Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Dr. Hakan Tartan, “İki ülke özellikle yeşil ekonomi konusunda şimdiden işbirliği yapmalı” dedi.
 
5. Türkiye Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi’nde bir konuşma yapan 56. Cumhuriyet Hükümeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, İzmir Platformu Başkanı Dr. Hakan Tartan, Türkiye ile Irak arasında geliştirilecek olan ekonomik ve ticari atılımların iki ülkenin gelişiminin yanısıra bölgesel barış ve demokrasiye de ciddi bir katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) tarafından 5’incisi gerçekleştirilen Yatırım ve Ticaret Zirvesi İzmir Balçova Termal Otel’de yapıldı. Zirveye Irak’tan Bakan, Bakan Yardımcısı, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi ve işadamı düzeyinde yoğun bir katılım gözlenirken, ikili görüşmelerde özellikle konut, turizm, tekstil ve gıda alanlarında işbirliği potansiyeli değerlendirildi.
 
Eski Devlet Bakanlarından Kürşat Tüzmen’in de katıldığı ve “iki ülke arasındaki potansiyel mutlaka değerlendirilmeli” görüşünü dile getirdiği toplantıda bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanlarından Dr. Hakan Tartan, bir dönem İzmir Libya arasında gerçekleştirilen ticari ziyaretlerin İzmir ekonomisine ciddi katkı sağladığını hatırlatarak, Türkiye-Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin İzmir ve Ege bölgesi için yeni önemli ve kalıcı bir platform olduğunu söyledi.
 
İzmir’in Türkiye’ye katma değer yaratan girişimci, insana değer veren bir kent olduğunu vurgulayan Tartan şunları söyledi:
“Irak Türkiye’nin ihracatında Almanya’dan sonra en önemli ikinci ülke. Irak’ın yeni stratejik hedeflerinde, yapılanmasında İzmir ve Türkiye’nin deneyimlerini aktarmakta büyük yarar var. Birlikten güç doğar. Ekonomik alandaki gelişmeler globalleşen dünya ekonomisinde siyasi ve toplumsal yaşama da, dünya barışına da büyük katkılar sağlayacaktır. Geleceğin dünyasında büyük yer tutan yeşil ekonomi konusunda da Türkiye ve Irak şimdiden gerekli çalışmaları başlatmalı ve iş birliği yapmalıdır.”
 
Toplantıya katılan Iraklı üst düzey yöneticiler de İzmir’de böyle bir zirvenin gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyduklarını söylediler. Bundan sonraki adım olarak Türkiye-Irak Ürün ve Ticaret Fuarı gerçekleştirilecek.