. Fen İşleri Müdürlüğü İlaçlama ekibimiz sabah mesai saatlerinden, akşam mesai bitimine kadar mahalle mahalle sokak sokak ilaçlama yapıyor. Kültür Müdürlüğü çalışanlarımız gıda paketi, maske dağıtımıyapıyorlar. 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın pazar, market ve eczane ihtiyaçlarını alıyorlar. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz çöp, sokak temizliği ve diğer rutin işlemleri yapıyor. Ve bunlarının yanında belediyemizin diğer hizmetleri aksamadan devam ediyor. Bugün size bir çiçek vererek gönlünüzü almaya çalışıyoruz, vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu da onlara bu hizmeti vererek ve bir ekmeğimizi paylaşarak hissettirmeye çalışıyoruz. Biz halkımıza ücretsiz ekmek dağıtırken siyaset gütmedik ve gütmeyiz. Biz halkımıza bu zor günlerde en iyi hizmeti nasıl sağlarız onu düşünüyoruz. Bugün siyaset yapma günü değildir. Ben buradan tüm Güzelbahçelilerin minnetini, teşekkürünü sizlere iletmek istiyorum. Bir kez daha gördük ki belediyeler yaşamın içinde en örgütlü kurumlardır. Umarız en az can kaybıyla bu süreci Güzelbahçe olarak, ülke olarak ve dünya olarak en kısa zamanda atlatırız ve bir sonraki yılın 1 Mayıs Bayramı’nda tüm emekçilerimizle, işçilerimizle omuz omuza alanlarda halay çekerek kutlarız, umudumuz içimizde hiç eksik olmasın. Herkese sağlıklı, umutlu günler diliyor 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nızı kutluyorum” dedi.

‘Hastalık siyaset tanımıyor’

Hastalığın işçi, emekçi, sağcı solcu dinlemeden herkesi etkilediğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, “ Herkes hastalık karşısında eşit. CHP’li olmanızın, AKP’li olmanızın bir anlamı yok çünkü hastalık siyaset, milletvekili, belediye başkanı tanımıyor. Bu yüzden dikkatli olmamız, rehavete kapılmadan sağlığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu süreçte bile iktidar partisi siyaset yaparak vatandaşa hizmet götürmeye çalışan CHP Belediyelerine baskı uygulamaya çalışıyor. Bugün siyaset yapma günü değildir. Kim bir fazla hizmet götürüyorsa, halkı için çalışıyor ve emek veriyorsa onu desteklememiz gerekiyor. Şu an tüm emekçiler alanlarda halk sağlığı için çalışıyor. İktidar partisi belediyelerle uğraşacağına emek veren işçinin, emekçinin alın terinin hakkını versin, sağlık çalışanlarının daha iyi koşullarda çalışmaları için iyileştirmeler yapsın. Bunlarla uğraşsın, bunlara kafa yorsun. Ben bu vesileyle 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramınızı kutluyor sağlıklı günler diliyorum” dedi.

‘1 Mayıs emeğin, emekçinin Bayramı’

Güzelbahçe Meclis üyeleri adına konuşan Meclis Üyesi Özan Parlar, “ 1 Mayıslar’da alanlarda olurduk, ancak bugün çok farklı platformlarda çok faklı konumlardayız. Eskiden bir arada alanlarda olmamız iktidarlar tarafından yasaklanırdı bugünlerde hastalık yüzünden bir araya gelemiyoruz. Biz Güzelbahçe Meclis üyeleri olarak emek veren, alın teri döken işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını kutluyor, emeğin sömürülmediği, eşit ve hakça bir düzenin olduğu yarınlarda buluşmak dileğiyle saygılar sunuyorum” dedi.

