MELİS APAYDIN İDE / EGE MECLİSİ - Kemeraltı’nın olmazsa olmazıdır kahve dükkanları. Ama içlerinden bir tanesi yıllara dayanan tecrübesiyle diğerlerinden açık ara önde. Çocukluğundan beri kahve kokusu olmadan yapamayan İlyas Gönen ile çeşit çeşit aromalı kahvenin bulunduğu imalathanesinde keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

 

‘Dededen toruna nesilden nesile’ sloganının hikayesini anlatabilir misiniz?

İlyas Gönen: 1939’dan beri kurukahveciyiz. Dedem Hüseyin Gönen "Eski Tahmis" adı verilen dibek taşında bileğinin gücüyle kahve dövüp kahveyi tiryakilerin içimine sunmuş. Yıllar sonra yerini babam Yusuf Gönen'e bırakmış. Babam, yıllar önce Merhum Marmarisli Yaşar Usta'ya özel olarak ilk Dibek kahve makinasını yaptırmış. Bu makineyi ilk olarak İzmir Hisarönün'deki kahve dükkanında faaliyete geçirmiş. Böylelikle Dibek Taşında Dövülmüş olan kahveyi, bu yeni makinada inceltmiş ve tiryakilerinin içimine sunmuş. Ben de bu yüzden ‘Dededen Toruna’ sloganıyla kendimi Türk Kahvesi Kültürünü geliştirmeye ve sevdirmeye adadım. 59 yaşındayım. Çocukluğumdan beri her gün tezgahın başındayım. Kendim üretip kendim satıyorum.

İlk yeniliğiniz ne oldu?

İlyas Gönen: İlk Olarak Damla Sakızlı Türk Kahvesini keşfettim ve tescil ettirdim. Geçtiğimiz aylarda da bir ilke daha imza attım Damla Sakızlı Kahvenin incelemeli patentini de aldım. Çeşitli Aromalı Türk Kahvesi denemelerinde bulundum ve İlyas Gönen ismini markalaştırdım. Sloganım; ‘Kahve gelir Yemen’den, içilir İlyas Gönen’den’

 

 

İlyas Gönen kahvesini nerelere gönderiyorsunuz?

İlyas Gönen: Kahvemizin dünyanın neredeyse her yerine gittiğini söyleyebilirim. Yunanistan’ın Sakız Adası'na bile damla sakızlı kahve gönderiyoruz. Çeşme ve Alaçatı’da sakız ağaçları yetiştirilmesine de bu yüzden öncülük ettik. Damla sakızı bizim için çok kıymetli.

 

 

Kahve çeşitlerinden bahseder misiniz?

İlyas Gönen: Deneme yanılma yöntemiyle sürekli yeni kahveler üretiyoruz. Kayısılı, mangolu yazlık kahve yaptık. Genç nesil çok tercih etti. İtalya’dan, İngiltere’den, Amerika’dan getirilen kahvelere karşı şu an aromalı Türk kahveleri revaçta. Çikolatalı, kakuleli, vanilyalı, muskatlı gibi çeşitlerimiz de mevcut. Tüketiciden ricamız kahveyi bizim eski kurukahvecilerden alın.

Önümüzdeki günlerde bizi ne gibi yenilikler bekliyor?

İlyas Gönen: Ben çocukluğumdan beri kahve kokusu olmadan yaşayamam. Her gün bu kokunun içindeyim. Her sabah işime aynı heyecanla geliyorum. Bu yüzden çok yakında Türkiye’de ilk kez kahveli ve damla sakızlı kolonyayı piyasaya çıkaracağım. Çok eski bir üstadın yardımıyla çok konuşulacak bu yeniliğe imzamızı atacağız.