Çin'de ABD Başkanı Barack Obama ile yaptıkları görüşmeyi anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama'nın kendisine, "Rakka'da beraber hareket edelim" dediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi’ne katıldığı Çin’den Ankara’ya dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Fırat Kalkanı harekatı, güvenli bölge tartışması ve Suriye'deki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan şunları söyledi:

"(Haritadan işaret ederek) Şu gördüğümüz tabloda yeşil olan yerlerin hemen tamamına yakını ne yazık ki DAİŞ, PYD ve YPG’nin elindeydi. Son operasyonlar için biz ılımlı muhalifleri eğit-donat kapsamında yetiştirmiştik. İlk etapta 1000, sonra 1400’e çıkararak topraklarımızdan bunları Cerablus’un biraz daha batısına soktuk. Cerablus kuşatmaya alındı. Onlara obüslerimiz (Fırtına’lar) destek verdi.

MENBİÇ KONUSUNDA DAHA ÖNCE OBAMA"YA TEKLİFTE BULUNMUŞTUK

Talep ettiğimizde Koalisyon güçleri de gereken desteği sağladı. Onlar daha çok havadan vurdu. Karada bizim tankçılar, piyade olarak da ılımlı muhalifler bu işi gördü. Böylece zaten çok kısa sürede Cerablus alındı. DAİŞ çekilmek zorunda bırakıldı. Güneye inmeye başladılar. Aslında biz Menbiç konusunda da daha önce Obama’ya bir teklifte bulunmuştuk. Görüşmemizde, ‘Menbiç kesinlikle Araplarındır, oraya PYD, YPG falan gelmeyecek’ demişti.

OBAMA RAKKA KONUSUNDA BERABER BİR ŞEYLER YAPMAK İSTİYOR

Menbiç’te Arapların oranı yüzde 90-95. Buna rağmen PYD’lileri yukarıya çıkarmak istediler. Biz ise tam aksine tersten gidip yukarıdan inmeyi teklif etmiştik. ‘Bu 2-3 ay sürer’ diyerek teklifimize yanaşmamışlardı. Halbuki hayat adeta normale dönmüş. Cerablus’u terk etmek zorunda kalan DAİŞ, El Bab’a gidiyor. DAİŞ’in tabii en önemli merkezi Rakka. Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor.

NE GEREKİYORSA YAPILIR

Bizim açımızdan sıkıntı olmayacağını belirttik. ‘Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa yapılır’ dedik. Bu arada El Rai’de yine mesafe alınınca, ılımlı muhalifler doğuya ilerlemeye başladı. Bu çerçevede bir gelişme daha yaşandı. Fırat’la bizim tasarrufumuzda olmayan hayati öneme, stratejik konuma sahip bir köprü de alındı. İş daha rahat hale geldi. Şu anda Menbiç’le yukarıda tasarruf altında olan yer arasında, ki fazla değil 11 km; Menbiç’le El Bab arasında 36 km var. Şu anda bölgeyi kontrol altına almış vaziyetteler."(internethaber)