“Daha coşkulu 1 Mayıslarda buluşmak üzere”

Belediye-İş Sendikası 4.nolu şube Başkanı Ayhan Doğan da konuşmasında şunları söyledi, “ Gönül isterdi ki 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı alanlarda, daha coşkulu, daha görkemli bir şekilde kutlamaktı. Herkesin sağlığı iyi olur ve bir sonraki 1 Mayısları alanlar kutlarız. Bu süreç şunu gösterdi ki işçinin olmadığı, emekçinin olmadığı hiçbir yerde mücadeleyi yürütemezsiniz. Hastanede sağlık personeli, sokakta, temizlik işçisi, ilaçlama ekibi yani hayatın birçok alanında emekçinin işçini alın terini görüyoruz. Bu yüzden işçinin hakkının verildiği nice 1 Mayıslarda uluşmak üzere Bayramımız kutlu olsun’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkanlar işçilerin bayramını kutlayarak çiçek dağıttı, hep birlikte 1 Mayıs Marşı söylendi.

Başkan Oran, işçilerin bayramını kutladı

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Belediyesi'nde çalışan işçileri ziyaret ederek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. 

Çeşme Belediye Başkanı Oran, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle, üstü açık otobüsle , "DİSK Genel-İş" yeleği giyerek, Çeşme Belediyesi'nde çalışan işçileri ziyaret etti. 

Belediye işçileri, Başkan Oran'ı, sosyal mesafe kuralına uyarak karşıladılar. Üstü açık otobüsten işçileri selamlayan ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günlerini kutlayan Başkan Oran, "Maalesef, bugünü böyle, kucaklaşmadan, birbirimize sarılmadan, halay çekmeden kutlamak zorundayız. Ama bugünler de geçecek ve yine eskisi gibi omuz omuza halayımızı çekeceğiz. Omuz omuza, birbirimize sarılarak 1 Mayıs'ı kutlayacağız. Çok önemli ve zor günlerden geçiyoruz. Belediyeciliğin bel kemiği olan siz işçi ve emekçi kardeşlerimin yaptığı işlerin Ne kadar önemli ve zor, ne kadar kritik olduğunun bilincindeyiz. Meclis Üyesi arkadaşlarım ve Başkan Yardımcılarımla, uzaktan ve kucaklaşmadan da olsa, 1 Mayıs'ı sizlerle kutlamak istedik" diye konuştu. 

"Hiçbir işçimizin ödemesini aksatmadık"

Çeşme Belediyesi'ni, ekonomik olarak tam da düze çıkardık derken, koronavirüsü salgını ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Başkan Oran, "Ama alacağımız tedbirlerle, şu anda İzmir'in en güvenli ilçesi olan Çeşme'den, bir an evvel bu korona belasını defedeceğiz. İnşallah rahat ve huzurlu günlere ereceğiz. Park ve Bahçeler işçilerimizin atölye sıkıntılarını biliyorum. Ama yavaş yavaş her şey düzene giriyor. Öncelikli olarak Belediyemizin gelirlerinin minimuma düştüğü, hiçbir paranın ödenmediği bugünlerde, sizlerin maaşını gününde ödemek için elimden geleni yapıyorum. Ödemeleriniz aksamadı, inşallah bundan sonra da aksatmayacağız. Başka belediyeler gibi, kimsenin parasını 1 ay, 2 ay, 3 ay içeride bırakmadık, bundan sonra da bırakmamak için her şeyi yapacağız" diye açıkladı. 

Çiğli’de Fırça Saplarıyla Sosyal Mesafeli 1 Mayıs Halayı

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Covid-19 salgınına karşı fedakarca görev yapan Çiğli Belediyesi emekçileriyle birlikte 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı alınan tedbirler doğrultusunda şantiye tesisinde kutladı.

Başkan Utku Gümrükçü, Disk Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, meclis üyeleri, bürokratlar ve iş yeri temsilcilerinin katılım gösterdiği kutlamalar, şantiye tesisinde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Başkan Gümrükçü ve 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin’in konuşmalarıyla devam etti. Eldiven ve maskelerini takan işçiler, salgına karşı sosyal mesafe kuralının korunması amacıyla yerlere yapıştırılan noktalarda kutlamayı takip etti. 

