EGE MECLİSİ - İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, inşaat sektörünün alt sektörü ile birlikte ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerin başında geldiğini belirterek, bu alanda en önemli belirleyici unsurlardan birisinin konut faizleri olduğunu söyledi. Demirtaş, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine harekete geçen bankaların konutta faizleri yüzde 1'e çekmesi ilgiyle karşılandı ve bir hareketlilik başladı. Şu anda uygulanan faiz oranları yüzde 0,95-1 aralığında. Ama piyasalarda yılbaşına doğru da aylık faizlerin yüzde 1'in altına düşmesi hatta yüzde 0.65'lere inebileceği beklentisi hâkim. Daha da fazla faiz düşüşü beklendiği için gayrimenkul sektöründe henüz istenen hareketlilik sağlanamadı. Önümüzdeki aylarda bankaların daha fazla devreye girmesiyle de konut talebindeki artış gündemde kalacak gibi görünüyor. Bu noktada faiz indirimlerinin uzun süreli olması en büyük beklentimizdir. Diğer yandan bankalar bir aldatmaca içinde. Faiz oranını düşük gösteriyorlar ama ekspertiz ücreti, tahsis bedeli, dosya parası gibi eklentilerle faiz oranına en az yüzde 3 ilave alıyorlar. İşleme başlayan kredi taleplisi alım noktasında olduğu için vazgeçemiyor. Bu resmen, aldatma. O yüzden hem faizlerin düşmesini hem de bu masrafların azaltılmasını bekliyoruz" dedi.
Demirtaş, inşaat sektörünün daha da canlanması ve bunun kalıcı hale gelmesi için faiz indiriminin sürdürülebilir olmasının yanı sıra; tapu alım-satım, belediye inşaat ruhsat, yol kanal vb. katılım bedelleri ve oturma raporu harçlarında da indirimin uygulanması gerektiğini söyledi. Bu indirimlerin satış fiyatlarına olumlu yansıyacağını belirten Demirtaş, "Son olarak hükümetimiz 150 metrekarenin üzerindeki konutların KDV oranının 31 Mart 2017 tarihine kadar yüzde 18'den yüzde 8'e indirdi. Bu da kuşkusuz sektöre büyük hareket getirecek. İlk bakışta bunlar lüks konutlar içinmiş gibi gözüküyor olsa da kalabalık Türk aileleri bu tip konutlara yönelmek istiyor. Bu indirim, sene sonuna kadar faiz düşüşü ile birleşirse sektörde çok büyük dinamizm ve satış artışı yaşatır" diye konuştu.
İnşaat sektörünün canlanması için yavaşlayan kentsel dönüşüme de hız verilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, bina bazındaki dönüşümlerden ziyade ada, sokak, mahalle hatta semt bazında dönüşümlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Demirtaş, "Kentsel dönüşüm hızlanırsa elbette bundan inşaat sektörü ve ekonomimiz kazanır. Diğer yandan kentsel dönüşüme geniş bir perspektiften bakarsan, çarpık yapılaşmış büyük şehirlerimizi bir nebze olsun düzeltme, insanlara nefes alma mekânları yaratma imkânımız var. Bunu da değerlendirmeliyiz" dedi.(DHA)