Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu İzmir Barosu Başkan Adayı Mustafa Çetin, Ege Meclisi İmtiyaz Sahibi Ali Talak'ı ziyaret etti. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu olarak 30 maddelik bir proje hazırladıklarını ve yönetime gelinmesi durumunda her birini hayata geçireceklerini anlatan Çetin, "Yaz dostum, İzmir'de Cumhuriyetçiler kazanacak!" sloganıyla çıktıkları yolda iddialı olduklarını dile getirdi. 

Talak, ziyareti sırasında projelerini aktaran aday Çetin'e başarılar diledi. 

İşte Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun projeleri: 

1. Bizim olan bizim kalacak!

İzmir Barosu yıllar boyu özlem duyduğu binasına 2007 yılında Cumhuriyetçi Avukatlar döneminde kavuşmuştur. Alsancak’taki Baro binamız merkezi konumuyla meslektaşlarımıza her alanda hizmet vermeye devam etmektedir. Bununla birlikte, adliyelerin Bayraklı’da toplanmış olması, bu bölgede Baro için yeni bir hizmet binasına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Baro'nun mali yapısı ve gelirleri binamızı ve varlığımızı satmadan yeni hizmet binası almak için yeterlidir. Yeter ki iyi bir mali yönetim sağlayalım. 

Bu bağlamda, mevcut yönetimin Genel Kurul gündemine koyduğu sahip olunan binaların satılması yönündeki düşüncenin aksine, etkili bir mali yönetim anlayışı sayesinde, Cumhuriyetçi Avukatlar olarak baromuzun mal varlığını satmadan, meslektaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak, adliyeye yakın bir hizmet alanını hayata geçireceğiz.

2) Gençlerle Birlikteyiz 

Türkiye’de bir ilk olan ve hâlâ genç meslektaşlarımıza hizmet vermeye devam eden Genç Ofis Projesi, Cumhuriyetçi Avukatlar döneminde hayata geçirilmiştir. Yönetime geldiğimizde, Genç Ofislerin etkin kullanımıyla ilgili kaldığımız yerden devam etmek için adliyeye yakın mevkilerde ofis sayılarını artıracağımız yeni hizmet alanları oluşturacağız. Böylelikle, genç meslektaşlarımızı, kendilerini ofis açmaya hazır hissedecekleri zamana kadar destekleyip, yanlarında olacağız. 

3) Vakfımızı yeniden güçlendiriyoruz!

Cumhuriyetçi Avukatlar döneminde, İzmir Barosu Avukatlar Vakfı ihya edilmiş olup vakıf adına gelir sağlamak için merkez Baro binası altındaki ATM makinelerinin kira bedeli vakfa tahsis edilmiştir. Tekrar yönetime geldiğimizde, vakıf üzerinden cüzi ücretli sertifikalı eğitimler düzenlemek gibi yeni gelir kalemleri oluşturarak bu gelirlerle, yeni ofis açan meslektaşlarımız ile evlenen genç meslektaşlarımıza 1 yıl geri ödemesiz kredi olarak sağlanacaktır.  Bununla birlikte vakfımıza ait tarihi Asansör yakınında bulunan taşınmazın avukat evi olarak düzenlenmesi için gerekli girişimlerde bulunulacaktır. 

4) E-Duruşma sayesinde vakit kaybına son!

Belki de mesleğimizde en çok vakit kaybettiğimiz yer, bitmeyen duruşma sıralarında beklemek. Yönetime geldiğimiz taktirde, bulunduğumuz yerden online olarak duruşmalara isteğimize bağlı olarak katılım sağlamak adına oluşturulan E-Duruşma sistemini tüm mahkemelere entegre etmek için çalışacağız. Bu projenin uygulanmasında Baromuzu öncü bir noktaya taşıyacağız.

