Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin desteklenmesi amacıyla Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tireli süt üreticilerinden temin ettiği sütlerle geçtiğimiz yıl Eylül ayında başladığı “Süt Kuzusu Projesi”nde bir yılı geride bıraktı.  2012 yılı Eylül ayında 40 bin çocukla başlayan projede son olarak 113 bin haneye ulaşıldı. 11 ilçede 0-5 yaş arasındaki çocukların haftalık 2 litre süt içmesini sağlayan “Süt Kuzusu Projesi”nde bugüne kadar 9 milyon 888 bin litre süt dağıtıldı.

 Dağıtıma 13 günlük mola

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yeni yıldan itibaren dağıtılacak sütler için alım sürecinin devam ettiğini, bu nedenle 30 Aralık 2013 tarihi ile 12 Ocak tarihleri arasında 4 litrelik su dağıtımının yapılamayacağını bildirdi. Yetkililer, 13 Ocak 2014 tarihinden itibaren sütlerin çocukların evlerine ulaştırılmaya başlanacağını açıkladı.   

Okul Sütü’ydü, Süt Kuzusu oldu

Tire Süt Kooperatifi işbirliğiyle gerçekleştirilen Süt Kuzu Projesi çerçevesinde iki haftada bir  4 litre süt dağıtılması, en çok bu çocukların aileleri ile süt üreticilerini mutlu ediyor. 53 ekiple 360 mahallede kapı kapı dolaşılarak dağıtılan sağlıklı sütler, Tire ilçesi ve çevre köylerdeki yaklaşık 2 bin üreticinin ineklerinden sağılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında ilk kez süt dağıtmaya başladığı “Okul sütü” projesi, Tire ve civarındaki süt üreticilerine önemli katkı sağladı. 2008 yılında büyük bir kriz yaşayan üreticiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Okul Sütü Projesi”ni Tire Süt Kooperatifi ile uygulamaya başlamasıyla rahatladı. Tire Süt Kooperatifi ile uygulanan bu proje, sadece kooperatif üyelerine değil bütün bölge üreticisine yarar sağladı ve düşmekte olan süt fiyatlarını dengeledi. Okul sütü projesinin başladığı ilk günlerde sütünü bile satamayan üreticinin gelirinde gözle görülür bir gelişme oldu. Tire’deki süt üretimi ciddi biçimde artarak bölgede yeniden önemli bir sektör haline geldi. Tire Süt yetkilileri, proje sayesinde köyden kente göçün de önüne geçildiğini söyledi. 

Bu önemli proje, 2012 yılının Eylül ayında şekil değiştirerek “Süt Kuzusu”na döndü. Milli Eğitim’in ilköğretim okullarına süt dağıtma kararı üzerine projesini “0-5 yaş arasındaki çocukların evlerine kadar süt götürme” şekline dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 40 binle başladığı bu dağıtım ağını her geçen gün genişleterek 113 bin çocuğa ulaştı. Projenin başladığı 15 aylık dönemde süt miktarı ise 9 milyon 888 bin litreye ulaştı.