İzmir iş dünyası, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı yayınladıkları birer mesajla kutladı. Pandemi nedeniyle milli ve dini bayramların bir araya gelerek kutlamasının ertelendiği bir dönemde İzmir iş dünyası cumhuriyet ve demokrasi vurgusu yaparak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutladı. Kurtuluş Savaşı’nın ardından tam bağımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile Anadolu insanının makus talihinin tersine çevrildiğini ifade eden İş dünyası temsilcileri, birbiri ardına yapılan devrimlerle de Türkiye Cumhuriyet’nini medeni ülkeler seviyesine eriştiğine dikkat çektiler. İş dünyası temsilcileri, Cumhuriyet ile ayaklarımızdaki prangalardan kurtulduklarını belirtirken, gençlere emanet edilen Cumhuriyeti sonsuza kadar koruyacaklarının sözünü verdiler.
 
BASİFED Başkanı Hasan Küçükkurt:
“Ayaklarımızdaki prangalardan kurtulduk”
Kendi kendini yönetmenin en medeni şekli olan Cumhuriyeti Türkiye’ye yakıştıran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum günü olarak 29 Ekim 1923 tarihini belirlemiştir. Cumhuriyet değerleri ile başta kadınlar olmak üzere toplumun bir çok kesimi ayaklarındaki prangalardan kurtulurken, cehalete mahkum edilmiş bir toplumun üzerinde bilginin, medeniyetin ve özgürlüğün ışığı bu sayede parlamaya başlamıştır. Bu sebeple bugün dahi Cumhuriyetin faziletlerini, değerlerini iyi anlamamız, sahip olduğumuz bu değeri en değerli hazinemiz gibi korumamız da gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, 97 yıl sonra da Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden ayrılmayan bir milletin ve yüreklerdeki tam bağımsızlık inancının varlığıyla ayakta durmaya devam ediyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm ulusumuza kutlu, mutlu olsun.
 
ESİAD Başkanı Fadıl Sivri
“Cumhuriyet değerlerini gelecek kuşaklara aktaracağız”
Cumhuriyetimizin 97’nci yılını kutluyor olmaktan ötürü büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Cumhuriyetimizi emsalsiz bir vizyon ve azimle kuran başta Mustafa Kemal Atatürk’ün ve tüm kurucuların aziz hatıraları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyor, minnetle anıyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, çağdaş devlet yolunda en temel Cumhuriyet kazanımlarından olan demokratik hak ve özgürlüklerin, Anayasal kurumların bağımsızlığının ülkemizin 21. Yüzyılın refah toplumuna ulaşmasında en önemli unsurlar olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. ESİAD olarak, Cumhuriyetimizin laik, demokratik temeller üzerinde ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamaya yönelik çabamızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkıp değerlerini gelecek kuşaklara aktararak sonsuza kadar yaşayacağına olan inancımız tamdır.
 
EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul:
“Ulusumuz Cumhuriyet ile ayağa kalktı”
Bir ulusun kurtuluşu sadece düşman postalını topraklardan atmakla olmaz, cehaletin, kulluğun hüküm sürdüğü anlayışın da defedilmesi ile olur. İşte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hem bir askeri deha olarak düşmanı yenmiş, hem de yüzyıllardır bir zümrenin hükmü altında inleyen ulusu da Cumhuriyet ile ayağa kaldırmıştır.
 
Kurtuluş Savaşı’nın ardından tam bağımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, Anadolu insanının makus talihini tersine çevirmiş, birbiri ardına yapılan devrimlerle Türkiye Cumhuriyeti medeni ülkeler seviyesine erişmiştir. Tüm bu hamlelerin temeli olan Cumhuriyet, o sebeple laik demokratik özgürlükçü her bir Türkiye vatandaşının koruması gereken bir değerdir. Cumhuriyetimizi gençlere emanet eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu uğurda vefat eden tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Türkiye Cumhuriyeti bizlere atamızdan bir emanettir, bu emaneti daima koruyacağımızı da bu vesile ile tekrar söylemek istiyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.
 
KESİAD Başkanı Seçil Beydemir Kaynak:
“Coşkumuzdan ödün vermeyelim”
Ülkemizin aydınlık geleceği oluşturan, 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak yaktığı özgürlük ateşi, Cumhuriyet’in ilanı ila nihai hedefine ulaşmıştır. Atatürk, silah arkadaşları, kurucu meclis ve şehitlerimizin bize armağanı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere işaret ettiği laik, demokratik, özgürlükçü yolun sorumluluğunu daha bir şevkle üstlendiğimiz bu günlerde, böylesi özel günleri daha bir coşkuyla idrak etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Atatürk ve şehitlerimize borçlu olduğumuz bu sorumluluk tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının omuzlarındadır. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak;  çağdaş dünya devletleri içinde saygın yerini korumak için değerlerimize daha güçlü sahip çıkmamız elzemdir. 
 
