İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ekim ayında her yaştan tiyatroseveri mest edecek. Her ay birbirinden güzel tiyatro oyunlarını İzmirlilerle buluşan Büyükşehir Belediyesi, bu ay 11’i minikler, 6’sı yetişkin izleyiciler için olmak üzere toplam 17 oyunla göz dolduracak. Oyunların çoğu ücretsiz, ücretli olanlar ile sembolik olarak sadece 1 TL.

 

Büyükşehir, Ekim gösterimlerinde yetişkinlerin beğenisine ‘Aşkın Vatanı Yoktur’, ‘Sadakat’, ‘İki Ters Bir Düz Hayatlar’, ‘Markopaşa’, ‘Eğer Bir Gün Azrail Bir Aşk Şarkısı Çalarsa’ ve ‘Islak Ekmek’  adlı oyunları sunacak. Program şöyle:

 

Sahnede “Nazım’ın eseri” var


Türk edebiyatının ünlü şair ve yazarı Nazım Hikmet Ran’ın ‘Aşkın Vatanı Yoktur’ adlı eserinden Özgür Tiyatro tarafından sahnelenen oyun, 2 Ekim 2016’da Kültürpark İzmir Sanat’ta izlenebilir. Özgür Başkaya’nın yönettiği ücretsiz oyunun müzik direktörü Nedim Yıldız, dekorları ise Tamer Gören’e ait. Taranta Babu’ya Mektuplar destanından oyunlaştırılan eser, İtalya’da faşizmin gelişim süreci ve emperyalizmin en vahşi halini gözler önüne seriyor.

 

Sır ve ihanet dolu bir serüven


Sanatseverler, 5 Ekim 2016’da Selçuk Efes Tiyatro Salonu’nda ‘Sadakat’ adlı oyunu izleyebilir. İtalyan asıllı ABD’li dünyaca ünlü aktör Chazz Palminteri’nin yazdığı oyunu Türkçe’ye uyarlayan Halil Kırkayak, oyunun aynı zamanda yönetmeni. Gerilim türündeki iki perdelik ücretsiz oyun, Tiyatro Arkadaş Gösteri Sanatları Merkezi tarafından sahneye konuluyor. Kırkayak’ın yanısıra Eylül Saman ve Denizcan Polat rol aldığı oyunda, karısı Margaret’ten kurtulmaya karar veren Jack’in psikolojik sorunları olan kiralık katil Tony’yi tutmasıyla başlayan sır ve ihanet dolu bir serüven konu ediliyor.

 

Tek kişilik oyun seferihisar’da


8 Ekim’de tiyatrocu Hülya Savaş’ın hem yazıp hem oynadığı tek kişilik komedi oyunu ‘İki Ters Bir Düz Hayatlar’ seyirciyle buluşacak. Artistik İşler Sahne Sanatları tarafından hazırlanan ücretsiz oyun, Seferihisar Kültür Merkezi’nde tiyatro tutkunlarının beğenisine sunulacak. Oyunda, toplumdaki cinsiyet ayrımcılığının kadına yüklediği sorumlulukları ve mahalle baskısının hayatımızı nasıl çekilmez hale getirdiği, komik bir dille anlatılıyor.

 

Uygur kardeşler sahnede


Sanat takviminin 9 Ekim tarihli yaprağında, Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ‘Markopaşa Müzikali’ var. Oyun, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak. Duayen tiyatrocu Nejat Uygur’un vefatından önce yıllarca sahnelediği müzikalin yeniden yorumlanmış hali izleyiciyle buluşuyor. Müzikalde  Süheyl Uygur, Behzat Uygur, Nejla Uygur’un yanısıra Uğur Babürhan, Şahnaz Çakıralp, Kahraman Sivri, Leyla Yüngül, Ömer Yılmaz ve Burcu Afşin gibi isimler yer alıyor. Tiyatroseverler, bu güzel müzikali Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde izleme şansı bulacak. Franz Von Schönthan ve Gustav Kadelburg tarafından yazılan oyun, Nejat Uygur tarafından Türkçe'ye ve geleneksel Türk Tiyatrosuna uyarlanmıştı. Eser, şarkılar ve da nslarla zenginleştirilerek tuluat ve modern tiyatronun harmanlandığı bir operet tadında seyirciyle buluşuyor. Oyunda, 1920’li yılların sonunda İstanbul’da varlıklı ve despot bir Paşa ve ailesinin köşküne iç güveysi damat olarak alınan Hayrullah, onu ziyarete gelen eski okul arkadaşı Suat, Paşa’nın oğlu Seyfettin ve diğer kızı Mürvet’in karmaşık ilişkileri komik bir dille anlatılıyor.

