İzmir’in kurtuluşunun 98. yıl dönümü, izmir'in tüm ilçelerinde coşkuyla kutlandı. 

İşte İzmir'in ilçelerinden zafer coşkusu manzaraları... 

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü kutlamaları, Zafer Yürüyüşü ile başladı.  Basmane Meydanı'ndan başlayan 98. Yıl Zafer Yürüyüşü'ne katılanlar, 350 metrelik Türk bayrağını omuzlarında Lozan Meydanı'na kadar taşıdı. İzmir Marşı, 10. Yıl Marşı eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşe, çevredekiler de alkışlarla destek verdi. Kortejde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP'nin İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Kani Beko, Murat Bakan da yer aldı. 

Buca’da renkli 9 Eylül korteji

Direniş destanıyla tarihe iz bırakan İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü kutlamaları Buca’da büyük bir coşkuyla başladı. Vosvos araçların da aralarında yer aldığı 9 Eylül korteji kentte renkli görüntülere sahne oldu. Kortejde direksiyon başına geçen Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “İzmirimizin doğum günü kutlu olsun” diye konuştu.

Türk milletinin  bağımsızlığının sembolü olan İzmir’in kurtuluşunun kutlamaları kapsamında ilk olarak Buca Belediyesi Hizmet Binası önünde araçlarla 9 Eylül korteji oluşturuldu. Korteje, Vosvos İzmir Fun Club üyeleri araçlarıyla renk kattı.

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın da direksiyona geçtiği kortej, bandonun çaldığı marşlar eşliğinde Buca’nın dört bir yanını dolaştı. Başkan Erhan Kılıç’a CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş ve Başkan Yardımcıları Barış Özreçber ve Eşref Çakır eşlik etti, vatandaşların coşkusunu paylaştı.

98. yıla özel Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve balonlarla süslenen araçlar, marşlar eşliğinde kentin sokaklarında gezerken vatandaşlar ise birbirinden keyifli dakikalar yaşadı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlik boyunca Bucalılar, evlerinin camlarından, balkonlarından coşkuya ortak oldu. 

İzmir’in bir direnişin sembolü olduğunu vurgulayan Başkan Erhan Kılıç, “Ondandır ki bağımsızlık deyince akla İzmir gelir. Çünkü İzmir demek; Atatürk demektir,  İzmir demek; cumhuriyet demektir” dedi. 

Belkahve’de ‘9 Eylül’ coşkusu

İzmir’in kurtuluşunun 98. yılı Bornova’da düzenlenen törenlerle kutlandı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nin önünde bulunan 9 Eylül Şehitliği’ndeki anmanın ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun hemen öncesinde kente baktığı Belkahve’de düzenlenen törende kurtuluş coşkusu yeniden yaşandı.

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yılı Bornova’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk tören Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde yapıldı. Anıt’a Kaymakamlık, Garnizon ve Bornova Belediyesi çelenkleri konuldu. İkinci tören ise Bornova Belediyesi’nin organizasyonunda 9 Eylül 1922’de Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e bakarak; “Bu şehre birşey olacak diye çok korktum” sözlerini dile getirdiği Belkahve’de gerçekleşti. Koronavirüs salgını önlemleri çerçevesinde vatandaşların yer alamadağı Atatürk Anıtı önündeki tören; Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Bornova Garnizon Komutanı Vekili Topçu Albay Ramazan Karadaş, siyasi partilerin temsilcileri ve muhtarlar olmak üzere ilçe protokolünün katılımıyla gerçekleşti.

Kurtuluş ruhunun yaşatıldığı etkinlik, saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’dan Hakan Taner Yıldırım ile Murat Niyazi Emre Kuvva-i Milliye adlı şiiri okurken, Bornova Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu Zeybek gösterisi ile etkinliğe renk kattı. Bağımsızlık meşalesinin yakıldığı alanda İzmir Kavakları’ndan Vardar Ovası’na Büyük Önderin sevdiği şarkılar Bornova Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından seslendirildi. Tören kapsamında Afyonkarahisar Kocatepe’de 26 Ağustos’ta başlayan ‘Büyük Taarruz Bisiklet Turu’na katılan bisikletçilerin İzmir’e giriş startı da verildi.

Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Şu an bulunduğumuz yer Atatürk’ün İzmir’in Kurtuluşu öncesi kente baktığı, ‘Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum’ dediği noktadır. İzmir’in kurtuluşu emperyalist güçlere meydan okuyup, tam bağımsız Türkiye’nin kuruluşudur. Vatan uğruna canlarını hiçe sayan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.

Kutlamaların ardından törene katılan protokol üyeleri Ata Anı Evi’ni gezerek bilgi aldı, Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan kalan eşya ve materyalleri inceledi. 

Başkan Tugay: 9 Eylül onurumuzdur!

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla Karşıyaka Kaymakamlığı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Pandemi tedbirleri altında düzenlenen törene CHP İlçe Başkanı Murat Serdar Koç ve partililer, Belediye Meclisi üyeleri ile muhtarlar da katıldı. Saygı duruşunun ardından Karşıyaka Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nı okuyan katılımcılar, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm milli mücadele kahramanlarını saygı ve minnetle andı. Başkan Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, törenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Zafer Yürüyüşü’ne katıldı. 

“9 Eylül onurumuzdur” diyen Başkan Tugay, konuşmasında şunları kaydetti: “9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 98. yılını, yaşadığımız salgın koşullarında gereğince kutlayamasak da, onurla ve gururla yaşıyoruz. Bize bu büyük mirası bırakan atalarımızı, başta Büyük Önderimiz ve Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; saygıyla, minnetle ve sonsuz bağlılıkla anıyoruz. “Atatürk’ün Karşıyaka’sı” olarak, bir kere daha söz veriyoruz ki, bu büyük destanı yaratan ruhtan, bilinçten ve çağdaş, demokrat, laik Türkiye Cumhuriyeti değerlerinden asla vaz geçmeyeceğiz, Bu değerlerin simge kenti Karşıyaka ve Karşıyakalılık duruşumuzdan asla ödün vermeyeceğiz. “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesiyle yeryüzüne esin ve cesaret vererek, İzmir’in dağlarında açan çiçeklere Karşıyaka rüzgârımızı ekleyeceğiz. Bilimden, akıldan, hukuktan, sanattan ve aydınlanmadan yana tavrımıza gölge düşürmeyeceğiz. Unutmayacak, unutturmayacağız. 9 Eylül onurumuz, bu duruş düne saygımız geleceğe sorumluluğumuz olarak bize daima ışık tutacak, yol gösterecek. İşte 98. yılda biz bir kere daha söz veriyoruz ki, daha yaşanır bir dünya, daha güzel bir Türkiye mümkündür ve biz bu uğurda çalışırken, asla yorulmayacağız. Nice yıllara İzmir, nice güzel yolculuklara sevgili ülkemiz, yaşasın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüz!”

Bayraklı’da kurtuluş coşkusu

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü, Bayraklı’da coşkuyla kutlandı. Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan etkinlikler, İzmir’in kurtuluşunu konu alan panellerle devam etti.

Sabah saatlerinde Sevgi Yolu’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyma törenine Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP İlçe Başkanı Pınar Susmuş, İYİ Parti İlçe Başkanı Erdinç Çobanoğlu, Saadet Partisi İlçe Başkanı İzzet Kırlı, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye çalışanları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta çelenk sunuldu. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ayrıca, Bayraklı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından, “Kurtuluş Savaşı ve Atatürk”, “İzmir’in Tarihi ve Kurtuluşu” başlığıyla iki panel düzenlendi.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde İzmir’in simge kent olduğunu belirterek, “9 Eylül sadece İzmir’in kurtuluş günü değil, bir milletin küllerinden yeniden doğuş günüdür. Bizler, bu zaferin hangi güç koşullarda kazanıldığını, bu toprakların nasıl büyük acılarla yoğrulduğunu hiçbir zaman unutmuyoruz. Atatürk ilkelerine, Cumhuriyetimize ve onun değerlerine sahip çıkmayı görev biliyoruz. Bu olağanüstü mirası bizlere bırakan başta önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan uğruna savaşan tüm şehit ve gazilerimizi, saygıyla minnetle anıyorum” dedi.

Gaziemir’in ak saçlılarından kurtuluşa özel çalışma

Gaziemir Belediyesi’nin Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi üyeleri, İzmir’in kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü kutlamaları kapsamında özel bir çalışmaya imza attı. Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi Korosu’nun 15 üyesi, pandemi kurallarına uyarak mikrofon başına geçti, İzmir Valsi şarkısını seslendirdi.

Şef Yılmaz Demirtaş yönetiminde, 15 gün süren uzaktan eğitimle şarkıyı seslendirmek için hazırlık çalışması yapan koristler daha sonra stüdyoya girerek şarkıya hayat verdi. İki gün süren stüdyo çalışmaları sonunda Nazım Aliyev’in sözlerini yazdığı ve bestesini yaptığı İzmir Valsi isimli şarkıyı seslendiren Ata Evi üyeleri daha sonra kamera karşısına geçerek klip çekti. İki saat süren çekimlerde elde edilen görüntüler klip haline getirilerek belediyenin sosyal medya adreslerinden yurttaşların beğenisine sunuldu.

Seferihisar’ın Kurtuluşu’nun 98. yılı birbirinden güzel etkinliklerle kutlanacak

Program 11 Eylül 2020 Cuma günü Seferihisar Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayarak Sığacık Kaleiçi “ Cam İşleme Sergisi” ve Girlen Mevkii’nde Anadolu Ateşi’nin sahne performansı ile devam edecek.

Anadolu Ateşi’nden Seferihisar’ın kurtuluşuna özel dans gösterisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile yapılan Nebil Özgentürk özel belgesel sunumuyla Anadolu Ateşi gösterisi, pandemi süreci dolayısıyla “park et seyret” formatında gerçekleşecek. Tüm vatandaşlar gösterinin gerçekleşeceği bölgede araçlarının içlerinden Anadolu Ateşi’nin muhteşem dans performansını koronavirüs tedbirlerine uygun olarak izleyebilecek.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin “Seferihisarımızın düşman işgalinden kurtuluşunu bu yıl pandemi tedbirleri kapsamında Anadolu Ateşi’nin eşsiz sahne performansını izleyerek kutlayacağız. Ayrıca tüm vatandaşlarımızı  Sığacık Kaleiçi’nde gerçekleşecek içlerinde Seferihisar tarihini barındıran Ürkmez atölyemizde kursiyerlerimiz tarafından üretilen Cam İşleme sergimizi görmeye davet ediyorum” dedi.​