5) Baro odası ekranlarından "Celse" takibi

Duruşmaların anlık durumunu gösteren "Celse" uygulamasının aktif ve doğru kullanılması için gerekli çalışmaları yaparak Baro odalarına koyacağımız ekranlardan duruşma sıralarımızı takip edebileceğiz.  Ayrıca "Celse" uygulamasına entegre edeceğimiz SMS bilgilendirmesiyle, belirli zaman aralıklarında duruşma saatini hatırlatan uyarı mesajları gönderen bir sistem geliştireceğiz.

6) Engelsiz aidat sistemi

Yönetimimiz döneminde engelli ve genç meslektaşlarımıza yapılan aidat indirimleri diğer barolara örnek bir uygulama olmuştur. Bu uygulamamız Avukatlık Kanunu’nda yapılan son değişikliklerle mesleğin ilk beş yılında "Baro Keseneği yarı oranında alınır" şeklinde yasalaşmıştır. Dönemimizde engelli meslektaşlarımızın aidat indirimleri devam edecek ve ayrıca yeni doğum yapan meslektaşlarımızın aidatları ise doğum yaptıkları dönemde yarı oranında alınacaktır. Bununla birlikte birinci derecede gazi ya da şehit yakını olan meslektaşlarımızın giriş keseneklerinde % 50 indirim uygulanacaktır.

7) Anne avukatların hayatını kolaylaştırıyoruz

Bir taraftan mesleğimizin zorluklarıyla mücadele ederken, diğer taraftan çocuk bakımının dengesini kurmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Yönetime geldiğimiz takdirde; bu konuda, anne avukatların hayatını kolaylaştırmak için merkez adliye yakınlarında oluşturulacak hizmet alanlarının bir kısmını kreş alanı olarak tesis edecek, ayrıca özel kreşlerle yapılacak anlaşmalar sayesinde meslektaşlarımızı özel indirimlerden faydalandıracağız.  

8) Otopark derdine son!

Bilindiği üzere İzmir Adliyesi otoparkı yönetimimiz döneminde hâkim ve savcılar ile birlikte meslektaşlarımıza açılmıştır. Yine dönemimizde yapılan protokol sayesinde Ege Perla Alışveriş Merkezi otoparkı meslektaşlarımız için ücretsiz kullanıma açılmıştır. Ancak merkezi adliyeler, otopark konusundaki ihtiyaçlara cevap vermeyecek bir noktaya gelmiştir. Bu bağlamda, yerel idarelerle işbirliği yapılarak metro ayaklarındaki ve adliyelerin çevresindeki otoparklardan meslektaşlarımızın ücretsiz yararlanmasını sağlayacak ve muhtelif metro duraklarından merkezi adliyelere ücretsiz ring seferleri düzenleyeceğiz. 

9)İki tekerlekliler otoparkta güvende!

Yaşanan otopark problemi için düşündüğümüz çözüm yollarından biri meslektaşlarımızı bisiklet ve motosiklet kullanmaya teşvik etmek. Bununla birlikte, adliyelerin çevresinde bisikletlerimizi ve motosikletlerimizi güvenle bırakabileceğimiz park yerleri hâlâ mevcut değil. Bunun için çözüm geliştirerek meslektaşlarımızın bisiklet ve motosikletlerini adliye otoparklarında ücretsiz ya da cüzi bedellerle bırakabilmesini sağlayacağız.

10) Ring seferi kaçırma derdine son!

Bayraklı'da yer alan üç merkezi adliyenin birbirine olan mesafeleri ulaşım sorununu beraberinde getirmiştir. Bu adliyeler arasında düzenlenen ring seferleri ise yetersiz ve düzensizdir. Hayata geçireceğimiz uygulama ile sefer saatlerine telefondan bir uygulama ile ulaşılabilecek ve ring araçlarının nerede olduğu görülebilecektir. Ayrıca uygulama kapsamında metro duraklarından kalkacak ring saatleri ve araç konumu baro odalarındaki ekranlar üzerinden takip edilecektir. 

