ONUR GÜMÜŞ / EGE MECLİSİ - Kemeraltı, kendine özgü çarşılarıyla ün salmıştır. Cumhuriyet ile birlikte İzmir ticaretinin göz bebeği olma gayesiyle birçok çarşı yapıldı. Bunların başında hala varlığını sürdüren Kavaflar Çarşısı gelir. Çarşı Fevzi Paşa Bulvarı’nda yer almaktadır.

 

 

HAN BİÇİMİNDE ÇARŞI

1922 yılında İzmir’de gerçekleşen büyük yangının ardından, birçok yapı işlevini yitirmişti. Cumhuriyetin ilanı sürecinde, 1923 yılında gerçekleşen İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar çerçevesinde, ‘yerli malına sahip çıkma’ kararı alındı ve bu karar üzerine de; esnaf ve zanaatkârın yanında olmak gerekliydi. İzmir’in bir ticari kent olduğunu göz önüne alınarak, yangın alanına uygulanacak bir proje hazırlandı. Kavaflar Çarşısı gibi birçok yapı inşa edildi. 1929 yılında, ‘Ali Cemal Biraderler’ Kavaflar Çarşısı’nı bir han biçiminde ortaya çıkardı.

BİR ÇOK SEKTÖRE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

1929 yılında 64 dükkânıyla hayatına başlayan Kavaflar Çarşısı, 86 yıllık ömrü boyunca birçok sektöre kapılarını açtı. İlk olarak ayakkabı esnafı bu çarşıya yerleşti fakat yeterli talep görememesi üzerine, Ege Bölgesi’nin mobilya konusunda kalbi haline geldi. ‘Mobilya Çarşısı’ adıyla bir döneme nam salan bu güzide yapıya 90’lı yıllarda derici esnafı konuk oldu. Günümüzde ise tekstil mağazaları çarşının önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

 

 

RESTORASYON HAYAT VERDİ

Çok özel bir yapı olan Kavaflar Çarşısı, yıllar içerisinde önemli hasarlar aldı ve eski görüntüsünü yitirdi. 86 yıl boyunca hizmet veren çarşı, 2009 yılında Muzaffer Tunçağ döneminde Konak Belediyesi ve İzmir İl Özel İdaresi’nin çabalarıyla aslına uygun bir şekilde restore edildi ve eski canlılığına kavuşturuldu. Hakan Tartan döneminde bitirilen restorasyonun ardından yeni çehresine kavuşan Kavaflar Çarşısı, İzmir’in en önemli tarihi çarşıları arasındaki yerini koruyor.

 HER KAPISININ BİR İSMİ VAR

Fevzipaşa Bulvarı'na cepheli olan Kavaflar Çarşısı'nın beş kapısı bulunuyor ve her kapının bir ismi var. Bulvara bakan kapılar Varlık, Birlik ve Kuvvet isimlerini taşırken mantocular tarafına açılan arka kapı ise Sevinç adında. Kemeraltı girişine bakan yan kapı ise Kavrukzade Kapısı olarak biliniyor