EGE MECLİSİ -Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı için İzmir'de işsizlik oranını yüzde 15, işsiz sayısını 264 bin olarak açıklamıştı. İşsizlik oranı ülke ortalamasının üzerinde olan İzmir'de işsizliğin kronikleşmemesi için karşı harekete geçildi. İzmir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü yılın ilk 8 aylık döneminde, girişimcilikten, kaynakçılığa, balık aşılamadan, çocuk yaşlı bakımına, pastacılığa kadar çok farklı alanlarda eğitim kursları düzenledi. Yılbaşından bu yana 127 bin kişiden 48 bin 871 kişiyi iş sahibi yapan müdürlüğün açtığı eğitim kurslarında İzmirli kadınlar, farkını bir kez daha gösterdi.
Aktif iş gücü hizmetleri kurslarına, toplam 28 bin 562 kişi katıldı. Hiç mesleği bulunmayan ya da yeni bir meslek sahibi olmak isteyenlerin tercih ettiği bu kurslarda, İzmirli kadınlar farkını bir kez daha ortaya koydu. 28 bin 562 kişinin, yarıdan fazlasını meslek sahibi olmak isteyen kadınlar oluşturdu. Toplam rakamın yarısından fazlasını oluşturan 16 bin 488 İzmirli kadın, kurslara devam etti. Erkeklerin katılımı ise 12 bin 74 oldu. Kadınlara yönelik, pastacılık, hasta yaşlı bakım, tekstil, balık aşılama kursları verildi.
İş hayatının ya da istihdam yaratacak hemen her alanda eğitim çalışmaları düzenleyen İŞKUR'a ilk sekiz aylık dönemde, çeşitli gerekçelerle, toplam 127 bin kişi, iş başvurusunda bulundu. Yapılan değerlendirmeler sonrasında, acil işe ihtiyacı olan yada gereksinim duyulan alanlarda deneyimi bulunanların da arasında yeraldığı 48 bin 871 kişi özel sektörde iş başı yaptı. Ancak il müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, başvuran 127 bin kişi arasında, işsiz olmayıp daha iyi şartlarda çalışmak isteyenlerinde önemli bir paya sahip oldukları ifade edildi.

191 MİLYON TL HARCANDI
İŞKUR, ilk 8 aylık dönemde ise bu eğitim kursları ve çalışmaları için 191 milyon TL harcama yaptı. Müdürlüğün, kursiyerlerin, eğitim giderlerinin yanı sıra malzeme paralarını bile verdiği ifade edildi. İş başı eğitim programı adı altında yapılan çalışmalarda da, şirketlerin var olan eleman sayısının üzerine istihdam edilen her kişiye, günlük 50 TL verdiği aktarıldı. Günlük kurslara gelenlere de, yine günde 20 TL harçlık verildi. Ayrıca sigorta primlerini de İŞKUR ödedi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tespit ettiği zaman aralıklarında eğitim gören kursiyerlerden engelli olanlara, ayrıca geri ödemesiz 36 bin TL'ye kadar kredi verildiği, ifade edildi.(dha)