MELİS APAYDIN İDE / EGE MECLİSİ - Kemeraltı Çarşısı’nın tarihi hanı Abacıoğlu, Boşnak böreğinin lezzetiyle ünü sınırları aşan ‘AYŞA’ya ev sahipliği yapıyor. Bosna’daki savaşın acılarını yaşayan ve kültürünü tanıtmaya karar veren Ayşe Karadan ile Boşnak böreğinin hikayesini konuştuk.

Yaşam öykünüzden bahseder misiniz? Börek yapmaya nasıl karar verdiniz?

Ayşe Karadan: Ben 1959 İstanbul doğumluyum ama İzmir’de büyüdüm. Kendimi bildim bileli İzmir’deyim. Türküz, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyoruz ve ülkemizi çok seviyoruz. Bizler Bosna savaşına kadar hiç dernek kurmadık. Fakat savaştan çok etkilendik. Boşnakların orada gördükleri zulüm karşısında bir şeyler yapmam gerektiğine karar verdim. Kemal Baysak’ın yanında Bosna’ya yardım etmeye başladım. Dernek olarak oraya gittik. Ve yaşanan acılara birebir şahit oldum. Saraybosna’dan çok etkilendim. Orada insanların savaşın yaralarını sarmaya çalışırken hala börek yaptıklarını ve kültürlerini devam ettirmeye çalıştıklarını gördüm. Bunun üzerine ben de kültürümü yaşatmaya ve yıllardır evimizde yapılan Boşnak böreğini bir marka haline getirmeye karar verdim.

Peki ilk işyerinizi ne zaman açtınız?

Ayşe Karadan: İş yerimi açmaya 2004’te karar verdim. İlk olarak Alsancak’ta küçük bir dükkan tuttum. Börekleri evden yapıp getiriyordum. Birinci gün 5 tepsi yaptım hepsi bitti. İkinci gün 10 tepsi getirdim hepsi yine hemen bitti. Üçüncü gün, dördüncü gün baktım olacak gibi değil, evden yetiştirmem mümkün değil, yakın bir yerden yer tutup böreği orada yapmaya başladım. Herkesin bildiği bir börek ama lezzeti çok fazla sevildi. Bunda İzmir’de göçmen nüfusun fazla olmasının etkisi de büyük. Ünümüz çok çabuk yayıldı.

Müdavimleriniz arasında kimler var?

Ayşe Karadan: Şu anki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde katıldığı bir Balkan etkinliğinde böreklerimizi tattı, daha sonra başka bir etkinlikte tekrar karşılaştığımızda yanına çağırıp böreklerimizi çok beğendiğini söyledi. Beni her gördüğü yerde börek getirdin mi derdi. İzmir’e gelen bütün siyasi partilerin genel başkanları benim böreklerimden yemiştir. Uğur Dündar, Demet Akalın, Bengü gibi bir çok isim İzmir’e geldiğinde mutlaka bize uğrar.

Kemeraltı’ndaki şubeniz ne zaman açıldı?

Ayşe Karadan: Benim çocukluğum Kemeraltı’nda geçti. Dünyanın birçok yerini gezdim ama Kemeraltı’ndan güzel bir çarşı görmedim. Bu çarşının yeniden canlandırılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Abacıoğlu Hanı içindeki dükkanımı açtım. Böylece hayalim olan iki katlı tarihi bir binada ev yemekleri ve Boşnak böreği satma hayalimi de gerçekleştirmiş oldum. Bu tarihi dokuya ‘Ayşa’ çok yakıştı. Her sene Bosna’ya gidip farklı bir yemek öğreniyorum ve mönülerimize ilave ediyorum. Tarihi çarşıda Balkan lezzetleri denemek isteyenleri bekliyoruz.