TÜGİAD Ege Şubesi Başkanı Melih Sebastien Durmuş:
“Özgürlük ateşinin taçlandığı gün”
Öncelikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın tüm ülkemize kutlu ve mutlu olmasını dilerim. 97 yıl önce muasır medeniyetler seviyesine yükselmek için atılan cumhuriyet ilanı adımının önemini bugün çok daha iyi anlıyoruz. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı özgürlük ateşinin taçlandırıldığı 29 Ekim, Türk milletinin belki de en önemli bayramlarından biri olarak ön plana çıkıyor.
 
Laik demokratik bir ülke olma yolunda atılan bu adımı tekrardan değerlendirmek, gençlerimize bu günün anlam ve önemini tekrardan anlatmak sanıyorum hepimizin borcudur.
 
İZİKAD Başkanı Betül Sezgin:
“Kadınların varlığı Cumhuriyet ile tescil edilmiştir”
Bu ülkenin birer ferdi olarak Mustafa Kemal Atatürk tarafından bize emanet edilen Cumhuriyeti korumak ve değerini bilmek hepimize düşüyor. Hatırlatmak isterim ki bu kutlu günün anlamını iyi idrak etmek, doğru anlamak bugün çok daha önemli.
 
Onun bu emanetini korumak, özellikle kadınların ikinci sınıf vatandaş konumuna düşürülmeye çalışıldığı bu günlerde daha büyük önem kazanıyor. Cumhuriyetin ilanı ile kadınlarımız seçme ve seçilme hakkı kazanmış, yok sayıldıkları bir toplumda varlıkları tescil edilmiştir. Bu kazanımları geri götürmeye çalışan her girişimin karşısında duran Türk kadınları olarak Atatürk’ün emaneti Cumhuriyet’e ve değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğimizin sözünü veriyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşasın.
 
EGİKAD Başkanı Duha Baran:
“Cumhuriyet ışığı ile aydınlanmaya devam edeceğiz”
Bağımsızlık mücadelesinin inanca evrildiği, kurtuluş meşalesinin yakıldığı tarih olan 19
 
Mayıs 1919’dan Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum günü olan 29 Ekim 1923’e kadar Anadolu insanı büyük bedeller ödemiş, büyük fedakarlıklar yapmış, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün arkasında ideallerine yürümeyi başarmıştır.
 
Cumhuriyet’in ilanı öyle önemli bir adımdır ki, hem Kurtuluş mücadelesinde verdiği kahramanca mücadele hem de sonrasında muasır medeniyetler seviyesine ulaşma adına atılan adımlarla birçok ulusa örnek teşkil etmiştir.
 
Laik demokratik ve özgür bir Türkiye yolunda atılmış bu en önemli adımı gençlerimize daha iyi anlatmak, Cumhuriyet kazanımlarını yeni nesillere ayrıntıları ile aktarmak her birimizin en önemli ödevi olmayı sürdürüyor. Cumhuriyet ilanı ile kadınlarımız özgürlüğe kavuşmuştur. Cumhuriyet’in ışığıyla aydınlanmaya, çevremizi aydınlatmaya ve özgür ruhlu, özgür fikirli bireyler yetiştirmeye devam edeceğiz.
 
İKKB Başkanı Huriye Serter:
“Cumhuriyet,  kadınların yolunu açan rehber oldu”
Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti ilan ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum tarihini belirlemiştir.
 
Cumhuriyetin ilanı, özgürlüğün ve eşitliğin ilanıdır. Cumhuriyet sıradan bir rejim değişikliği değildir. Cumhuriyet, bir kültür rejimidir, bir çağ bir uygarlık değişimidir, bütün insanların eşit vatandaşlık haklarıyla donatılmasıdır.
 
“Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, tercihlerini büyük bir kararlılıkla, cesaretle ortaya koymuşlar ve Cumhuriyetle başlayan o büyük toplumsal dönüşümün temel eksenine kadın erkek eşitliğini almışlardır. 1924 yılından başlayarak 1934 yılına dek yayılan 10 yıllık bir süreç ile kadınlara pek çok yasal haklar tanınmış, bu haklar sayesinde bu gün kadınlar olarak bizim yolumuzu açan rehberimiz Ata’mızın bizlere emanet ettiği Cumhuriyet olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir.
 
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği olarak, Cumhuriyetimizin 97. yılını kutladığımız bugün, başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyor, değerlerinin bekçisi olmayı sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.