29 Ekim Ulusal Egemenlik ve Cumhuriyet Bayramı, İzmir'in 30 ilçesinde farklı etkinlklerle kutlandı. 

Köşger, Soyer ve Sivri tebrikleri kabul etti

İzmir'de Cumhuriyet’in ilanının 97. yılı nedeniyle düzenlenen kutlamalar sabah saatlerinde başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen resmi törende ilk olarak İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ali Sivri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tebrikleri kabul etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından  Vali Köşger günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak yurttaşların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Vali Köşger, “Tüm olumsuz koşullara rağmen bugün burada ve tüm yurtta oluşan coşku Cumhuriyet’in aziz milletimiz tarafından benimsendiğini, 97 yıllık getirilerinin hayat tarzı olarak içselleştirildiğini ifade etmekte, Cumhuriyet’imizi ve Cumhuriyet’imizin oluşturduğu ortamı koruma ve sonsuza kadar yaşatma kararlılığını göstermektedir’ dedi.

Pademi kısıtlamaları nedeniyle tören Atatürk Anıtı önünde bu konuşmayla sona erdi.

Körfez’den Cumhuriyet selamı

İzmir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen kutlama turunda sekiz yelkenli tekne Körfez’den İzmirlileri selamladı. İzmir Marina’dan Bostanlı’ya kadar Körfez’de tur atan Türk bayraklı ve yelkenlerinde Atatürk’ün fotoğrafları bulunan tekneler Cumhuriyet coşkusunu denize taşıdı.

İzmir'in Konak ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 97. yıl dönümü, Türk bayraklarıyla süslenerek kırmızı beyaza bürünmüş Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden başlayıp Cumhuriyet Meydanı’na uzanan meşaleli yürüyüş ile kutlandı.

Konak ilçesinde, Cumhuriyet Bayramının 97. yıl dönümü nedeniyle meşaleli bir yürüyüş düzenlendi. Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle süslenen Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. Ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle yürüyen katılımcılar, renkli görüntüler oluşturdu.

Cumhuriyet Bayramı coşkusunun doyasıya yaşandığı yürüyüşte, pandemi kuralları sıkı bir şekilde uygulandı. Kortej Cumhuriyet Meydanına ulaştığında zeybek ekibi Ege yöresi oyunlarından oluşan gösterileriyle büyük alkış aldı. Gösterinin ardından bir konuşma yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Sizleri Cumhuriyetin ve Atatürk sevgimizin coşkusuyla selamlıyorum” sözleri ile başladığı konuşmasında milli bayramların önemini bir kez daha hatırlattı. Mustafa Kemal Atatürk’ü gelecek nesillere anlatmaya ve Ata’nın emaneti cumhuriyeti korumaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Batur şöyle konuştu:

"Milli bayramlarımız bizim için çok önemli; çünkü bu tarihler, kurtuluş mücadelemizin en önemli yapıtaşlarının tarihleri. Özellikle Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği cumhuriyetimizi hatırlatmak ve yaşatmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Milli bayramlarımıza ve cumhuriyetimize sahip çıkma konusunda her zaman dimdik duracağız. Atatürk’ümüzü unutturmayacağız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü gelecek nesillere daha da iyi anlatacağız. Yolumuz cumhuriyet, pusulamız Atatürk."

Yürüyüşe ayrıca; CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

İZELMAN Anaokulu öğrencilerine bayram hediyesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Anaokulları’nın öğrencileri, Cumhuriyet Bayramı’nı nostaljik tramvay gezisiyle kutladı.

İzmir’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Anaokulları’nın öğrencileri, Cumhuriyet Bayramı’nı nostaljik tramvay gezisiyle kutladı. Güzelyalı Nene Hatun ve Gürçeşme Zübeyde Hanım Anaokullarında eğitim gören öğrenciler, İzmir Metro A.Ş.’nin işlettiği ‘Boyoz’ adlı nostaljik tramvay ile İzmir Limanı – Cumhuriyet Meydanı güzergâhında tur attı. Miniklerin coşkusu görülmeye değerdi.