 

Torbalılılar, haydi tiyatroya!


Tiyatro Viva tarafından sahneye konan ‘Eğer Bir Gün Azrail Bir Aşk Şarkısı Çalarsa’ adlı oyun ise, 16 Ekim’de Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak. Oldukça ilgi çekecek ücretsiz oyunun yazarı Hakan Bintepe, yönetmeni ise Günay Toprak. Oyun saat 18.00’de başlayacak. Geleneksel ortaoyunun tüm öğelerini içeren oyunda, evlenme aşamasındayken çocukluk aşkı Aşkın’ı terk eden Aşkım’ın karşısına basit bir çalgıcı kılığında Azrail’in çıkmasıyla alt üst olan olaylar anlatılıyor.

 

Çöplükte yaşayan tok insanlar


23 Ekim’de Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sahnelenecek olan ‘Islak Ekmek’ adlı oyun ilgi çekecek. Ünlü yazar Samim Kocagöz’ün yazdığı, Ali Ulvi Hünkar’ın yönettiği oyun Han Tiyatrosu tarafından sahnelenecek. Saat 18.00’de başlayacak ücretsiz oyunda Rüçhan Gürel, Gizem Tataroğlu, Musa Zindan, Ömer Polat, Tülay Demirören, Ozan Emrah Çelik ve Murat Kapdağlı rol alıyor. Oyunda, yaşamlarını açlık üzerine kurmuş, çöplükte yaşayan tok insanların hikayesi anlatılıyor.

 

Çocuklar çok eğlenecek


Büyükşehir Belediyesi, minik izleyiciler için ise ‘Sihirli Orman - Ormanla Barışmak’, ‘Benim Adım Palyaço’, ‘Mutmutlar ve Mutluluk Taşı’, ‘Kayıp Masallar’, ‘Oyuncak Tamircisi’, ‘Sihirli Sahne’, ‘Erli’nin Hazinesi’, ‘Geleceğe Bir Damla’, ‘Düşüne Taşına’, ‘Bazen Biz Çocuklar’ ve ‘Hayvanlar Çiftliği’ adlı oyunları hazırladı.

 

3 ve 10 Ekim 2016 tarihlerinde ücretsiz olarak Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda 11.00 ve 14.00 seanslarında sahnelenecek olan ‘Sihirli Orman- Ormanla Barışmak’ adlı oyun, küçük tiyatroseverleri bekliyor. Fırat Turgut’un yönettiği oyunda, ormanın acemi sihirbazı Çirillo’nun ormana girmesi yasaklanan insanlarla, ormanın en yaşlı elf ağacı Doana ve onun yardımcısı minik Piku’yu barıştırmak, bilinçlenen insanların tekrar ormana girmesini sağlamak için verdiği çaba anlatılıyor.

 

Çocukların beğenisine sunulan bir diğer ücretsiz oyun ise ‘Benim Adım Palyaço’. 12 Ekim’de Selçuk Efes Tiyatro Salonu’nda saat 11.00 ile 14.00’te izleyiciyle buluşacak olan oyunun genel sanat yönetmeni Kemal Aygen, yönetmeni Erdal Dinçer.

 

Çocuklar, 13 ve 27 Ekim’de ise ‘Mutmutlar ve Mutluluk Taşı’ adlı kukla oyunuyla eğlenecek. Ücretsiz oyun, Seferihisar Kültür Merkezi’nde 16.00 ve 18.00 seanslarında miniklerle buluşacak. Kukla Atölyesi’nin sahneye koyduğu oyun, yeraltında yaşayan Mutmutlar ile yeryüzünde yaşayan insanların sürpriz bir şekilde yollarının kesişmesiyle başlar. Mutmutlar’ın yaşam kaynağı olan mutluluk taşı kaybolmuştur. Bilge, Bıcırık ve Sakar Mutmut taşlarını insanların aldığını düşünerek hiç istemedikleri halde yeryüzüne çıkarlar. Oyun, insanların doğadaki diğer canlılar ile olan ilişkisini, kukla tiyatrosunun kendine has diliyle anlatıyor. 