Fırça Saplarıyla Sosyal Mesafeli Halay

Geçmişten bugüne 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının klasiği haline gelen halay seremonisi, Başkan Gümrükçü ve işçiler tarafından farklı bir yöntemle icra edildi. Koronavirüs ile mücadele kapsamında olası teması engellemek için Başkan Gümrükçü ve işçiler ellerindeki fırça saplarının birer uçlarını tutarak halay çektiler. 

Gümrükçü: “Etle tırnak gibi olursak hem koronavirüsü hem de bu düzeni yeneriz”

Sözlerine, etkinliğe katılan tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını kutlayarak başlayan Başkan Gümrükçü, “Uzun yıllar süren mücadele sonucunda Türkiye işçi sınıfının da hak olarak kazandığı 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramınız kutlu olsun. Ben patron değil, belediye başkanıyım. Belediye başkanlığı kar amacı güdülen bir mevki değildir. Dolayısıyla kamu görevini sürdüren siz emekçilerin ürettiği her artı değer, Çiğli halkının faydasınadır. Bu zorlu süreçte halkımıza karşı görevlerinizi en iyi şekilde yerine getirmek amacıyla gösterdiğiniz gayretlerden dolayı sizleri kutluyorum. Unutmamamız gerekir ki belediye halkın, sendika ise işçinin örgütüdür. Bu ikisi bir arada çalışırsa halka daha iyi hizmet veririz. DİSK, Çiğli’nin toprağına kadar işlemiştir. DİSK’li işçi, Tariş’ten bugüne Çiğli’nin tarihine adını yazdırmıştır. DİSK’i de kutluyoruz. Sizin için de, belediye için de ekonomik sıkıntılar yaşadığımız bir süreçten geçiyoruz. Bu sıkıntılı süreçte etle tırnak gibi olursak hem koronavirüsü hem de bu düzeni değiştiririz, yıkarız. DİSK’e de, işçiye de, belediyeye de çok zorlu görevler düşüyor ama bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da alnımızın akıyla çıkacağız. Ayağınıza sağlık, iyi ki varsınız. Verdiğiniz emekten dolayı sizleri tekrar kutluyor, hepinize saygılarımı saygılar sunuyorum” diye konuştu. 

Başkan Batur 1 Mayıs’ı belediye işçileriyle birlikte kutladı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle alanlarda kutlanamayan 1 Mayıs’ta belediye işçilerini ziyaret ederek İşçi Bayramını kutladı.

Yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl buruk kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur özellikle sahada çalışan belediye işçilerini ziyaret ederek hem bayramlarını kutladı hem de moral verdi. Konak Belediyesi’nin salgın süresince temizlik ve dezenfektasyon çalışmalarını kesintisiz sürdüren Temizlik İşleri Müdürlüğü, sahadaki çalışmalarının yanı sıra siperlik üretimi de gerçekleştiren Park ve Bahçeler Müdürlüğü fidanlığı ve Fen İşleri Müdürlüğü şantiyesini ziyaret eden Başkan Batur, işçilerle bir araya geldi. Sosyal mesafe kurallarına dikkat edilen ve kişisel koruyucu ekipmanların kullanıldığı buluşmada Başkan Abdül Batur, çalışma arkadaşlarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

“Bu süreci dayanışma ruhu ile aşacağız”

Emek mücadelesine bu yıl koronavirüs ile mücadelenin de eklendiğini ve sağlık çalışanları başta olmak üzere herkesin üstüne düşen görevi fedakarca yerine getirdiğini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, mücadelede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Süreci dayanışma içerisinde aşacaklarını ifade eden Başkan Batur sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu felaketle mücadelede, geceleri gündüzüne karışmış şekilde, çoluğunu çocuğunu görmeden çalışan sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere herkes elinden gelen çabayı gösteriyor. İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığımız başta olmak üzere tüm belediyelerimiz üzerlerine düşen vazifeyi en güzel şekilde yerine getirmeye çalışıyorlar. Her yerde dile getirdiğim gibi, bir kez daha burada Konak Belediyesi’ndeki emekçi kardeşlerime bu süreçte gösterdikleri fedakarca çalışmaları ve özverileri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu önemli bir süreç ve bu süreci dayanışma ruhu ile aşacağız.”

