Balık yağı, balıktan elde edilen yağdır. Genellikle yağlı balıklardan elde edilir. Ancak, genel bilinirliğin aksine küçük balıklardaki EPA ve DHA yağ asitleri daha zengin olduğu için küçük balıklardan elde edilen yağlar tercih sebebidir. Örneğin; sardalya, hamsi ve uskumru gibi balıklardan elde edilir. Yüksek kalite ve standartlarda uluslararası üretim yapan firmaların bünyesinde bulunan saf balık yağları %80-85 konsantrasyona kadar çıkan omega 3 yağ asitleri (EPA ve DHA) içerebilir. Yani, 1200 mg saf balık yağı içeren balık yağı 1050 mg omega 3 yağ asiti içerebilir. Burada önemli kriter balık yağının miktarından ziyade toplam omega 3 yağ asit miktarıdır. Balık yağı tercihinizde öncelikle olarak kutu üzerinde dikkat etmeniz gereken unsur toplam omega 3 yağ asit miktarıdır. Balık yağı şurupları genel olarak kapsül formlarına göre, omega 3 yağ asitlerince daha zengindir. Bu nedenle, sadece çocuklar değil yetişkinlerde şurup formunda balık yağlarını tercih edebilir.

Balığın sayısız faydalarından yararlanabilmek için uzmanlar haftada en az 2 kez balık tüketilmesi, eğer tüketilemiyorsa omega 3 takviyeleri ile omega 3 yağ asitlerinden faydalanabileceğini belirtmektedir. Balık yağı takviyelerini https://www.orzax.com adresinden inceleyebilirsiniz.

Balık Yağı İle Sağlığınıza Katkıda Bulunun

  1. Ölüm nedenleri arasında, kalp ve damar hastalıkları ilk sırada yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, çok balık tüketenlerin daha az kalp rahatsızlığı riski taşıdığını göstermektedir. Amerikan Kalp Derneği, kardiyovasküler sistem hastalığı olanların günlük 1000 mg EPA ve DHA, trigliserid yüksekliği olanların ise günlük 2000 ila 4000 gr EPA ve DHA alması gerektiğini açıklamıştır. Kalp ve damar sağlığının koruyucu tedavisinde önemli yere sahiptir.

 

  1. İnsan beyninin %60’ı DHA’dan oluşmaktadır. Bu sebeple yeterli omega 3 tüketimi çocuklarda beyin, göz ve sinir sistemi fonksiyonlarının gelişimine, erişkinlerde ise nörolojik sağlığın korunmasına katkı sağlar.