Küba…
Farklı duygular uyarından sıra dışı bir ülke. Sosyalizmin son kalesi olarak ününe ün kattı. Tarihten gelen mücadeleci ruhu ile dünya ülkeleri arasında Küba’nın hep ayrı bir yeri ve önemi oldu. Devrimin büyük liderleri Fidel Costra ve Ernesto Che Guevara isimlerinin evrensel olması, Küba’nın değerine değer katmasında en önemli etkenlerin başında geldi. Öyle ki, iki lider zaman içinde siyasi kimliklerini aşarak; dünyada popüler kültürün önemli isimleri oldu. Özellikle Che, tüm dünya gençliğinin idolü haline geldi. Che ve Castro sevgisi doğal olarak Küba’ya olan ilgiyi arttırdı. Ben de Küba’da bu olguları yerinde gördüm ve yaşadım.
 
Dünya, Küba’yı direnişçi ruhu, bozulmamış doğası, ünlü puroları ve dejenere edilmiş yoksulluğu ile tanısa da; onlar Koronavirüs pandemisinde asıl önemli yüzüyle ortaya çıktılar. Hepimizin bildiği ve bazılarının görmezlik gelip küçümsediği bu özgürlük adasının en büyük özelliklerinden birisi tıp dünyasına yaptığı katkılar. Küba, kanser tedavisinde birçok batılı gelişmiş ülkenin önünde. Pandeminin ilk aylarında İtalya, tarihinin en kötü ölümlü günlerini yaşarken Kübalı doktorların ülkeye gelişi ve duruma müdahale etmesi büyük takdir toplamıştı. Kısıtlı imkanlarla sağlık alanında yapılan büyük işler Kübalıların, dünyaya bizim gibi bakmadıklarını ortaya koyuyor. 

İKİ KÜBA MUCİZESİ AŞI: “ABDALA-SOBERANA 2”
Birçok ülke hala aşıya erişebilmiş değil. Dünyada aşı milliyetçiliğinin yaşandığı gizli bir gerçek. Parası olan ülkeler aşı satın aldı. Bu aşıları kullanmaya başladı. Hiç aşı alamayan ülkeler çaresiz can kayıpları vererek süreci devam ettiriyor. Bu anlamada Küba’nın iki aşısı tüm insanlık için büyük umut. Küba’da geliştirilen Abdala aşısının 3 dozluk koruyuculuk oranı yüzde 92.28 olarak açıklandı. İşin güzel tarafı Küba bu iki aşıyı insanlığın kullanımına sunacak olması. 
 
12 milyon nüfusa sahip Küba’da, pandemiden bu yana 169 bin 365 vaka görülmüş. Küba’da koronanın aldığı can sayısı ise bin 170. Bu işin sırrını Kübalılardan öğrenmemiz şart. 

Son cümle: “Aşı her dünya insanının doğal hakkı. Komşun hala hastaysa; sen iyileşmiş sayılmazsın. Aşı milliyetçiliğine son!”