Buruk 1 Mayıs

Yirmi yılı aşkın belediye başkanlığı döneminde ilk kez 1 Mayıs’ta alanlarda olamadığını dile getiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İşçi Bayramı coşkusunu yeniden alanlarda yaşayacakları günlerin geleceğini söyledi. Çalışma arkadaşlarını sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyaran Başkan Batur, bu süreçten sağlıkla çıkmak istediklerini belirtti ve konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı:

“Bu felaket bir süre sonra bitecek ama en önemlisi sağlıkla ve kayıpsız bitmesi. Çalışanlarımızın tırnağına zarar gelmesin. Bu konuda özellikle sosyal mesafeye ve hijyen uyarılarına dikkat edin. 1 Mayıs bu sene buruk kutlanıyor. Yirmi yıl belediye başkanlığı yaptım ve her 1 Mayıs’ta işçi kardeşlerimizle birlikte alanlardaydık. Ama mühim olan sağlığınız, halkın sağlığı. Gelecek yıllarda yine hep birlikte, coşkulu şekilde emekçinin bayramını kutlayacağız. Ben hepinize teşekkür ediyorum ve ailelerinizle birlikte sağlıklı günler diliyorum. 1 Mayıs İşçi ve Bayramınız kutlu olsun.” 

Sandal, "Sizlerle gurur duyuyorum. İyi ki varsınız"

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla fen işleri şantiyesinde işçilerle bir araya geldi. Sosyal mesafe kuralına özen gösterilen etkinlikte konuşan Başkan Sandal, "Çalışan her arkadaşımızın başımızın üzerinde yeri var. Benim için Türk’ü Kürt’ü, Alevi'si Sünni'si, sağcısı solcusu yok. Benim için önemli olan insan ve hizmet edilecek vatandaş. Bunun için buradayız. Üzerinize düşenin fazlasını yapıyorsunuz. Sizlerle onur, gurur duyuyorum” dedi.

Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nün Doğançay'daki şantiyesinde düzenlenen programa Başkan Sandal'ın yanı sıra CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş, DİSK Genel İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız ve belediye işçileri katıldı.

"Üzerinize düşenin fazlasını yapıyorsunuz"

Zor bir süreçten geçildiğini hatırlatarak, personel ve gelirin azalmasına rağmen belediyede tüm işlerin aynı şekilde devam ettiğini ifade eden Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "İster kriz, ister normal şartlar olsun. Her zaman bütün bedeli ödeyen emekçi kardeşlerimizdir. Emekçi kardeşlerimiz bu ülkenin asıl sahipleridir. Bu süreçte bütün belediyeler; çalışanlarıyla birlikte hizmet destanı yazıyor. Personelimizin yüzde 40'ı yok ama fen işlerindeki, temizlik işlerindeki, diğer birimlerdeki işlerimiz yine devam ediyor. Arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor ve zorlu günlerde tüm çalışanlarımız üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Sizlerle onur, gurur duyuyorum, iyi ki varsınız" dedi.

