İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Kültürpark'ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşıyacak çalışmaları içeren proje taslağı vitrine çıktı. Yıl boyu ve gece gündüz yaşayan bir Kültürpark hedefleyen ve alandaki bina yoğunluğunu azaltarak yeşil miktarını 21 bin metrekare daha artırmayı öngören Büyükşehir Belediyesi; meslek odaları, sivil toplum örgütleri, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlere yeni Kültürpark'ı anlatıyor. 

 

 

Bu kapsamda, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı Hasan Küçükkurt, İZSİAD Yönetim ve Danışma kurullarının üyeleri ile İZSİAD üyelerinden oluşan bir heyet de Kültürpark’taki Pakistan Pavyonu’nda oluşturulan tanıtım ofisinde ağırlandı. İBB Etüt Proje Daire Başkanı Hülya Arkon, İZSİAD heyetine bizzat bilgi verdi. LED ekranlarda sürekli dönen tanıtım filmleri ve geleceğin Kültürpark’ına ilişkin çeşitli önizleme çalışmaları, maket ve görseller eşliğinde konuşan Arkon, özetle şunları anlattı: 

 

 

Yeşil alanlar artacak

Daha az bina ve daha çok yeşil konseptiyle ele alınacak yeni Kültürpark'ta yaklaşık 21 bin metrekare daha yeşil alan yaratılacak. Alanda gençlere yönelik aktif spor alanları (yürüyüş, bisiklet yolları, pilates-yoga alanları, kaykay, skateboart pistleri, mini golf, tenis, açık voleybol, basketbol sahaları v.b.) bulunacak. Taslağa göre daha önce yıkım kararı alınmış, izinsiz ekler, işlev dışı kalmış alanlar yıkılarak yeşil alana kazandırılacak. İsmet İnönü Sanat Merkezi'nin yerine üzeri açık bir amfitiyatro yapılacak. Mevcut holler kaldırılarak yerine toplam 17 bin metrekarelik iki adet sergi salonu yapılacak. Ayrıca tüm açık ve kapalı alanların ve etkinlik alanlarının, spor ve oyun alanlarının engellilerin kullanımına uygun tasarlanması öngörülüyor. 

Ne kalacak, ne gidecek?

Kültürpark'ın trafikten arındırılması için yeni düzenlemeler yapılması, alan çevresindeki duvarların korunması ve yeni yaya kapılarının açılması da yapılması düşünülen çalışmalar arasında. Öngörülen çalışmalar arasında Ada, Göl ve Dağ gazinoları ile ve Golf Kafe'nin yeniden ele alınması, eklentilerinden temizlenmesi, özgünlüğü korunacak şekilde yeniden tasarlanarak yeme içme işlevlerinin kalitesinin yükseltilmesi de yer alıyor. Yine taslak çalışmaya göre, mevcut İZFAŞ Genel Müdürlüğü binası restore edilerek anı evine dönüştürülecek. Fuar Evlendirme Dairesi de yerini koruyacak. Açık Hava Tiyatrosu yenilenecek. Alandaki gölün ise büyütülerek işlevlerinin artırılması düşünülüyor. Lunapark'ın da revize edilerek çocuk ve gençlere yönelik eğlence merkezine dönüştürülmesi planlanıyor. Hollerin yerinde oluşturulacak fuar ve sergi kompleksi yeşil çatılı olacak. İzmir Sanat korunacak. Tenis Kulübü yaşamaya devam edecek. Değerli ağaçlar korunacak, yeşil doku artırılacak. Gül bahçesi orijinal haline sadık kalarak güzelleştirilecek. Yanına seralar yapılacak. Güneş enerjisi pillerinden elde edilecek enerji şebekeye verilecek. Evcil hayvanların gezdirileceği bölümler olacak.

 

 

Herkes görüş sunabilir

Planların henüz “avam proje” statüsünde olduğunu ve 7’den 70’e tüm İzmirlilerin görüşlerinin alınmaya devam edildiğini de belirten Arkon, “Dileyen herkes Pakistan Pavyonu’ndaki proje tanıtım parkurunu ziyaret edebilir, görüşlerini, eleştirilerini, önerilerini sunabilir. Nihai proje, hepsi dikkate alınarak ortaya çıkacak” dedi.