Marble İzmir Fuarı Alım Heyeti Programı T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı. Her yıl Marble İzmir Fuarı kapsamında düzenlenen Alım Heyeti Programı’na Ege İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Denizli İhracatçıları Birliği getirdikleri ülkelerle destek veriyor. 2021 yılı ihracat rakamları, fuar ve sektör birliği ile güçleniyor.
 
Düzenlendiği tarihten bugüne dek Türkiye doğal taş ihracatına büyük katkılar sunan fuar, alım heyeti ve ziyaretçi çalışmalarıyla sektör için yeni ticaret kapıları açmaya devam ediyor. 25-28 Ağustos tarihleri arasında fuarizmir’de düzenlenecek 26. Marble İzmir Fuarı hazırlıkları sona yaklaşırken, dünya çapında yürütülen ziyaretçi çalışmaları da olumlu sonuçlar veriyor. Uluslararası ticareti güçlendirmek ve sektöre katma değer kazandırmak amacıyla yürütülen çalışmalar doğrultusunda Orta Doğu, Balkanlar, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Avrupa ülkelerinde temsilcilik çalışmaları gerçekleştirildi. Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İtalya, Rusya, Umman’da ülkelerinin ticaret ataşeliklerine fuar hakkında bilgilendirme ve iş birliği çağrısı yapıldı. Alım heyeti programları kapsamında Amerika, Almanya, Balkanlar, Fransa, İtalya, Katar, Kuveyt, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkeleri ile anlaşma sağlandı.
 
Alım heyetleri gelecek
Denizli İhracatçıları Birliği (DENİB), Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) tarafından organize edilen Alım Heyeti Programı kapsamında getirilecek ülkeler sırasıyla Almanya, Fransa, Azerbaycan, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, İtalya, Umman, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Ürdün olacak. İZFAŞ tarafından organize edilen Alım Heyeti Programı kapsamında ise Arnavutluk, Bulgaristan, Cezayir, Filistin, İran, İsrail, Katar, Kuveyt, Lübnan, Malta, Mısır, Moldova, Pakistan, Polonya ve Yunanistan’dan katılım olacak.
 
İhracat rakamları artışta
Türk doğal taş sektörü, 2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde 3 milyon ton olan ihracat miktarı 2021 yılında 4,5 milyon tona yaklaştı. Toplam ihracat rakamı ise 906 milyon dolardan 1,2 milyar dolara yükseldi. Böylece, geçmiş yıla kıyasla ihracatta yüzde 35,9’luk rekor bir artış yaşandı. Türk doğal taşını en çok tercih eden ilk 10 ülke sırasıyla; Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İsrail, Irak, Hindistan, Almanya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Libya
 
İşlenmiş üründe Amerika ilk sırada
Ocak-Temmuz 2021 raporlarına göre blok taş ihracatındaki ekonomik büyüme yüzde 44,2 iken; işlenmiş doğal taş ihracatındaki ekonomik büyüme rekor bir artışla yüzde 21,3 olarak kayıtlara geçti. İşlenmiş ürün ihracatında ise başı Amerika Birleşik Devletleri çekti. İhracat rakamlarında yaşanan artışlar, sektöre umut aşıladı. 26. Marble İzmir Fuarı, işlenmiş ürün ihracatını artırıp katma değeri yüksek ürün ticaretini teşvik eden uluslararası bir kapı olacak. 
 
Alıcı: Sektörümüze Marble İzmir ile güç vereceğiz
Marble İzmir Fuarı’nın sektör için bir can damarı olduğuna dikkat çeken İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı ise, “Marble İzmir Fuarı, Türkiye’nin uluslararası arenada görücüye çıktığı yerdir. Marble Fuarı’nın ilk yılında toplam doğal taş ihracatı 77 milyon dolardı. 25’incisi düzenlenen fuarın da katkısı ile Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2 milyar dolara çıktı. Marble Fuarı Türkiye doğal taş ihracatının can damarıdır. Son 10 yılda doğal taş ihracatı, Türkiye ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolarlık katkı sağlamış durumda. Konteyner ve navlun fiyatlarındaki büyük artışlara rağmen elde edilen ihracat rakamları nedeniyle sektörümüzdeki tüm ihracatçılarımızı kutlarız. Biz de sektörümüze Marble İzmir ile güç vereceğiz. Fuarımızı sektör için büyük ve önemli bir fırsat olarak görüyoruz. 26. Marble için ziyaretçi çalışmalarımız yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Geçirdiğimiz bu süreçte fuarımızın verimini arttırmaya yönelik bir ziyaretçi çalışması yaptık. Mimarlar, müteahhitler, proje yöneticileri ve proje satın almacılarına yönelik yoğun bir iletişim içine girdik. Olumlu geri dönüşler alıyoruz. Fuarımız ile ilgilenen ziyaretçi kitlesinin bir beklenti içinde olduğunu gördük. Katılımcılarımız ve ziyaretçilerimiz 2 yıl sonra bu büyük buluşmada hasret giderip yeni anlaşmalara imza atacak. 26. Marble İzmir’de bu nitelikli ziyaretçi kitlesi katılımcılarımızı ve fuarımızı başarıya taşıyacak” şeklinde konuştu.