"Önceliğim, emekçilerin hakkıdır"

Koronavirüs salgınıyla mücadelede yapılanların siyasal bir süreç olmadığını, kavga ve çatışma ortamından uzak kalınması gerektiğini vurgulayan Sandal, "Bu süreç; dayanışmayla bu yüklerin altından kalkacağımız, omuz omuza vereceğimiz, toplumun bütün katmanlarının mücadele içinde olduğu bir süreç. Geldiğimiz nokta itibarıyla pozitif bir hava esiyor ancak bunu gevşetmemek lazım. Sağlık Bakanlığının açıklamalarını ciddiye alın. Çünkü sağlık teşkilatında emek veren binlerce doktorumuz, hemşiremiz, hasta bakıcımız, sağlık çalışanımız gece gündüz çalışıyor, ailelerini görmüyorlar. Bugün bir mücadeleden söz etmek gerekiyorsa önce onlardan sonra da belediye çalışanlarından ve diğer kamu çalışanlarının emeğinden söz etmek lazım. Bizim üzerimize düşen; vatandaşımız adına bu süreci doğru yönetmek. Azalan personel ve gerileyen bütçelerimizle bu süreci sürdürülebilir kılmamız gerekiyor. Salgınla mücadelede önümüzde en az 3 ayımız daha var. Bu süreci doğru organize edemezsek, o zaman üzerimize düşeni yerine getirmemiş oluruz. Ben hesabıma, kitabıma bakmadan olmayan bir şeyin vaadinde bulunmam. Benim önceliğim; bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da emekçi kardeşlerimizin maaşlarının gününde ve tam yatırılmasıdır" diye konuştu.

Sahada çalışan personele hediye çeki

Salgın dolayısıyla gece gündüz hizmet veren personeli de unutmayarak, sahada görev yapan çalışanlara yönelik hediye çeki verilmesiyle ilgili hazırlık yapıldığını aktaran Sandal, "Sahadaki arkadaşlarımıza küçük bir sürprizimiz olacak. Hediye çeki dağıtmakla ilgili bir planımız var. Konuyla ilgili arkadaşlarımız hazırlıklarını yapıyor" dedi.

"Bu süreçte kimsenin maaşı kesilmeyecek"

Salgının belediyelere yansımasının gelir düşüklüğü olacağını dile getiren Başkan Sandal, "Bu süreçte ortalama gelirlerimiz yüzde 50’ye kadar düşüş yaşayacak. Biz bu durumu kurgulamazsak, güzel organize etmezsek 2-3 ay sonra çalışan arkadaşımız kirasını ödemekte zorluk çeker. Herkesin evi, çocuğu, ödemesi, taksidi ve başka dertleri var. O nedenle öncelikli iş, çalışan emekçi arkadaşlarımın alın terini, çalışarak kazandıkları, hak ettikleri maaşlarını vermek. Bu süre zarfında hiçbir emekçi arkadaşımın hiçbir yol arkadaşımın yasal işler dışında aldığı ücret üzerinden herhangi bir kesinti olmayacak. Bu tür asparagaslara inanmayın" diyerek çalışanların dedikodulara kulak asmamasını istedi.

"Önemli olan insan"

Hayatı boyunca mücadelenin içinde olduğunu, işçilerin her zaman yanında olduğunu vurgulayan Sandal, sözlerini şöyle tamamladı: Sizin hakkınız bizim size olan namus borcumuzdur. Emeğinizin karşılığı neyse, günü zamanı geldiğinde bunu sonuna kadar yaparız. Bugüne kadar yaptığımız sözleşmelerle bunun işaretlerini fazlasıyla verdik. Altını çiziyorum; çalışan her arkadaşımızın başımızın üzerinde yeri var. Benim için Türk'ü Kürt'ü, Alevi'si, Sünni'si, sağcısı, solcusu yok. Benim için önemli olan insan ve hizmet edilecek vatandaş. Bunun için buradayız. Sizlerle onur, gurur duyuyorum. Sahadaki performansınızdan, gayretinizden, verdiğiniz emekten dolayı sizleri kutluyorum. 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü’nüz kutlu olsun.

