Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret ederek Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü iki önemli çevre projesiyle ilgili önemli mesajlar verdi. Bakan Özhaseki, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarının da hazır bulunduğu ziyarette, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Kuzey Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisi  ile ilgili yaşanan tıkanıklıkları çözdüklerini söyledi; ufak bir prosedürün kaldığını, ancak herhangi bir problem yaşanmayacağını açıkladı. İzmir ziyaretinden önce Büyük Körfez Projesi’yle ilgili ÇED onayını imzalayan Çevre ve Şehircilik Bakanı “Yoldan gelenin heybesine bakarlar. İzmi r’ bir müjdeyle gelmek istedik. Kente değer katacak Büyük Körfez Projesi’yle ilgili bir sorunumuz kalmadı” şeklinde konuştu.

 

 

"İzmir için hazırız”


İzmir şanslı bir kent olduğunu, ayrıca Başbakanı olan da bir kent olduğu için büyük bir avantaj sağladığını belirten Bakan Özhaseki şöyle devam etti:

 

“Karabağlar tarafında yapılacak kentsel dönüşümü başlatmamız gerekiyor. Doğru bir biçimde yapılacak kentsel dönüşüm, kente müthiş bir fayda getirir ve arkasından gelecek bütün gelişimler de hızlanır. O yüzden iyi bir planlama yapmak gerekli. Başkanımız ve milletvekillerimizle birlikte bugün yerinde tespite gittik. Bundan sonra da Büyükşehir’imizin, ilçelerimizin dönüşümle ilgili ne kadar projesi varsa bir incelemeyle, biraz yardımcı olarak önlerini açmaya niyetliyiz. Ve İzmir için hazırız. Burada bir kez daha herkesin önünde ifade etmekten çekinmiyorum. İhtiyacımız var mı? Var. Kentsel dönüşüm eğer doğru yapılırsa, adil yapılırsa, müthiş bir fayda olarak bize döner.  Ama doğru bir planlama yapılmazsa ve adil davranılmazsa, hepimizin karşısına bir bela olarak d&ou ml;ner. Bu ikilemi bilerek hareket etmek zorundayız.”

 

Bakan Özhaseki’nin ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hem kentimize hem belediyemize şeref verdiniz. Büyük Körfez projesinin beklenen ÇED raporunu onayladınız. Onun için de sizlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa zamanda başlar ve İzmir’imizde, dünyanın en önemli çevre dönüşüm projelerinden bir tanesini hayata geçiririz” diye konuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİNDE İNCELEMEDE BULUNDU


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir'de Karabağlar kentsel dönüşüm bölgesinde incelemede bulundu. Anadolu'nun deprem bölgesini olduğunu, yapılaşma sırasında coğrafyanın sesine kulak verilerek hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Özhaseki, "Üstündeki zemin çürük, çamur, balçık. Geliyorsunuz buraya standartlara uygun olmayan bir ev yapıyorsunuz, sonra da elinizi açıp dua ediyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi" diye konuştu. İstanbul, İzmir ve Anadolu'nun bir çok kentinin deprem bölgesi olduğunu ve şu an elde bir fırsat olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bu doğru dönüşümü gerek zemin etüdüne, gerek üstündeki yapıya, bilimi, fenni ne tarif ediyorsa ona uyarak yapmak lazım. Sonra da bu kentsel dönüşümü adil bir şekilde yapmak lazım ki adı rantsal dönüşüme geçmesin. İnsanları da rahatsız etmesin. Rantsal dönüşüm olduğunda hepimizi rahatsız eder. Karabağlar'da kentsel dönüşüm planlamasında ilk etap 1 milyon metrekare, bir kısım mülkiyet hazineye geçti. Bu etapta 2 bin 500- 3 bin konut söz konusu. Planlamada bolca sosyal donatı ve yeliş alan bulunuyor. Mülkiyet bizde olunca cimri davranmadık. Burada yapacağımız iş doğru başladığında bu çevredeki tüm planlamalar ve dönüşümler doğru devam edecektir. Bakanlığın atacağı ilk adımlar yanlış olursa, vatandaşın hoşuna gitmeyen bir adım olursa arkası da çok iyi gelmeyecek, İzmir için hayırlı bir şey olmayacaktır. İller Bankası vasıtasıyla projeleri takip edeceğiz. Başlamak için yılbaşını hedefliyoruz."

 

"SUR HARİÇ BİR YILDA BİTER" 


Terörle mücadele kapsamında teröristlerin bölgede zarar verdiği konut ve yapılarla ilgili bir soru üzerine Bakan Özhaseki, "Yaklaşık 13 yerde çok ciddi çukurlar kazılıp devlete kafa tutma diyebileceğimiz şeyler yaşandı. 7 bölgede bunu çok ciddi yaşadık ve devletin kudretli eli teröristlere vuruldu. Diğer taraftan da devletin şefkatli elinin orada yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırmamız gerekiyor" dedi.

 

Teröristlerin vatandaşın evlerini yıktığını belirten Bakan Özhaseki, "Sur hariç Cizre, Silopi gibi yerleri 1 yıl içinde yaparız vatandaşlarımıza evlerini veririz. Sur binlerce yıllık tescilli eserlere sahip, bin 200 civarı eser var bütün bunların yaşadığı bir yerde bunları gözeterek yola çıkmanız gerekiyor. Koruma amaçlı imar planları 2012 yılında çıkmış ona uymamız gerekiyor. Yoksa amacımız TOKİ'yi sokup 5 katlı evler yapmak değil. Diyarbakır evleri var aslına uygun yapmamız gerekiyor. Tarihi eserlerin yeniden yapılması kolay değil bunları dikkatli bir şekilde yapmalıyız" dedi.(dha)