MELİS APAYDIN İDE / EGE MECLİSİ - Nurettin Bahçıvan, yıllar önce Suriye'den Manisa'ya gelerek kebapçılık yapan ustasının ardından Manisa'da başladığı kebapçılığı İzmir'e taşıma kararı aldı. 1970 yılında Kemeraltı'na gelerek Kebap Salonu açtı. O günden beri hem İzmirlinin, hem de İzmir’e yolu düşen yerli yabancı turistlerin gözdesi...

 

Sizin kebabı diğerlerinden ayıran özelliği ne?

İzmir’de eşi olmayan şişler bende var. Başladığımdan beri krom-çelik şiş kullanıyorum. Bu şişler hem hijyen hem de lezzet açısından çok önemli. İlk dükkanımı 1964'te Hisarönü’nde açtım. Bu dükkana sonradan geçtim. İzmirliler o günden beri bizi yalnız bırakmadı.

 

Malzemede nelere dikkat ediyorsunuz?

Etin kalitesi çok önemli. Ben hayvanın besisini, ne olduğunu hemen anlarım. İzmir’de tanımadığım kasap yoktur. İlla tek yerden alayım demem. Eti beğenmezsem hemen başka kasaptan alırım. Çünkü ben lezzetimi hep korumak zorundayım. O lezzet değişirse müşterim gelmez.

Peki, sizden sonra bu işe kim devam edecek?

Üç çocuğumu da okuttum. Oğlanlar yüksek okul bitirdiler, ama baba mesleğine devam ediyorlar. Şimdi onlar da buradalar. Bu işe başladığımdan beri, daha küçüklükten çok adam yetiştirdim. Şimdi büyüdüler. Çocukları oldu. Onlarda burada çalışıyor. Ben tecrübemi herkesle paylaşıyorum. Bu iş paylaşılırsa devam eder.

 

Gelen her müşteriyle siz ilgileniyorsunuz bu da işin bir parçası mı?

Yaşım ilerledi. Artık ocağı ustaya, çalışmayı çocuklarıma bıraktım. Ama ben her gün ceketimi giyer gelirim, müşterimle ilgilenirim. Onlar beni burada görmeye alışkın. Çoğuyla yıllara dayanan dostluğum var. Arayı açanlara hemen 'Nerelerdesin' diye hesap sorarım. Sağolsun onlar da beni ararlar. Dün kısa şortuyla annesinin yanında gelenler bugün çocuğuyla geliyor. İşinin başında olmazsan yürümez. Ben her şeyi ilk günkü gibi takip ediyorum.

 

LEZZETİN SIRRI NE?

 

Doyuran Manisa Kebabı'nın eti özel. Süt dana etinin sinirleri temizlendikten hiçbir katkı maddesi konmadan hazırlanıyor. Köfte büyüklüğünde hazırlanan kebapların sarıldığı şişler de özel. Paslanmaz çelikten, kebap için imal edilmiş şişler kullanılıyor. Menüde kebap dışında yer alan piyaz, el yapımı yayık ayranı ve dövülmüş ceviz ve tahinli sosuyla Kemalpaşa tatlısı da müşterilerden tam not alıyor.