 

Çocukları bekleyen bir diğer ücretsiz oyun da ‘Kayıp Masallar’. Emre Altıntaş’ın yazdığı, Gamze Aksoy’un yönettiği oyun 13 ve 16 Ekim 2016 tarihlerinde Kültürpark İzmir Sanat’ta 11.00 ve 14.00 seanslarında gösterilecek. Sahne Tozu Tiyatrosu tarafından hazırlanan oyun, çocukları eğlendirecek.

 

17 ve 20 Ekim 2016 tarihlerinde Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda ‘Oyuncak Tamircisi’ minik tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak. Saat 11.00 ile 14.00’te sahneye konacak ücretsiz oyun, Artistik İşler Sahne Sanatları tarafından hazırlandı.  Oyunda, onarılmak üzere oyuncak tamircisine bırakılan oyuncakların, sahiplerine teslim edileceği günü umutla bekleyişleri, bu süreçteki çekişmeli ve eğlenceli durumları anlatılıyor. Oyun, minik izleyicilere arkadaşlık, dayanışma ve özgüven ile ilgili faydalı mesajlar veriyor.

 

Küçük tiyatro tutkunları, 18 ve 19 Ekim tarihlerinde ise Bornova Kültür Merkezi’nde ‘Sihirli Sahne’ adlı oyunu izleyebilir. Saat 11.00 ile 14.00’te Kat-Art Çocuk Tiyatrosu tarafından sahnelenen ücretsiz oyunun yazar ve yönetmeni Gizem Bilgi Su Şahin.

 

Çocukların beğenisine sunulan bir diğer ücretsiz oyun da ‘Erli’nin Hazinesi’. 18 ve 20 Ekim tarihlerinde 11.00 ve 14.00 seanslarında gösterime girecek olan ücretsiz oyun, Sıcakkan Sanat Çocuk Tiyatrosu tarafından sahnelenecek. Oyunda, uzun bir seyahate çıkan babasının bir hazine bıraktığı Erli’nin, hazineyi açabilmek için ihtiyacı olan 5 anahtarı bulma macerası konu ediliyor. Çocuklar, Erli’nin maceralarını izlerken akıl, dürüstlük, sevgi, çevre bilinci gibi kavramları öğrenirken, özgüvenin ve cesaretin bu erdemlerle bir hazineye dönüşeceği mesajını da alıyor. 

 

Bu oyun da Foçalı çocuklara


Büyükşehir Belediyesi, 19 Ekim’de ise Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde çocuklarla buluşacak. Çocuklar, ‘Geleceğe Bir Damla’ adlı ücretsiz oyunu saat 11.00 ve 14.00 seanslarında izleme şansı bulacak.  Oyunun genel sanat yönetmeni Kemal Aygen, yönetmeni Erdal Dinçer.

 

24 ve 27 Ekim tarihlerinde sahnelenecek olan ‘Düşüne Taşına’ adlı oyun, Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluşacak. 11.00 ve 14.00 seanslarında gösterilecek olan ücretsiz oyunun yazarı Haluk Işık. Oyunda, çocuklara sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve doktor kontrolünün önemi anlatılıyor.

 

 ‘Bazen Biz Çocuklar’ adlı oyun, Uzundere Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde 28 Ekim 2016’da saat 11.00 ve 14.00’de sahneye konacak. Oyunun yazarı ve yönetmeni Yasemin Tüzün. Ücretsiz oyun, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlandı. Oyunda, bencillik, oburluk, kibir ve kıskançlık temaları işlenirken, çocuklara hata yapmanın sorun olmadığı, önemli olanın hatalarımızı düzeltmeye çalışmak olduğu eğlenceli bir dille anlatılıyor.

 

Ayın son oyunu ise, 31 Ekim 2016’da Çiğli Kültür Merkezi’nde 11.00 ve 14.00 seanslarında gösterilecek olan ‘Hayvanlar Çiftliği’. Ücretsiz oyun, çocukları çok eğlendirecek.