EGE MECLİSİ - Kemalpaşa Beşpınar Köyü yakınına özel bir şirket tarafından kurulacağı iddia edilen taş ocağını istemeyen Beşpınar, Ansızca, Sütçüler ve civar köydeki vatandaşlar, taş ocağının kurulacağı şantiye alanına geldi. Alanda toplanan köylüler, ellerindeki ‘Vurur yüze ifadesi, kıramazsın bi tanesi’, ‘Kopsa bile kıyamet, ormanlar bize emanet’, ‘Taş ocağı yapma boşuna, yıkarız başına’, ‘Kazanacağın para kefen olur’ yazılı pankartlarla durumu protesto etti.
"Taş ocağı istemiyoruz"
Köylüler adına açıklama yapan Beşpınar Köyü Mahalle Muhtarı Yaşar Dönmez, "'Her şeyden önce, proje sahasını çevreleyen kiraz bahçeleri ve Spil Dağı Milli Parkı görmezden gelinmiştir. Bu büyüklükte bu maden ocağı projesinin, özel koruma alanı olan Spil Dağı Milli Parkı'na olumsuz yönde etki edeceği açıktır. Ayrıca bu bölgede, ciddi derecede arıcılık, bal üreticiliği yapılmakta olup, mevsimsel olarak İzmir dışındaki kentlerden dahi çok sayıda arıcı, alınan izinlerle, kovanlarını bu bölgeye yerleştirmektedir. Bunun yanında, proje sahasına 600 metre mesafede, faaliyeti daha önce durdurulmuş bir taş ocağı bulunmaktadır. Spil Dağı Milli Parkı'na giden yol üzerinde açılan bu taş odağı, orman ve doğayı onarılması imkansız bir şekilde tahrip etmesi, Kemalpaşa istikametinden Spil Dağı Milli Parkı'na ulaşan tek yol üzerinde, ağır tonajlı kamyonların yoğun trafik oluşturması, yollarda çökmelerin, hendek ve çukurların meydana gelmesi ve ölümlü trafik kazasına yol açması nedenleriyle, İzmir Çevre İl Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden oluşan üçlü komisyon ile kapatılmıştı. Kapatılan bu taş ocağı için yapılan patlamalar nedeniyle, köylerin toz bulutu altında kaldığı, sebze meyve bahçelerinde, çam ağaçlarında kurumlar meydana geldiği, köy elektrik şebekesinin ve telefon hattının patlatılan dinamitler nedeniyle tahrip olmuştu. Aradan geçen 16 yıldan sonra, aynı yerde, Milli Parka ve Beşpınar Köyü'ne daha da yakın bir mevkiide, önceki taş ocağından çok daha büyük hacme sahip yeni bir taş ocağı ve kırma-eleme tesisine izin verilmesi, kamu yararına açıkça aykırıdır. Kemalpaşa köylüleri olarak, bu alanda taş odağı açılmasına hiçbir suretle vermeyeceğiz'' dedi.
Köylüler taş ocağına karşı
Köylülerden Perihan Dönme, "Biz burada taş ocağı istemiyoruz. Bütün bahçelerimiz kuruyacak, doğamız kuruyacak. Evler çatlıyor. Geliyorlar köylülerin karşısına taş ocağı yapıyorlar. Köylüler olmasa ne yiyecek bu vatandaş'' ifadelerini kaydetti. 
Elinde 'Vurur yüze ifadesi, kıramazsın bi tanesi' pankartı ile gelen 70 yaşındaki Kamuran Beşpınar, ''Buraya taş ocağı kurdurmayız'' dedi. 
Grup şantiye alanına ellerindeki pankartla yürüdükten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.(İHA)