11) Dijital dönüşüme ayak uyduran sosyal etkinlikler

Pandemi koşulları hayatımızın her alanında olduğu gibi hukuki süreçleri ve mesleğimizin işleyişini de sekteye uğratmaktadır. Özellikle kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalıştığımız bu dönemde; eğitim, seminer, konferans, çalıştay ve atölye çalışmaları Baromuzun internet sitesi üzerinden canlı yayınla, isteyen meslektaşlarımızın interaktif katılımını sağlayacak şekilde organize edilecektir. 

12) Baro maskematikleri hizmetinizde

Pandemi dönemi, süresiz biçimde hızla devam etmektedir. Bu süreçte en önemli ihtiyacımız haline gelen maskeler Baromuz aracılığıyla meslektaşlarımıza ulaşılabilir kılınacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metrolarda kullandığı maskematiklerin model alınacağı uygulama sayesinde meslektaşlarımız adliye girişlerinde avukatlık kimliği ile bu makinelerden ücretsiz maske temin edebilecektir.

13) Adliye eczaneleri uygulaması yolda

Türkiye’de bir ilk olan İzmir Adliyesi Baro Polikliniği yine Cumhuriyetçi Avukatlar döneminde açılmıştır. Öncü olan bu projeyi geliştirerek polikliniklerden sonra meslektaşlarımızın ilaçlarını temin edebileceği eczanelerin altyapı çalışmalarına da başlanmıştır.  Yönetime geldiğimiz takdirde Baro eczaneleri hizmetinizde olacak!

14) Baro ambulans uygulamasını başlatıyoruz

Acil sağlık sorunu yaşayan meslektaşlarımıza özel ambulans hizmeti getiriyoruz. Yapacağımız protokollerle, meslektaşlarımızı sorun yaşadıkları yerden alarak en yakın sağlık kuruluşuna hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlayacak sistemi başlatacağız. 

15) CMK aracı nerede kaldı?

CMK taksi uygulaması yine dönemimizde meslektaşlarımızın hizmetine kazandırılan projelerdendir. Ancak bu uygulamanın gelinen noktada talepleri karşılamaya yetmediği görülmektedir. Yönetime geldiğimizde; tarafımızca ek CMK araçları tahsis edilecek ve bu araçların kullanım saatleri esnekleştirilecektir. Ayrıca araçlar ilçelerde de ihtiyaç halinde uygulamaya konulacaktır. 

16) Anlıyorum ama konuşamıyorum dönemi sona eriyor

İzmir, ülkemizin batıya açılan aydınlık yüzü. Bu potansiyeli kullanmak için yabancı dil öğrenip geliştirmemiz şart. Yönetimimiz döneminde, muhtelif dil eğitim merkezleri ile işbirliği yaparak ücretsiz dil kursları düzenleyecek, ayrıca yabancı dil hâkimiyeti olan meslektaşlarımızın öncülüğünde yine ücretsiz interaktif konuşma atölyeleri oluşturulacaktır.

17) Eğitim şart! Hem de uluslararası...

Meslektaşlarımızın yüksek lisans programlarından en makul şekilde yararlanabilmesi için protokollerimiz hazır. Baromuzun ev sahipliğinde, uluslararası kurumlarla işbirliği halinde, gençlerimizin mesleki gelişimi için yüksek lisans program düzenleme projesi üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Düzenlenecek yüksek lisans programları ve yabancı barolarla yapılacak anlaşmalar ile özellikle genç meslektaşlarımızı değişim programları kapsamında yurtdışına yollayacağız.

18) Spora teşvik dönemi

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." sözünden yola çıkarak tüm meslektaşlarımızı spora özendirici faaliyetlerde bulunacağız. Yerel idareler ve üniversitelerle işbirliği yapmak suretiyle;  meslektaşlarımızın ücretsiz olarak açık/kapalı spor salonlarından ve yüzme havuzlarından yararlanması için protokollerimiz hazır. Baromuz bünyesindeki takımlarımıza gerekli desteği sağlayacağımıza ilişkin teminatımız ise bu konuda daha önce yönetimdeyken yaptıklarımız olacaktır. 

