İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD), 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunu kutlamak için Prof. Dr. Ergün Aybars’ı konuk etti. Online gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Ergün Aybars, Atatürk olmasaydı cumhuriyetin ve özgürlüklerin olmayacağını vurguladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, 9 Eylül’ün Türk tarihindeki yerinin altın harflerle yazıldığını söyledi. Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde Türk milletinin dirilişi olan Kurtuluş Savaşı başarısının 9 Eylül’e taçlandırıldığını ifade eden Küçükkurt, “Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı’nı kazanarak topraklarımızı düşman işgalinden kurtarmıştır. 9 Eylül, sadece İzmir’in değil Türkiye’nin kurtuluşudur. İzmir’in kurtuluşu cumhuriyetin, özgürlüklerin ve toplumsal devrimlerin habercisidir” diye konuştu.
“Milli Mücadele, emperyalistlere karşı verilen bir savaş”
Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak bastıktan sonra halkı örgütlemek için mücadele ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ergün Aybars, Osmanlı’nın emperyalist güçler tarafından paylaşım alanı olduğunu söyledi. Emperyalist güçlerin arkasında haçlı ideolojisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aybars, “Osmanlı’nın 1820’de başlayan Yunan problemi 1922’de denize dökülmesiyle sonuçlandı. Emperyalist güçler Yunan’ı İzmir’e çıkarmaya karar verdi. Paris Konferansında İtilaf Devletleri Yunan ordularını İzmir ahalisinde güvenliği sağlamak için jandarma olarak gönderdi. Büyük zorlukla verdiğimiz Milli Mücadelemiz emperyalist güçlere karşı verilen bir savaştır. Bu yüzden bir millet kendi tarihini öğrenebilirse güçlü ve kuvvetli olur” dedi.
“Dört cephede mücadele etmek kolay değil”
Milli Mücadele başladığında savaşlardan bıkmış ve usanmış insanların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Aybars, halk hareketini örgütlemenin büyük bir ustalık olduğunu dile getirdi. Mustafa Kemal’in ihtilal bildirgesini Amasya’da yayınladığını söyleyen Prof. Dr. Aybars, “Kongrelerle birlikte vatanın sömürülmesine karşı duruldu. Milli Mücadele’nin önderi Mustafa Kemal büyük strateji dehasıydı. Çünkü dört cephede birden mücadele etmek ve zaferle sonuçlandırmak kolay bir iş değildir. Atatürk, düzenli ordu kurulduktan sonra ilk taarruzda Yunanlıları Anadolu’dan söküp attı. Taarruz planı akıl almaz bir plandır ve Yunan ordusunun ruhu dahi duymadan ordu sevk edilmiştir. Yarılmaz denilen 36 Saatte yunan ordusu yarılmış ve 14 günde Afyon Sırtlarından İzmir’in denizlerine uzanan bir zafer kazanılmıştır” diye konuştu.