MELİS APAYDIN İDE / EGE MECLİSİ - Yaz aylarında Kemeraltı'na gelenler, serinlemek için su, meşrubat ve ayranın yanı sıra geleneksel içecekleri de tercih ediyor. Yıllardır şerbetçileriyle nam salan çarşının en gözde şerbeti ise ‘koruk suyu’. Kemeraltı Çarşısı Hisarönü Küçük Demirhan’da yıllardır doğal koruk suyu satan Ali Özcan, işin sırrının ‘doğallık’ olduğunu söylüyor.

Ne zamandan beri çarşıdasınız?

30 yıldır Kemeraltı’nda esnafız. Çay ocağımızda babadan oğula geçerek çalışmaya devam ediyoruz. Doğal koruk şerbeti ve limonatamızla çarşıda nam saldık. Koruk şerbeti aslında bu müessesede 50 yılı aşkın süredir yapılıyor. Ama biz 30 yıl önce devraldık.

Koruk şerbeti ne zaman tezgaha çıkıyor?

Mayıs ayında başlarız. Eylül’e kadar devam ederiz. İzmir’in çeşitli ilçelerinden koruğu temin ediyoruz. En zor kısım koruğu temin etmek. Ondan sonra tek tek ayıklıyoruz. Tokmağımızla kovanın içinde eziyoruz. Tülbendin içinde şurubun içine yatırıyoruz. Üzerine şekeri koyuyoruz. Ağzını bağlıyoruz. Sabaha kadar bekletiyoruz. Sonra suyunu çıkarıp, soğutup satıyoruz.

Peki özelliği ne?

Tamamen doğal olması. İçtiğimiz tüm içeceklerde katkı maddesi var. Ama bu şerbet doğaldır. Sadece doğal şeker ve koruk var. Başka hiçbir şey yok. Bu yüzden öne çıkıyor.

Fiyatı nasıl?

Üç boy bardağımız var. 1 lira, 1 buçuk lira ve 2 liraya satıyoruz. 1 buçuk litresi 6 lira. İzmir dışında İstanbul ve Bursa’da çok meraklısı var. Son zamanlarda Yunan misafirlerin ilgisini çekiyor. Tadınca litre litre alıp götürüyorlar. Günde ortalama 100 bardak satıyoruz.

KORUK ŞERBETİNİN BİLİNEN FAYDALARI

 

İştahı açar. Göz ağrılarını dindirir. Kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılır. Deride oluşan kızarıkları giderir. Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler. Sıcak havalarda toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Vücudu serinletir ve rahatlatıcı etkisi vardır.