Bayraklı'da 'Cumhuriyet Bayramı' etkinliklerle kutlandı

Bayraklı Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümüne özel hazırlanan program renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikler kapsamında Cumhuriyet ve Atatürk konulu resim sergisi açıldı, çok sesli koro konser verdi, trio müzik dinletisi sundu ve halk oyunları ekibi gösterileri de cumhuriyet coşkusunu taçlandırdı. Bu akşam ise; belediyenin sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanacak Bayraklı sahilinde çekimleri yapılan piyano resitali, saat 18:00'da kulakların pasını silecek.

Bayraklı'da “Biz Cumhuriyet'iz” sloganıyla düzenlenen etkinliklerde ilk olarak 26 Ekim Pazartesi, Bayraklı Belediyesi ana hizmet binası girişinde Cumhuriyet ve Atatürk konulu resim sergisi açıldı. Belediye kursiyerleri ve Ressamlar Sokağı'ndaki ressamlar tarafından hazırlanan, 40 eserin görücüye çıktığı “Cumhuriyet'i Karşılıyoruz Sergisi” ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

Bayraklı Sevgi Yolu'nda süren Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde, 3 kişiden oluşan müzisyenlerin müzik dinletisi, çok sesli koronun konseri ve halk oyunları gösterileri ilçe sakinlerinden tam not aldı. Vatandaşlar, alkışlarıyla sanatçılara destek vererek, cumhuriyet coşkusuna ortak oldu.

Ata'nın huzuruna çelenk sunuldu

Kutlama programı kapsamındaki resmi tören de 28 Ekim'de yapıldı. İlçe protokolü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtına çelenkler sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğe Başkan Sandal'ın yanı sıra, Bayraklı Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, Ege Ordusu Komutanlığı'ndan Bülent Akbaş, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Ayak tenisi turnuvası

Bayraklı Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ayak Tenisi Turnuvası düzenledi. Şehit Ümit Boz Spor Tesisi'nde gerçekleşen turnuvaya 5'er kişilik kadrolarıyla 64 takımdan 320 sporcu katıldı. Ünlü futbolcuların gösteri maçı sonrası final müsabakalarıyla bugün sona erecek turnuvada dereceye giren katılımcılara kupa, madalya ve ödül verilecek.

1340 kişilik mozaik

Öte yandan Bayraklı Belediyesinin, Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıl dönümüne özel hazırladığı tasarım beğeni kazandı. Belediye çalışanlarıyla oluşturulan anlamlı Atatürk portresi ilçenin sokaklarını süsledi. 1340 personelin fotoğraflarından Atatürk'ün kalpaklı fotoğrafı oluşturularak, ilçedeki reklam panolarına asıldı. Tasarımda kendisini gören personeller ve vatandaşlar kutlama mesajını ilgiyle izledi.

Piyano resitali bugün sosyal medyadan ve ledlerden yayınlanacak

Bugün saatler 18:00'ı gösterdiğinde Piyanist Yıldız Çiçek Sivri ile Soprano Ayşe Şener Özmen birbirinden değerli eserleri seslendirecek. Çekimleri Bayraklı sahilindeki iskelede gerçekleştirilen ve eşsiz eserleri Bayraklılılar için seslendiren ikili, ilçenin çeşitli noktalarındaki led ekranlardan da vatandaşlarla buluşacak. Müzik dinletisi aynı zamanda Bayraklı Belediyesi ve TV BEK'in sosyal medya hesaplarından yayınlanacak.

