EGE MECLİSİ - Büyükşehir Belediyesi'nin, ihtisas fuarlarının Gaziemir'de yapılan Fuar İzmir'e alınmasından sonra Kültürpark'ın yeniden tasarlandığı Kültürpark Projesi mayıs ayında kamuoyuna açıklandı. Projeye sosyal medyada “Kültürparkıma Dokunma" adıyla bir araya gelen İzmirliler, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tepki gösterdi.

Önce özellikle ağaçların kesilmemesi, sökülmemesi üzerine ortay çıkan proje muhalefeti daha sonra alanda yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması gibi konularda açıklamalar yaptı. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önce ağaç kesilmeyeceğini açıkladı. Ardından da projeyi İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında eski Pakistan Pavyonu'nda görsel materyallerin de yeraldığı sergiyle İzmirliler'in beğenisine sundu. İEF'den sonra da sergi açık kaldı. İzmirlilerin bir kısmı projeyi beğenirken bir kısmı da eleştirdi.
KURUL TOPLANTISINDA MESLEK ODALARI PROJEYİ ELEŞTİRDİ
Büyükşehir Belediyesi, doğal ve tarihi sit kararları bulunan Kültürpark'da yeni projenin yapabilmesi için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayı için başvurdu. Koruma Kurulu bugün yaptığı toplantıda Kültürpark projesini gündemine aldı. Toplantıya, projeyi hazırlayan Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yanısıra projeye muhalefet eden Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri temsilcileri katıldı. Belediye temsilcileri projeyi anlattı, meslek odaları temsilcileri hazırladıkları raporlara dayanarak eleştirilerini Kurul'a iletti.
YERİNDE İNCELEME KARARI

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, belediye ve meslek odaları temsilcilerini dinledikten sonra, İzmir için önemli bu alanla ilgili bir karar vermeden önce Kültürpark'taki projeyi yerinde incelemeye karar verdi. Kurul bu gerekçeyle Kültürpark Projesi'yle ilgili karar almadı. Kararı erteledi. Ekim ayı içinde yapılacak yerinde inceleme sonrasında Kurul projeyle ilgili kararını verecek.(dha) - Utku BOLULU