19) Müzik ruhun gıdası, kültürel tüm faaliyetler vazgeçilmezimiz… 

Meslektaşlarımız tarafından kurulan koro, ritim, halkoyunları, tiyatro, resim ve müzik grupları bizim için çok önemli. Bu bağlamda kültürel alanda yapılan tüm faaliyetlere desteğimiz devam edecektir. Zira Atamızın dediği gibi; “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkâr olamazsınız” 

20) Çevre katliamının karşısındayız

Doğanın tüm insanlık için ortak bir miras olduğunu daha iyi anladığımız bugünlerde öncelikli hedeflerimizden biri de; çevre haklarını ihlal eden olaylara karşı hukuki alanda etkin mücadele verecek bir Baro yaratmaktır.  Hassas olduğumuz çevre katliamına karşı duyarlılığı artırmak adına geçmiş dönemlerde olduğu gibi çok sayıda panel ve bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir. Bunun yanı sıra; tıpkı yönetimde olduğumuz dönemdeki gibi; ilk kadın avukat SÜREYYA AĞAOĞLU anısına dikilen 20 bin ağaçlı fidanlığa yenileri eklenmeye devam edecektir.  

21) Hayvan dostu bir Baro!

2004 yılında kabul edilerek yürürlüğe giren ancak yetersiz kalan Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesi için mevzuat çalışmamızı tamamladık. Sevimli dostlarımızı “can” olarak kabul edecek bir düzenlemenin yasalaşması için tüm imkanlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz.

22) Baro, avukat içindir! 

Yönetimde olduğumuz dönemlerde yaptığımız gibi, meslektaşlarımıza yapılan saldırılara karşı bütünüyle mücadele etmek öncelikli görevimiz olacaktır. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu; "Baro, avukat içindir!" anlayışından yola çıkarak adliyelerde, karakollarda, cezaevlerinde ve tapularda meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacaktır. Yargının üç sacayağından savunmanın temsilcisi avukatların; karar ve iddia temsilcilerine karşı eşitsizliğine izin verilmeyecek ve hiyerarşi yaratan her tür düzenlemenin karşısında olunacaktır. Hızlı bir çözüm için telefonlara yüklenebilecek konum bildiren bir uygulamayla panik/acil yardım butonları oluşturarak saldırı ya da hakarete uğrayan , bir sorunla karşılaşan meslektaşlarımıza Baro müdahale grubundan en hızlı biçimde destek sağlanacaktır. İl bazında bölgeler oluşturulup, bölge nöbetçi müdahale avukatları belirlenecek ve gönüllü olarak göreve giden meslektaşlarımıza masrafını karşılamaya yönelik dayanışma olarak ücret ödenecek, gönüllü avukat sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır.  

23) Stajyerlerimiz yalnız değil!

Mesleğe alışma sürecinde iş yükleri fazla olan ve canla başla çalışan stajyer avukatlarımıza staj süresinin ilk 6 ayında Bakanlık, sonraki 6 ayda Baro tarafından asgari ücretin 3'de 2 oranında ücret ödenmesi için teklifimiz hazır. Yönetime gelir gelmez öncelikle yapacaklarımızdan biri de bu yasal düzenlemeyi ilgili mercilere sunmakla birlikte aramıza katılmak için yemin eden stajyerlerimize Baro olarak cübbe hediye etmek olacaktır. 

24) Söylemde kalmayacak, eyleme geçeceğiz

Baroların uzatmalı gündemi olan CMK ödemelerinin sürelerini kısaltarak bu sürüncemeye bir son vereceğiz. Yönetime geldiğimiz dönemde CMK ücretlerinin artması için çalışarak birçok meslektaşımızın hakkı olanı almasını sağlayacağız. 

25) Kurum avukatlarının yanındayız!

Özlük ve diğer hakları çalıştıkları resmi kurumlar ve mevzuat tarafından geri bırakılmış kurum avukatlarının haklarının sağlanması ve güncel şartlara uyarlanması için baro desteği tam olarak verilecektir. Bu konuda kurmuş olduğumuz kamu avukatları komisyonu aktif hale getirilecektir. 

