“Birliğe paraşütle inmek istiyorsan 900 TL gönder” diyen başçavuş ile ona 750 TL gönderen uzman erbaş, “rüşvet” suçundan mahkûm edildi. Her 2 asker de ordudan atıldı.

Hakkari Dağ Komando Tugayı’nda görev yaparken Kayseri- ’ye tayinini çıkarmak isteyen bir uzman erbaş, atama dairesinde çalışan bir başçavuşla irtibata geçti. Rüşvet karşılığı atamasının Kayseri’ye yapılabilmesi için Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı’nda görevli bir başçavuşla telefonda görüştü. Başçavuş, uzman erbaşa mesaj atarak, “Eğer paraşütle, ilgili yere gitmek istiyorsan, kabul edersen 900 TL para gönder, komutana hediye alayım. Kabul etmezsen başka yer” dedi. Bunun üzerine uzman erbaş, başçavuşun hesabına eşi aracılığıyla 750 TL gönderdi. 150 TL’sini de sonra göndereceğini söyledi.

DİNLEMEYE TAKILDI

İkili arasındaki bu konuşmalar ve mesajlaşmalar, dinlemeye takıldı. Uzman erbaş atandığı Kayseri’de gözaltına alınınca, her 2 şüpheli hakkında da “rüşvet” suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Askeri mahkeme, 2 şüpheliyi de mahkûm etti ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) çıkarılmalarına karar verdi. Mahkeme, sanıkların kalan cezalarını adli kontrol şartıyla salıverilerek geçirmelerine hükmetti.

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ

Ancak askeri savcı, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’na göre, askeri yargılamalarda “adli kontrol” uygulamasının olamayacağını savunarak, bu karara itiraz etti. Mahkeme de savcılığın itirazı üzerine, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun “adli kontrole” atıf yapan engelleyici hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi de bu hükmü iptal etti. Böylece 2 sanık asker, cezalarının kalan bölümünü adli kontrol kapsamında çekebilecek. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla, bundan böyle askeri yargıda da “adli kontrol” sistemi uygulanacak.( HT GAZETE)