MELİS APAYDIN İDE / EGE MECLİSİ - Kemeraltı Klasikleri yazı dizisi çarşının tadı damaklarda kalan pideleriyle devam ediyor. Yıllardır pek çok lezzetin bir arada bulunduğu Kemeraltı’nda, günümüzde gitgide yaygınlaşan hızlı tüketim restoranlarına rağmen ayakta kalmayı başaran pideciler var. Babalarından devraldıkları mesleği titiz bir şekilde devam ettiriyorlar. Onlara gelen bir daha başka bir yerde pide yiyemiyor. Çünkü bu lezzeti başka bir yerde bulabilmek mümkün değil.

PİDE KÜLTÜRÜ BAMBAŞKA

Kemeraltı’nın çok özel bir pide kültürü olduğunu söyleyen Numan Pide Salonu’nun kurucularından Aziz Numani, “Eskiden çarşıda öğlen 3 buçuktan sonra pide yiyemezdiniz, çünkü tükenirdi. Çarşının böyle bir pide kültürü var. O zamanlar çatal-bıçak ve tabak kavramı yoktu. Pide bir kağıt üzerinde gelir, bir bıçak yardımıyla herkes yiyeceği kadar alır o şekilde yerdi. Biz yıllar içinde bu kültürü geliştirdik, bugünkü seviyesine getirdik. Zamanında annesinin elinden tutup gelen müşterilerimiz şimdi evlenip kendi çocuklarıyla pidemizi yeme geliyor. Bu büyük bir mutluluk. Yıllar içinde büyüyerek bir aile olduk” dedi.

ODUN ATEŞİNDE BİN BİR ÇEŞİT

1988 yılında ağabeyi Ali Numani birlikte döner ustası babasından mesleği devralan Aziz Numani farklı çeşitleriyle müşteriye hizmet ettiklerini söylerken, “Evimize nasıl alışveriş yapıyorsak, buraya da aynı titizlikle alıyoruz. Çarşıda pideyi odun ateşinde pişiren tek yeriz. En çok kıymalı pidemiz tercih ediliyor. Bunun yanı sıra üç tadı birleştirdiğimiz üçleme pidemiz, kuşbaşılı pidemiz, peynirli lahmacunumuz peymacun, tahinli pidemiz tercih edilen farklı çeşitlerimiz arasında” diye konuştu.

ÖNCE GÜLER YÜZ

Süleyman Sami Kuyum’un 55 yıl öne açtığı Meşhur Kuyum Pide Salonu bugün torunları tarafından işletiliyor. İşletmeci Mustafa Altıntaş yıllardır bu lezzeti korumanın en büyük sırrının kaliteli malzeme olduğunu belirtirken, “Buraya gelen müşterimiz önce güler yüze sonra lezzete bakar. Biz yıllardır aldığımız etin kalitesinden asla ödün vermiyoruz. Bu yüzden Kuyum Pide’yi herkes tanıyor, biliyor. Yeni açılan zincir halindeki pidecilerin bu nostaljik lezzetin yerini tutması mümkün değil” dedi.