EGE MECLİSİ - İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 53 yaşındaki M.G. isimli şahsın elinde çok sayıda tarihi eser bulunduğunu, bu tarihi eserleri Karşıyaka ilçesinde satmaya çalıştığını tespit etti. Polis ekipleri, yaptıkları titiz çalışmanın ardından M.G.'yi geçtiğimiz Perşembe günü 12 bin 947 adet tarihi eser ile birlikte yakaladı.

Tarihi eserler üzerinde inceleme yapan İzmir Müze Müdürlüğü görevlileri, ele geçirilen objelerin 11 bin 702 adet gümüş ve bronz İslami dönem sikkesi, bin 207 adet gümüş ve bronz muhtelif dönemlere ait gayri İslami sikke, 8 adet gümüş ve bronz Avrupa sikkesi, 3 adet kurşun mühür, 8 adet bronz obje, 1 adet bronz kadın başı heykeli olmak üzere toplam 12 bin 929 adet 2863 sayılı yasa kapsamında orijinal tarihi eser olduğunu, 18 adet objenin ise 2863 sayılı yasa kapsamın dışında olduğunu belirledi.

M.G. isimli şahıs hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet suçundan yasal işlem başlatılırken, ifadesi alındıktan sonra Cumhuriyet Savcısının talimatı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İzmir'de, bu operasyonda ele geçirilen tarihi eserin son dönemde ele geçirilen en yüksek miktar olduğu öğrenildi.(Atakan Şen / İHA)