"Yolumuz Cumhuriyet, Pusulamız Atatürk"

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için özel bir video mesaj yayınladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir” sözleri ile başlayan videoda Konak Belediyesi bürokratları ve belediyenin farklı birimlerinde çalışan personel de Cumhuriyet temalı mesajları ile yer aldı. Fondaki İzmir Marşı’nın dikkat çektiği video ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97’nci yılını “Yolumuz Cumhuriyet, Pusulamız Atatürk” sözleriyle kutlayan Batur, mesajında şu sözlere yer verdi:

Biz her sabah, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti, bir adım daha ilerletmek, Ata’mızın gösterdiği hedefe bir adım daha yaklaşmak için işe başlıyoruz.  

Dünümüz, bugünümüz, güzel yarınlarımız için

Yolumuz Cumhuriyet,

Pusulamız Atatürk.

Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk,

Yaşasın Demokrasi,

Yaşasın Cumhuriyet.

Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun.

Cumhuriyete özel konser

Konak Belediyesi Cumhuriyetin 97’nci yılını AASSM’de düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri ile karşıladı. Salona alınan izleyici sayısı pandemi kurallarına göre düzenlenen konser, belediyenin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı.  

Cumhuriyet Bayramı coşkusu, Konak Belediyesi’nin Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde (AASSM) düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri ile yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97’nci yılı anısına gerçekleştirilen konseri Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, belediye meclis üyeleri ve sanatseverler izledi. AASSM’nin Büyük Salonundaki konser pandemi kurallarına göre düzenlenirken konserin tamamı canlı yayınlandı. Çanakkale Zaferi’nden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna uzanan yolculuğun sanatın gücüyle anlatıldığı gecede Turkish Brass Ensemble Orkestrası sahne aldı.

“Atatürkçüler yola çıktı mı geri dönmez”

Müzik, dans ve şiirin iç içe geçerek izleyicilere Cumhuriyet Bayramı coşkusunu yaşatan konserin kapanış konuşması için sahneye çıkan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, sahnelenen eseri yazan ve yorumlayan İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ başta olmak üzere tüm sanatçılara teşekkür etti. Mücadele ve dayanışma ruhu ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği Cumhuriyete sahip çıkmaya devam edeceklerini söyleyen Başkan Batur şöyle konuştu:

“Muhteşem bir gece yaşadık. Heyecan duyduk, büyük bir coşkuya kapıldık. Mustafa Kemal Atatürk deyince akan sular durur. Başta Cumhuriyet olmak üzere O’nun bize emanet ettiği her şeye sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Mücadelemiz bundan sonra da devam edecek. Bu mücadele ve dayanışma ruhu olduğu sürece sırtımız yere gelmez. Atatürkçüler yola çıktı mı geri dönmez. Atatürk’ün yolu yolumuz, ışığı ışığımız. Yolumuz Cumhuriyet, Pusulamız Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

Cumhuriyet coşkusu doruğa çıktı

Libretto yazarlığını ve Anlatıcılığını İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ’un, Genel Sanat Yönetmenlğinii Kenan Gökkaya’nın, Sanat Koordinatörlüğünü ise Deniz Hikmet Çokağır’ın üstlendiği etkinlikte Derya Derin ve Burak Dabakoğlu da solist olarak yer aldı. Caner Şimşek’in de bağlamasıyla gönüllere dokunduğu konserde Muharrem Çimen, Selim Özyol, Melodi Alataş ve Altan Kılıç da dans ve koreografileriyle geceye renk kattı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un kapanış konuşmasının ardından İzmir Marşı eşliğinde sonlanan konserde tüm salon ayağa kalkarak Türk Bayrakları ile İzmir Marşı’nı söyledi. Cumhuriyet coşkusunun dorukta yaşandığı gecenin sonunda sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı. 

Karşıyakalı miniklerin Cumhuriyet coşkusu

Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşlerine bağlı anaokullarında Cumhuriyet Bayramı kutlandı. 5-6 yaş grubu öğrencilerin atölye dersleri esnasında hazırlıklarını gerçekleştirdiği programda; Atatürk ve Cumhuriyet temalı müzikler eşliğinde gösteriler sergilendi.

Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı anaokullarında çocuklara Cumhuriyet coşkusunu yaşatmak için kutlama programları hazırlandı. Tüm ana okullarında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen programlar, okulların kırmızı balonlarla süslenen bahçelerinde gerçekleştirildi. Programda, önce okul öğretmenleri tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından öğrencilerin hazırladığı küçük gösterilere yer verildi. Programda Atatürk ve cumhuriyet Bayramı’nı anlatan müzikler çalındı, şarkılar söylendi. Öğrenciler, derslerde hazırladıkları materyaller ile Atatürk’ün altı ilkesini simgeleyen gösteri gerçekleştirdi. Ayrıca öğrencilerin el baskısı ile yaptıkları, Türk Bayrağı ve Atatürk pankartları tören boyunca sergilendi.

Pandemi gölgesinde az sayıda öğrenci ile gerçekleştirilen kutlamalara veliler kabul edilmedi. Öğrenci öğretmenlerin maske kullanımına dikkat edilirken, sosyal mesafenin korunmasına da özen gösterildi. Karşıyaka Belediyesi anaokulları genel koordinatörü Deniz Kurt konu ile ilgili şunları kaydetti: “Pandemi sebebiyle derslerimizi kısıtlı sayıdaki öğrencilerimizle atölye çalışması şeklinde gerçekleştiriyorduk. Çocuklarımıza Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini aşılamak; milli bayramlarımızın kültürünü aktarabilmek için kutlama programı hazırladık. Salgın sebebiyle kısıtlı da olsa çocuklarımıza bu heyecanı ve coşkuyu yaşatmak istedik, bunu bir şölen havasında gerçekleştirdik.”

Ödemiş Belediyesi’nden 29 Ekim’e özel klip 

Ödemiş Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı düzenlediği açılış törenleri, anma programı ve fener alayının yanı sıra özel hazırlanan kliple sosyal medya ortamında da kutluyor. Geçtiğimiz yıla damga vuran 2003 kişilik dev zeybek gösterisinin bu yıl pandemi nedeniyle yapılamadığı Ödemiş’te Başkan Mehmet Eriş, tüm Ödemişliler adına zeybek oynadı. Başkan Eriş, “Cihanın yenilmez Sarı Efesi Mustafa Kemal’in izindeyiz” dedi. 

Cumhuriyetimizin 97. yılına özel hazırlanan klipte geçtiğimiz yıl Cumhuriyet Bayramı’nda Saraçoğlu Caddesi’nde 2003 kişinin katılımıyla düzenlenen ve kutlamalara damga vuran zeybek gösterisi hatırlatılırken, Ödemiş’in farklı noktalarında gerçekleştirilen çekimler için Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de zeybek oynadı. 

Başkan Eriş: “Kuvayı Milliye’nin ateşini yakan efelik ruhu yüreğimizde” 

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Düşmana boyun eğmeyen Kuvayı Milliye’nin ateşini yakan Efelik ruhu yüreğimizde. Geçen yıl 2003 kişiyle Cumhuriyet ve Atatürk sevdasıyla caddeleri, meydanları doldurmuştuk. Ödemiş’in efe yürekleri 7’den 70’e Saraçoğlu Caddesi’nde muhteşem bir tablo ortaya çıkarmıştı. Bu yıl pandemi şartları nedeniyle bir araya gelemesek de inanıyorum ki o heyecan yüreklerde. Çünkü biz cihanın yenilmez Sarı Efesi Mustafa Kemal’in izindeyiz. Bu yıl caddelerde, meydanlarda olamasak da gün gelecek yine diz vurup yeri göğü titreteceğiz. Cumhuriyetimizin 97. yılı kutlu olsun” dedi.  

