İptalle, denetimli serbestlikle cezaevinden çıkan ve infazı durdurulan Mehmet Ağar, tekrar cezaevine dönmeyecek. Ağar’la aynı konumda olan denetimli serbestlikle çıkıp sonra başka bir suçtan soruşturma ve dava açılanlara da AYM kararıyla özgürlük kapısı aralandı.

AYM AĞAR’I KURTARDI

Ağar, Susurluk Davası’ndan mahkumiyeti nedeniyle Aydın’ın Yenipazar Cezaevi’nde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak çıkmıştı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın’ın 1993’te öldürülmesiyle ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine Ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulaması İnfaz Kanunu’ndaki hükümler nedeniyle kaldırılmıştı. Muğla İnfaz Hakimliği, Ağar’ın tekrar cezaevine gönderilmesine karar vermişti. Ağar’ın avukatlarının itirazını değerlendiren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise İnfaz Kanunu’nun dayanak düzenlemesini AYM’ye taşırken, yeniden “infazın durdurulmasına” karar vermişti. AYM mahkemenin yetkisizliği gerekçesiyle ilk başvuruyu reddetmişti. AYM, itiraz konusu kural infazla ilgili olduğundan iptal başvurusunun İnfaz Hakimliğince yapabileceğine hükmetmişti.

AYDIN’DAN ÇİFTE İPTAL BAŞVURUSU

AYM’nin bu kararının ardından Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi ve Aydın İnfaz Hakimliği, İnfaz Kanunu’nun ilgili hükümlerinin iptali istemiyle yeniden AYM’ye başvurdu. AYM başvuruları esastan görüştü ve karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 105/A maddesindeki, “denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini” öngören hükmünü anayasaya aykırı buldu ve iptal etti. İptal edilen iki bent şöyle:

B bendi: Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlanmasından önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı yedi yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturmaya devam edilmesi halinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, infaz hakimi tarafından, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilir.

C bendi: Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla olan kasıtlı bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma başlatılması halinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, infaz hakimi tarafından, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilir.