BASİFED İzmir Depremi sonrası üyelerini bilgilendirmek ve deprem bilincini aşılamak amacıyla Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Salcı’yı online toplantıda ağırladı. İzmir Depremi ve Deprem Bilinçlendirme Semineri ile AKUT Yönetim Kurulu Başkanı’nı ağırlamak istediklerini söyleyen BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, “İzmir Depremi geçti ancak depremler bitmez. O sebeple kent olarak bilinçlenmek ve sonraki depremlere de hazırlanmamız gerekiyor” dedi.
 
Toplantının açılışında konuşan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, tüm kadınların 5 Aralık Dünya Kadın Hakları gününü kutladı. İzmir Depremi ile ciddi bir deprem yaşadıklarını, 117 can kaybının olduğunu hatırlatan Küçükkurt, “Yüzlerce ev yıkıldı, ancak AFAD koordinasyonunda AKUT ve diğer arama kurtarma ekiplerine teşekkür ediyoruz. Hızlı bir yardımlaşma ile yaraları sarmayı başardık. İzmir halkının dayanışma kültürü var, bu sayede verimli bir yara sarma dönemi geçirdik” dedi. İzmir Depremi’ni atlattıklarını ancak bunun son olmayacağına dikkat çeken BASİFED Başkanı Küçükkurt, “O sebeple kent olarak bilinçlenmek ve sonraki depremlere hazırlanmamız gerekiyor” diye konuştu.
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Salcı, gönüllü olarak AKUT’un tüm kademelerinde görev yaptığını, son 3 yıldır da AKUT Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirtti. 1996 yılında kurulan AKUT’un gelişim sürecini anlatan Recep Salıcı, “1998 Adana Ceyhan Depremi ve 1999 Depremi’nde ön plana çıktık ve lider bir sivil toplum örgütü olarak çalışıyoruz. 27 ekibi ile yurt içi ve yurt dışı operasyonlar için hazırız. Akredite bir arama kurtarma ekibiyiz” dedi.
 
Sürdürülebilir kaynak yaratmak adına kurumlara, şirketlere gruplara deprem eğitimi vererek her zaman depreme hazır olduklarını ifade eden Salcı, “Acil Durum, Facia ve Afet kavramlarını doğru anlamak gerekir. Türkiye acil durum ve facialarda hazır ancak afetlerde yeterince hazır değil. Doğal kaynaklı afetlere ülke olarak hazırlanmak mecburiyetindeyiz ve bu konuda bilinçlenmek en önemli ayağı oluşturuyor” dedi.
 
Depremin öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacakların olduğunu belirten AKUT Başkanı Salcı, “Deprem sırasında yapılacaklar çok sınırlı. Öncesinde yapmamız gerekenler çok daha fazla. Genelde deprem sırasında ne yapmamız gerektiği kafamızı meşgul ediyor ancak en önemli nokta depremden önce yapmamız gerekenleri belirleyip onları hayata geçirmemiz şart” dedi.
“Deprem doğal bir durum, afet haline getiren maalesef insanlar”
Deprem sigortası ve acil durum eylem planlarını tecrübe ederek hazırlanması gerektiğini vurgulayan Salıcı, ‘Deprem dünyanın doğal bir hareketidir, bunu afet haline getiren insanların hatalı yapılaşması ve kötü yapı stoku oluyor” dedi.6.6 büyüklüğündeki bir depremde binanın yıkılıyor olmasının depreme hazır olmadığımızın göstergesi olduğunu söyleyen AKUT Başkanı Salcı, “Şili 2010 yılında 8.9 büyüklüğündeki depremde yüzlerce kayıp verdi. Sonrasında bir seferberlik ilan ederek deprem gerçeğine göre hazırlık yaptılar. 2012 yılında 9 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi, İzmir depreminden 100 kat daha şiddetli bir deprem ve sadece 8 kişi hayatını kaybetti. Çünkü onlar binalarını buna göre hazırladılar ve dönüştürdüler. Bizim yapmamız gereken de bu” dedi.
“İzmir’de 84 bin riskli bina var”
AKUT Başkanı Salcı, bina yıkıldıktan sonra nereye sığınırsanız sığının, neyin yanına çökerseniz çökün çok bir şansın kalmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Hayat üçgeni binanız yıkılmadığında, üzerinize devrileceklerden korunmak içindir. Bina yıkıldıktan sonra işimiz şansa kalıyor ne yazık ki. Önemli olan binanızın sağlam olduğundan emin olmak. 2018’de deprem yönetmeliği daha da güçlendirildi. İzmir deprem açısından dünyada risk sıralamasında 25. üzerine hep konuştuğumuz İstanbul ise 75. sırada ve beklenen büyüklük 7.4. İzmir’de 84 bin bina eski yönetmeliklere tabi olarak yapılmış. Bu bizi çok korkutuyor, bu şekildeki büyük bir depremde maalesef bu binalar ağır hasar alacaktır. İzmir önlem almalı ve bu binalarını dönüştürmeye hemen başlamalı”