28 Ekim akşamı sosyal medyada yayınlanan video kısa zamanda büyük ilgi gördü. 

Urla'da Cumhuriyet Bayramı kutlaması 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 97.yılı dolayısıyla Urla Kaymakamlığı’nda tebrikat düzenlendi. Kaymakamlık bahçesinde gerçekleşen tebrikat töreninde Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkan Vekili Önder Can, Urla Garnizon Komutanı Albay Agah Özgür ve Urla Cumhuriyet Başsavcısı Ali Armağan Karaca tebrikleri kabul etti.

Tebrikat töreninin ardından konuşan Urla Kaymakamı Önder Can; “Cumhuriyet demek, devleti ve milleti yönetme hakkının bir aileye veya zümreye ait olması yerine, milletin iradesinin olduğu, devleti yönetecek kişileri kendisinin seçtiği bir yönetim şeklidir. Cumhuriyet demokrasi demektir. Cumhuriyetimiz bugüne kadar çeşitli badireler atlatsa da, birçok ülkeye göre çok daha iyi bir konumdadır. Cumhuriyetimiz için, devletimiz ve milletimiz için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Tüm herkesin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, yol arkadaşlarını, tüm Şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum” dedi. 

Cumhuriyet Bayramı Bergama’da törenlerle kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97. yıl dönümü Bergama Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törenler Koronavirüs nedeniyle maske ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi.

Törene Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Belediye Başkanı Hakan Koştu, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Murat Sağlık, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören Kaymakam Mahmut Kaşıkçı'nın günün anlam ve önemi üzerine yaptığı konuşma ile devam etti.

BAŞKAN KOŞTU; “CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”

Cumhuriyet Bayramı’nın 97.yıl dönümü münasebetiyle bir açıklama yapan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Cumhuriyet Bayramı’nın dünyada eşine nadir olarak rastlanan bir azmin ve inancın sonucu, bu toprakların bölünemeyeceğinin tarihi bir ispatı olduğuna dikkat çekti. Kurtuluş Savaşı’nın Anadolu’da Milletimizin var olma savaşı olduğuna işaret eden Başkan Koştu, “Cumhuriyet ise yeniden dirilişimizin simgesidir. Tek Bayrak, Tek Millet, Tek Devlet anlayışı ile kurduğumuz, halk iradesiyle taçlandırdığımız Cumhuriyetimiz ilelebet yaşayacaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle bir kez daha anıyorum” dedi.

KAYMAKAM KAŞIKÇI; “CUMHURİYET’İN ÖNSÖZÜ ÇANAKKALE’DE, SON SÖZÜ LOZAN’DA YAZILMIŞTIR”

Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözünün Çanakkale'de son sözünün Lozan'da yazıldığına konuşmasında işaret eden Kaymakam Kaşıkçı, "Bütün plan Osmanlı Devleti'ni paylaşmak ve Türk Milleti'ni bu coğrafyada yaşatmamaktı. Her tarafta işgaller başladı. Bütün her şeyin bittiği bir dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları 19 Mayıs'ta zor şartlarda Samsun'a adım attı. Millet kurtuluş ışığını gördü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile halk bütünleşti. Cumhuriyet'i kurduk. Bağımsız devletimizi kurduk. Ama sanmayalım ki her şey bitti. Musul-Kerkük olayları terör olayları, 15 Temmuz Fetö, Suriye olayları, Akdeniz’deki kuşatma hepsi bizi bu coğrafyadan silmenin devamı. İstiyorlar ki; Türk devletine otur denildiğinde otursun. Kalk denildiğinde kalkılsın. Ama artık öyle bir devlet yok. Ülkemizin bir çakıl taşında gözü olanın, gözünü çıkarmaya her zaman hazırız. Bu duygularla Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun" dedi.

Kaymakam Mahmut Kaşıkçı'nın konuşmasının ardından Halk Oyunları gösterisi gerçekleştirildi. Tören liseler, ortaokullar ve ilkokullar arası kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin teşekkür belgesi ve ödüllerini almasıyla son buldu. Cumhuriyet Bayramı coşkusu belediye bandosunun mahallelerde gerçekleştireceği konser ile devam edecek.