"Bugün alın terinin günü"

CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş ise, "Sosyal belediyecilik örneği sergileyen tüm emekçi kardeşlerimin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Emeğin, mücadelenin, alın terinin günü bugün. Emek bizim için en yüce değerdir ve emek mücadelesinde her zaman birlikte olacağımıza söz veriyorum. 1 Mayıs 1977’de İstanbul Taksim’de katledilen devrim şehitlerimizi de saygıyla anıyorum. Onların mücadelesini hep birlikte sürdüreceğiz. İşçi kardeşlerimiz başımızın tacıdır. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Ne ezen, ne ezilen, emekçe hakça düzen” diye konuştu.

“İşçinin siyaseti, ekmek davasıdır”

Disk Genel İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız da, “Bayraklı işçileri 2 aydır yılmadan, sokaklarda canla başla çalışıyor. Bugün emperyalizm ve kapitalizmle mücadele günü. Bugüne kadar dünya üzerinde hep ezilen işçi sınıfı olmuştur. Ancak bizler kendi haklarımızın farkına varmadıkça, birbirimizi korumadıkça, çevremize gereken saygıyı göstermedikçe kimse bize gereken saygıyı göstermez. Çalışan tüm arkadaşlarımız birbirini kendi kardeşi, canı gibi görürse dayanışmamız daha da artacaktır. Bizim din, dil, ırk, siyaset ayrımımız olmaz. İşçinin siyaseti ekmek davasıdır. Günümüz kutlu olsun” dedi.

“Yeni bir düzen istiyoruz”

Açılış konuşmalarında söz alarak sendika adına işçilere seslenen Disk Genel İş İzmir 6 No’lu Şube Yöneticisi Maşallah Baran da, “Önemli bir dönüm noktasındayız. Sosyal ve iktisadi felaketle karşı karşıyayız. Kapitalizmin kaleleri virüs salgınıyla sallandı. İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle yüz yüzeyiz. Bu süreçte en az kollanan kesim işçi kesimdir. Salgınla birlikte eski düzen iflas etti. Yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Bu düşüncelerle Emek ve Dayanışma Günü'müz kutlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından sosyal mesafe kuralı göz önünde bulundurularak, çalışanlar bayrak çubuklarından tutup, kısa süreli halay çekti.

Başkan Karakayalı’dan ‘1 Mayıs’ mesajı 

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 

Emeğiyle geçinenlerin 1800’lü yılardan itibaren dünyanın birçok ülkesinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma’nın İşçi Bayramı olarak kutlandığını, 1 Mayıs’ın; dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın bir simgesi olduğunu kaydeden Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı şu ifadelere yer verdi: 

“Bir ülkenin kalkınmasında, gelişmesinde emekçinin büyük rol oynar, istikrar ve istikbal için alın teri ve emeğin büyük değerdir. İşçinin hakkının korunması, iyileştirilmesi için yerel idarelerin daha fazla sorumluluk üslenerek daha fazla vatandaşa dokunmaya çalışıyor. İstihdama yönelik açtığımız kurslar, yaptığımız teşviklerle işsizlik oranını kentimizde düşürmek için büyük bir gayret içerisindeyiz. Tabi ki bugün geldiğimiz nokta istediğimiz oranda olmasa bile var gücümüzle daha fazla hemşehrilerimizi mutlu etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Özel ya da kamu fark etmez tüm emekçi kardeşlerimizin hakkını tam olarak alması ve yaşamaktan keyif aldığı bir kentte yaşaması idealimiz ve hedefimizdir. 1 Mayıs, sömürüye karşı verilen mücadelenin simgeleşmiş tarihsel adı; alın teriyle ekmek mücadelesi veren işçilerimizin günüdür. Alın teriyle, emeğiyle çok zor şartlar altında ekmeğini kazanan ve Kemalpaşa’mızın ve ülke ekonomimize katkı sağlayan tüm emekçilerimizin ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.”

İduğ: Bu 1 Mayıs çok daha farklı ve özel
 
Göreve geldiğinden bugüne işçi ve emekten yana aldığı tavırla büyük takdir toplayan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, koronavirüs salgını sürecinde fedakarca görev yapan çalışma arkadaşları, sağlık emekçileri ve  hizmet sektöründe görev yapan diğer çalışanlar başta olmak üzere tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutladı.
 
