Türkiye Fatih Portakal'ı Kanal D Haber'de Mehmet Ali Birand'ın İzmir canlı yayınlarıyla tanıdı. İzmir'de Doğan Haber Ajansı'nın muhabiriydi.  Birand ile yaptığı canlı bağlantılar Portakal'ı İstanbul'a taşıdı. Sonrasında gelen başarıyı sanırım Fatih Portakal da hayal edemezdi. Kanal D'de başlayan yolculuk FOX TV ile devam etti. Ama ne yolculuk... Portakal, efsane tüm haber yüzlerini geride bıraktı.  Ali Kırca, Reha Muhtar, Uğur Dündar gibi ünlü isimlerin aldığı reytingleri katladı. Milyon dolarlık yapımlardan daha çok izlendi.  Hep 1 numarada kaldı. Milli maç reytingi alıyordu. Bu durum Türk televizyonculuk tarihinde yaşanmış bir durum değildi. Haber saatinde her 100 televizyondan 60'ı Fatih Portakal ve FOX Haber izliyordu. Sanılanın aksine takip edenler sadece muhalifler değildi.  
 
GAZETECİLİKTEN SİYASİ FİGÜRLÜĞE! 
FOX Haber'in farklı yaklaşımı ve Fatih Portakal'ın yorumları halkı ekran başına kilitliyordu. Televizyonun yaygın olmadığı yıllardı Türk Halkı günlük haberlerini radyodan 19 Ajansı'ndan dinlerdi. Aynı alışkanlık çok televizyon kanallı yayıncılık hayatında, "Bugün Fatih Portakal ne diyecek?" merakıyla Türk Halkı FOX TV'nin karşısına geçer olmuştu. Portakal'ın her söylediği her yorumu büyük bir ciddiyetle takip ediliyor, paylaşımları haber olarak internet medyasında karşımıza çıkıyordu.  Geçen sürede Fatih Portakal gazetecilik misyonundan farkında olmadan muhalif liderliğe geçiş yapıyordu. Hangi siyasi liderin yılın 10 ayı, haftanın 5 günü televizyondan görüş bildirme şansı var? İşte Portakal bu boşlukta sevildi, öne çıktı, parladı ve siyasi figüre dönüştü. Vereceğim bu rakamlar ne anlatmak isteğimi daha net ortaya koyacak. Portakal'ın Twitter'da takipçi sayısı 7 milyon 775 bin... Muhalif liderlerin takipçi sayıları ise;... Kemal Kılıçdaroğlu 7 milyon 133 bin. Meral Akşener 4 milyon 25 bin. Başbakanlık yapmış Ahmet Davutoğlu'nun 5 milyon 883 bin. Sözcü gazetesinin takipçi sayısı 2 milyon 512 bin... Bu rakamlar olayı anlatmıyor mu?  
 
PORTAKAL NEDEN AYRILDI? 
Ben Portakal'ın ayrılma kararının tek taraflı değil, FOX TV ile ortak alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum. Hatta FOX TV'nin almış olduğu kararın ortaklaştırıldığını düşünüyorum. Neden mi? FOX TV, Portakal'ın işine son verseydi bunu anlatamazdı. Büyük tepki alırdı. Olay, FOX TV'nin Türkiye yayınlarında gideceği politika değişikliği ile ilgili. Bu yeni anlayışta Fatih Portakal'a yer yok. 15 yıllık televizyon programcılığı tecrübesiyle şunu söylüyorum. Zirvede 1 numarayken bir star kendini organik tarım bahçelerine atmaz. Kendini reytinglerde liste başı yapan bir ismi hiçbir kurum hadi git demez, diyemez... Ama binayı yıkıp yeniden yapıyorsan bunların hepsi mümkün. İşin özeti FOX TV Türkiye'de muhalif olmaktan vazgeçmiştir. Bu düşüncenin yeni olmadığını televizyonun yetkilisi satır aralarında söylüyor. Portakal'ın yerine geçen Selçuk Tepeli'yi uzun süredir takip ediyormuş... Olay, FOX TV'nin Fatih Portakal'dan vazgeçmesidir. Portakal'ın da "feda" demesidir. Türkiye'de muhalif olmanın bir bedeli hep olmuştur. İdeolojik arka planınız yoksa bunu taşımak zordur.  

GAZETECİ EMEKLİ OLMAZ! 
Gazeteci emekli olmaz. Fatih Portakal bunu aslında çok iyi bilir.  Portakal, yaşananlara açıklık getirme şekli olarak bunu seçmiş olabilir.  Duruma en iyi tepkiyi Halk TV'de Ayşenur Arslan verdi:"Fatih Portakal benim oğlum yaşında. Ben çalışıyorum. Ne emekliliği yahu!"...
 
Gazetecilik bir aşktır.  Ölmez, öldüremezsin. Seninle öbür tarafa gider. Gazeteciliği ara verirsin... Zorunda kalırsın. Bu da öyle bir durum.  Portakal'ın, içsel devrim yapmaya hakkı var. Dinlenmeye de. Ama... Portakal, artık sadece ailesinin Portakal'ı değildir. O eşiği çoktan aşmıştır. Türkiye'nin Portakal'ı olmuştur. Portakal ve emeklilik mi? Kendi kitabının ismiyle cevap verip bitireyim... "AKLIMLA DALGA GEÇME!"...