26) Sosyal tesisler Avukat içindir!

Yoğun ve stresli geçen mesleğimizden kalan zamanda; bize özgü yerlerde dilediğimizce vakit geçirmek en doğal hakkımız. Bu bağlamda Baro Bahçe’nin ve Baro odalarının sadece tarafımıza kalmasını istemek de en doğal hakkımız. Adliyelerdeki baro odalarından sadece meslektaşlarımızın yararlanması için gerekli denetimleri yapacak ve Baro Bahçeyi uygun fiyatlarla sadece meslektaşlarımıza özgüleyeceğiz. Ayrıca, Avukat Kimlik Kartlarımızın anlaşma yapacağımız işletmelerde geçerli indirim kartı olmasını sağlayacağız. Örgütlü gücümüzü ortaya çıkarmak için ulusal ve yerel şirketlerle görüşmeler yaparak indirim sözleşmeleri imzalayacağız.

27) İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele için vardır. Kim olursa olsun şiddet mağdurunu korumak için imzalanmış bir sözleşmedir.  “Ama”sız, “fakat”sız Türkiye ve dünya kadınlarına verilmiş bir söz, güçlü bir taahhüttür. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu olarak bu sözleşmenin tüm hükümlerinin uygulanması noktasında her alanda baskı unsuru ve takipçi olacağız.

28) Meslek büyüklerimize destek zamanı!

Meslektaşlarımızın ilerleyen yaşlarında hayat koşullarını kolaylaştırmak ve meslek kuruluşlarının maddi manevi desteğini her zaman hissetmelerini sağlamak en önem verdiğimiz konulardan biri. Bu bağlamda Türkiye Barolar Birliği tarafından munzam emeklilik yardımının tekrar uygulamaya konulup, geliştirilmesi için tarafımızca baskı unsurları oluşturulacaktır.  

29) Adli yardımda yeni dönem!

Adli Yardım Destekleme Fonu'ndan alınacak ek ödenek ile Adli Yardım ücretlerinin derhal ödenmesini sağlayacak, makbuz kesiminden ödeme yapılana kadar geçen süreçte doğan tüm mağduriyetleri gidereceğiz. Başvurucuların çevrimiçi başvuru yapabilmesini ve meslektaşlarımızın görev bildirimlerinin çevrimiçi yapılabilmesini sağlayacağız. Bununla birlikte adli yardım ücretlerinin artması ve meslektaşımızın hakkı olanı alabilmesi için tüm imkânlarımızı seferber edeceğiz. 

30) Mesleki gelecek kaygısına son! 

Özellikle genç meslektaşlarımızın, meslek hayatlarına daha çabuk katılmalarını sağlamak için yeni dönem iş alanlarına yönelik eğitimlere ağırlık vereceğiz. Şirketlerin zorunlu olarak avukat bulundurmasına ilişkin düzenlemenin kapsamını genişleterek toplu yapılarda ve sitelerde, gayrimenkul alım satımında avukat bulundurulması ve arabuluculuk görüşmelerinde temsil zorunluluğu getirilmesi için var gücümüzle çalışacağız. 

Projeler güzel... Peki ya maliyeti?

En başta söylediğimiz üzere, iyi bir mali yönetim ile tüm kapıların açılacağına inanıyoruz. Bu düşüncelerimiz ışığında baroların gelirlerini artırıcı projelerimize devam ediyoruz. Örneğin; ücretleri giderek artan avukat vekâletnamesinin noter yerine barolarca daha cüzi fiyatlarla çıkarılması, ihtarnamelerin noter yerine baromuz kanalıyla gönderilmesi meslek örgütümüze ekonomik yönden nefes aldıracağı gibi adalete erişimi de kolaylaştıracaktır. Hukuki altyapısını hazırladığımız bu projelerle oluşturacağımız baskı unsuru sayesinde, bize ait olan bizde kalacaktır.