Zeytin ve zeytinyağı üretim sezonuna ilişkin Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde “Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti”nce 2016-2017 iş yılı Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Resmi Sonuçları açıklandı. İzmir Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen basın toplantısına sonuçları kamuoyu ile paylaşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, Türkiye genelinde 144 milyon 384 bin meyve veren zeytin ağacından 1 milyon 535 bin ton zeytin alınacağı, bunun 432 bin 976 tonunun sofralık zeytine 1 milyon 102 bin 80 tonunun ise zeytinyağına ayrılacağının tahmin edildiğini belirtti.

 

“İtalya’yı geride bıraktık”

Geçtiğimiz yıldan devreden stokla birlikte 217 bin ton zeytinyağı olduğunu belirten Tibet, “İç tüketimde ve markalı, ambalajlı ihracatımızda hiçbir sıkıntı yaşamayacağımız bir miktar. Fiyatlar anlamında da endişe edeceğimiz bir durum yok. Fiyatlarda büyük bir düşüşe neden olabilecek 200-250 bin tonluk bir ürünümüz de yok. Türkiye zeytinyağında dünya ikincisi olma hedefine adım adım ilerliyor. Zeytin ağacı varlığı 171 milyona çıkararak İtalya'yı geride bıraktık. Ağaç başına verimliliğin artırılmasıyla 2023'e kadar zeytinyağında da ikinci olacağız” dedi.

 

“Milli duruş sergileyebilmeliyiz”

Devlet destekleriyle belli bir sayıya getirilen ağaçların, sanayi bölgeleri kurulması için kesilebilmesine yönelik yasa hazırlıkları bulunduğunu savunan Başkan Tibet, hazırlanan taslağın yasalaşması halinde ağaçların 200 lira karşılığı kesilebileceğini öne sürdü. Tibet, sözlerine şöyle devam etti:

"Böyle bir durumun yasallaşması durumunda olacakları düşünmek bile istemiyoruz. Bu, bizim geleceğimiz. Tüm siyasi partilerimizin, vekillerimizin vicdanına sesleniyorum. Zeytin ağaçlarını koruyalım. Bizim bu tür saldırılara karşı topyekun milli bir duruş sergilememiz gerekiyor.”(İHA)