Tatil sürecinde parti örgütü ile birlikte ilçeleri, köyleri, mahalleleri, meslek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve muhtarları ziyaret eden Balbay, “Ödemiş ilçemizde kestane ağaçlarının ve meyvelerinin kuruduğu, içlerinin çürüdüğü şikâyetlerini aldım. 2003 yılından beri ülkemizin farklı illerinde görülen kestane hastalıkları 13 yıldır gündeme getirilmesine rağmen, bu hastalıklara ilişkin iktidarlar gerekli tedbiri almamıştır” dedi.

Balbay tespitlerini şöyle sürdürdü: 


“2003 yılında İzmir-Beydağ ilçemizde, 2004 yılında Bursa, 2008 yılında Giresun, 2012 yılında Sinop, Artvin ve 2013 yılında Bursa, Balıkesir, İzmir ve Yalova’da görülen kestane hastalığı 2016 yılında da kendisini İzmir Ödemiş ilçemizdeki kestane ağaçlarında göstermiştir.

Ödemiş ilçemizde patates, incir ve zeytin gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra kestane üretimi de ilçede önemli bir geçim kaynağı haline gelmiş ve kestane ihracata da büyük katkı sağlamaktadır. Türkiye’de kestane üretiminin en yoğun olduğu bölgenin Ege Bölgesi olduğu, bölge içinde de üretimde Ödemiş’in birinci sırada geldiği bilinmektedir.  Ödemiş’te kestane üretimi en fazla Bıçakçı Köyümüzde, daha sonra Hamam köy, Çayır, Güney, Demirdere, Küçükören ve Kemer Köy’ü ile Bozdağ ve Gölcük yaylalarında mevcuttur.”  

 

Ülkemizde kestane üretiminin yüzde 65’inin Ödemiş ve bölgesinde yetiştirildiği göz önünde bulundurularak, ürünlerin içinin çürümesine, boşalmasına, ürün rekoltesinin düşmesine, ağaçların kurumasına ve üreticilerimizin büyük zarar görmesine neden olan bu hastalıklarla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Balbay, Bakan Faruk Çelik’ten şu sorularına yanıt istedi:

 

1. 2003 yılından itibaren ilgili bakanlıklar nezdinde gündeme getirilen bu hastalıklara ilişkin neden önleyici ve hastalığı yok edici tedbirler alınmamıştır?

2. Orman Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun birlikte yürüttüğü Kestane Dal Kanserine yönelik proje hangi aşamadadır? Projenin sahada uygulanması ile hangi sonuçlar elde edilmiştir?

3. Ülkemizde kestane ağacı bulunan bölge ve illerde meyve veren ağaç sayısı 2000 yılından günümüze yıllar itibarıyla ayrı ayrı kaçtır?  Aynı yıllar elde edilen üretim miktarları ile kalite ve verim düzeyi nedir?

4. Hastalığın görüldüğü çeşitli illerimize yönelik “Kestane Eylem Planı” hazırlanıp uygulanmasına rağmen hastalıkların bitmeyip yayılmasının sebebi nedir?

5. Kestane ağacı ölümlerine neden olan hastalıklar bilinenler dışında değişmiş midir?  Hastalıklar değişmemiş ise neden önlenememektedir?

6. Hastalık ile mücadelede seçilen 3 pilot bölgeden biri olan İzmir ilimizde hala hastalığın ilçelerimizde baş göstermesinin sebebi nedir?

7. Ödemiş ilçemizdeki kestane ağaç varlığı ve üretkenliği dikkate alındığında bölgeye ilişkin uygulanabilir acil eylem planınız var mıdır? Nedir? 

8. Kestane ağaçlarının aşılamasından, koruma ve bakımına ve hasada giden zincirde ortaya çıkan zararın ve mağduriyetin giderilmesi için hangi desteklemelerde bulunacaksınız?