Salgın sürecinde fedakarca çalıştık
 
Bu yıl ki İşçi ve Emekçi Bayramı’nın önceki 1 Mayıslardan farklı ve özel bir anlam taşıdığını ifade eden Başkan İduğ,  “Tüm belediye çalışanları salgının yayılımını önlemek, ihtiyaç sahiplerine destek olmak ve vatandaşlarımızın gündelik yaşamlarını kolaylaştırmak için bütün gücünü ortaya koydu. Bilgisini, becerisini, tecrübesini ve enerjisini sıkıntılı günlerin en sorunsuz şekilde atlatılabilmesi için kullandı. 7-24 sokaklarımızı dezenfekte etti, maske, siperlik, kolonya ve dezenfektan üretti. Sokağa çıkmalarına kısıtlama getirilen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını evlerine götürdü. Bornovalılar ekmeksiz kalmasın diye kapı kapı dolaşıp ekmek dağıttı. Her biri insanlarımızın evlerinde kalması gerektiği bu dönemde daha fazla çalıştı. Yaklaşık iki aydır özveriyle görev yapan tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı kutluyorum”  dedi.
Başkan Selvitopu 1 Mayıs'ı, salgına karış en ön safta mücadele veren temizlik işçileriyle birlikte kutladı.
 
Emeğin gününde, emekçinin yanında
 
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, koronavirüs salgınına karşı en ön cephede mücadele veren temizlik işçileriyle birlikte kutladı. Saat 07.00'deki mesai öncesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün Uzundere'deki şantiyesine gelen Başkan Selvitopu, teşekkür ettiği işçilere kırmızı karanfiller verdi. Kutlamada DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası 5 No'lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara ve belediye başkan yardımcıları da yer aldı.
 
Salgın nedeniyle hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirilen buluşmada işçilere seslenen Başkan Selvitopu, “Verdiğiniz hizmetin önemi bu süreçte net bir şekilde ortaya çıktı. Baştan sağlık çalışanları, ardından da yerel yönetimler bu salgına karşı en ön safta mücadele ediyor. Sizler de bu süreçte Karabağlar Belediyesi'ni en iyi şekilde temsil ettiniz ve yüzümüzü kara çıkarmadınız. Karabağlar'da yaşayan insanlara karşı görevinizi en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyorsunuz. Bunun kıymetini çok iyi biliyoruz. Ben de böylesine anlamlı bir günde ve mesai başlangıcında sizlerle beraber olmak istedim. Emek ve alınteriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bayramınız kutlu olsun. Daha nice 1 Mayıs'larda birlikte olmak dileğiyle” dedi.
 
Koronavirüs salgınına karşı etkin ve sistemli mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Selvitopu, “Çünkü bu kent hepimizin. Bu kentin önemli bir yükünü hep birlikte kaldırıyoruz. Hep birlikte Karabağlar'a hizmet etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
 
İNSANIN DEĞERİ ANLAŞILDI

Başkan Selvitopu, koronavirüs sürecinin insanın ve emeğin önemini net bir şekilde ortaya koyduğuna da dikkat çekerek, “Bu süreçte bir şey daha ortaya çıktı: Gücünüz, teknolojiniz, paranız, silahınız ne kadar çok olursa olsun, bunlar tek başına yeterli değilmiş! Sanırım bundan sonra dünyada yaşam ve çalışma şekilleri de değişecek. İnsanoğlunun değeri daha iyi anlaşılacak. Doğa bize bunu hatırlattı!” dedi.
 
Genel İş Şube Başkanı Kara da, uzun süredir kendilerini yalnız bırakmayan ve 1 Mayıs'ta da yanlarında olan Başkan Selvitopu'na teşekkür etti.
 
Konuşmaların ardından Başkan Selvitopu, işçilere kırmızı karanfiller vererek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.