ONUR GÜMÜŞ / EGE MECLİSİ - 19. yüzyılda Osmanlı modernleşme projesinin yereldeki en önemli adımı olan belediye örgütlenmeleri, İstanbul, İzmir, Selanik gibi liman kentlerinde ortaya çıktı. Bu kentlerin önemli bir ticaret merkezi olmalarının yanı sıra, içlerinde barındırdıkları çok kültürlü sosyal doku belediyelerin bu kentlerde ortaya çıkmasına neden oldu. İstanbul’da bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde ki bir belgede Osmanlı Devleti'nin 25 Kasım 1867’de İzmir’de bir belediye dairesi kurulmasına izin verdiği anlaşılıyor. 1868 tarihinde İzmir Belediyesi resmen görevine başlamıştı.

 

 

İKİ BELEDİYE BİRLEŞTİRİLDİ

İzmir’in Hisarönü bölgesinde yer alan belediye binası 1891 yılında yaptırıldı. 1893 yılında buraya taşınan belediye, daha önce Kordon’da bulunmaktaydı. 19. yüzyılın sonlarına kadar iki ayrı belediye ile yönetilen İzmir, Halil Rıfat Paşa’nın valiliği sırasında tek bir yapı olarak birleştirildi. Bu binada ilk görev yapan belediye başkanı Helvacızade Emin Bey olmasına rağmen, iki belediyenin birleştirilmesiyle birlikte yapılan seçimlerde Evliyazade Hacı Mehmet Efendi, birleştirilen iki belediyenin tek başkanı seçildi.

 

 

EGEMENLİK EVİ VE ÇETİN EMEÇ SANAT GALERİSİ

Uzun yıllar belediye hizmetlerine ev sahipliği yapan bina, ulusal mücadele zamanlarında İzmir Müdafaa-i Hukuk teşkilatının İzmir’deki merkezi oldu. 1970’li yıllardan belediyenin buradan taşınmasından sonra boşaltıldı ve 1991 tarihinde T.B.M.M. Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredilerek T.B.M.M. Vakfı tarafından koruma altına alındı. 1995 yılında tamamlanan restorasyondan sonra 1995 yılında T.B.M.M. Parlamenterler Evi olarak hizmet verdi. Günümüzde zemin katında “Çetin Emeç Sanat Galerisi” olarak hizmette veren bina, “Egemenlik Evi” adını almış ve İzmir’in tarihi dokusunun yaşayan bir örneği niteliğinde.