Bayramın siyasi gündemi Muharrem İnce oldu.  Şu ana kadar Muharrem İnce hariç herkes konuşuyor, konuştu. Parti kuruyor mu? Neden parti kuruyor? Nasıl bir parti kuruyor? Siyasi kulisler bu soruların cevabını arıyor. Verilen cevaplar hep aynı... "Muharrem İnce'ye çok yakın ismin verdiği bilgiye göre..." cümlesiyle başlayan yorumlar. İnce çıkıp net açıklama yapıncaya kadar bu yorumlar böyle devam edecek gibi. Ama görünün o ki; İnce parti kurma çalışması yapıyor. 

SOLDA YENİ BİR PARTİYE İHTİYAÇ VAR MI?
Muharrem İnce'nin yeni parti kurması toplumsal bir ihtiyaçtan mı doğuyor? Özellikle sosyal demokrat ve Atatürkçü seçmen yeni bir parti  mi istiyor? Mevcut siyasal yapıda yeni bir sol parti ne kazandırır? Ne kaybettirir? Siyaset bilimciler bu soruların cevaplarını analiz ederken CHP'nin son  kurultayı ve bu kurultaydan çıkan delegasyon yapısına vurgu yapıyor. Başta İnce olmak üzerine CHP'nin eski ağır topları artık yönetimde yok. Yeni bir partiye ihtiyaçtan ziyade İnce ile birlikte bu isimlerin aktif siyaset yapmak istemesi asıl önemli durum. İnce 2023'te Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor. Ve biliyor ki; CHP yönetimi kendisini bir kez daha aday göstermeyecek. Arayış ve yeni parti bu düşüncenin ürünü olarak karşımıza çıkıyor.  Muharrem İnce 2023 seçimlerinde partisiz aday olmak istemiyor.  Solda yeni bir partiye özellikle sosyal demokrat taban sıcak bakmıyor. Sıcak bakanlar yok değil. Bunların çoğunluğu son seçimde AK Parti'ye oy veren seçmenler. Belki Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan versiyonunun CHP'den de çıkması doğal beklenti...
 
İNCE'NİN YANILGISI!
Muharrem İnce,  16 yaşından beri CHP'li. Cumhurbaşkanlığı adaylığı dahil çok önemli görevler yaptı. Gazeteci İsmail Saymaz'ın tabiriyle CHP'nin 7'nci oku.  Gerçek bir CHP'li olduğundan kimsenin şüphesi yok. Ama yeniden adaylık için 16 yaşında girdiği partisinden ayrılmayı düşünüyor. Siyaseten bu Sayın İnce'nin hakkı olabilir. Ama değerlendirme oy veren vatandaşın olacaktır. İnce'nin asıl yanılgısı şu... Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüzde 31'lük oyu şahsına yazması. Bu düşünce kötü yanıltır. 

İZMİR'İN İNCE'YE ONAYI YOK!
Youtube'da başarılı bir hesap var. Adı Tüylü Mikrofon. Yaptığı ropörtajlar ses getiriyor. Ozan kardeşimiz İzmirlilere sormuş İnce'nin yeni partisini. İzmirlilerden İnce'ye onay yok. Onay verenlerin bir kısmı da geçen seçimde AK Parti'ye oy vermiş seçmenler. İnce'yi beğeniyorlar ve destekliyorlar ama oyları Recep Tayyip Erdoğan'a...  İzmirliler İnce'nin yeni parti çalışmasını iktidar yanlılarının dedikodusu olarak değerlendiriyor ve Muharrem İnce'nin CHP'den ayrılacağını inanmıyor. 
 
İNCE UMUT OLUR MU?
İnce, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir rüzgar estirdi. Umut dalgası yaydı. Sonrasındaki hatalar zincirini bir  çok seçmen unutmuyor-unutamıyor.  Son  yerel seçimlerde Türkiye'nin umutları değişti. Yeni aktörler geldi. Pandemi dönemi bu aktörlerin yıldızını iyice parlattı. 2023'te Millet İttifakı adına bu iki siyasetçinin adı var. Ufukta iki başkan görünüyor. Şimdilik...