Türkiye’de siyaset 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenmiş durumda. Hükümet seçimlerin zamanında yapılacağını açıklasa da, benim tahminin 18 Haziran 2023’ten önce yapılacağı yönünde. Geçmişte alınan seçim kararları ve mevcut siyasi-ekonomik durum seçim yapmak için 2023’ü beklemeyecek gibi. Ben, Haziran 2022 veya öncesinde Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını ön görüyorum. Türkiye’de şu anda iki ittifak var. Seçimlere kadar bu iki ittifaka yeni partiler katılabilir, hatta yeni ittifaklar oluşabilir. Beklentim önümüzdeki seçimlerde en az 3 ittifakla seçimlere gidilmesi yönünde. Konjonktür, yeni ittifakların oluşmasını zemin hazırlıyor.
 
Cumhur İttifakı’nın adayı belli. Son seçimlerden bu yana CHP’nin dolayısıyla “Millet İttifakı’nın adayı kim olur?” sorusunu soruluyor ve tartışılıyor. İlk zamanlar iki büyükşehir belediye başkanı üzerinden yapılan yorumlar, şimdilerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu üzerinden yapılmaya başlandı. Son yapılan anketler Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında şansı olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş üzerinden yapılan Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı kim olacak araştırma ve yorumlarına Kemal Kılıçdaroğlu da eklendi. Bir partinin genel başkanı doğal Cumhurbaşkanı adayıdır. Tartışmaya bile gerek yok.

SOYER’İN ADAYI KILIÇDAROĞLU!
Son zamanlarda Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayı üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de adı geçmeye başladı. Ama adaylık isteme yönünde değil, istememe yönünde. Başkan Soyer son olarak Sözcü Gazetesi’nden Saygın Öztürk’e verdiği röportajda, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda adının geçmesini istemediğini söyledi. Soyer’in röportajından bir bölüm şöyle: “Cumhurbaşkanlığı için benim adım geçmesin. Ben, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan memnunum. Belediye başkanlığını görevini çok severek yapıyorum. İzmir'de yapmak istediğim çok şey var. Yerel siyasete ve onun gücüne çok inanıyorum. Merkezde siyaset yapmayı hiç düşünmedim. ‘Belediye başkanı olmak için doğmuşum' diyecek kadar işimi çok seviyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday olmalı. Bu durum bizi de memleketi de ittifakı da rahatlatır. Keşke öyle olsa..."

Uzun zamandır, Yavaş ve İmamoğlu’nun yanında Tunç Soyer’in ismi değerlendirmeye alınmadı. 3’üncü bir alternatif olarak konuşulmadı. Bu durum biraz da İstanbul basınının tarzıyla ilgili bir durum. Sahip olduğunu özellikleriyle hem basında hem de parti çevrelerinde Tunç Soyer ismi de konuşulabilirdi. Siyasi nezaketi, Yılmaz Büyükerşen ile birlikte Türkiye’de örnek bir isim. Bildiği dillerle, dünyayı tanıyan bir isim Soyer. Hukuk, ekonomi ve işletme bilgisine sahip. Hepsinden önemlisi sanatçı ruhlu.  Başkan Soyer’in Cumhurbaşkanlığı adaylığı istememek en doğal hakkı. Ama ittifak liderleri tarafından bu görev kendisine verilirse “ben istemiyorum diyebilecek mi?” Liyakat değerlendirmesi yapıldığında bence Başkan Soyer’in seçimi kazanma yolunda herkes kadar şansı var. Bu seçimlerde Doğu ve Güneydoğu oylarını alamayan bir aday seçim kazanamaz.
 
Son cümle: “Siyasette görev verilir ve görevden kaçılmaz. Samsunlu ressam Umut Kaya, fotoğrafı çizmiş. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, Yavaş, Büyükerşen ve Soyer. Aday bu fotoğraftan çıkacak!..”