EGE MECLİSİ - Tekstil firmasında sekreterlik yapan ve eşinden boşanan Emine Baysal, 11 yıl önce, iş dönüşü arkadaşının kullandığı otomobilin kontrolden çıkıp takma atması üzerine araçtan dışarıya fırlayınca boynu kırıldı, omuriliği zedelendi. Günlerce hastane yaşam mücadelesi veren Ayşe Baysal, yaşama tutundu, ancak göğsünden aşağısı felç olduğu için yatağa bağımlı kaldı.

12 YAŞINDA ANNELİĞİ YAĞMUR DEVRALDI

O zaman 12 yaşında olan kızı Yağmur Filiz'in hayatı da, o andan itibaren tıpkı annesininki gibi bambaşka bir noktaya savruldu. İyi bir eğitim sonrasında iyi bir gelecek hayalleri kuran Yağmur, anneannesi ve dedesinin yaşlı olmalarından dolayı, annesinin tüm bakımıyla ilgilenmek zorunda kaldı. Yağmur, o andan itibaren anneliği devraldı. Göğsünden aşağısını oynatamayan annesinin beslenmesinden temizliğine, günlük ihtiyaçlarına ve sağlık bakımına kadar her şeyiyle ilgilenmeye başladı. Çocukken arkadaşları gibi sokakta, parkta oynayamayan Yağmur, eğitimini henüz lise birinci sınıfta bırakmak zorunda kaldı. Şimdi 23 yaşında olan ve gelecekle ilgili evlilik dahil hiçbir hayalinin olmadığını söyleyen Yağmur Filiz, şöyle dedi:

 

 

"Anneme bakmak zorundayım. Bana çok ihtiyacı var. Onu bırakamam. Ancak zorunlu olduğum zamanlarda yaşlı olan dedeme ya da boşanmış olsalar da zaman zaman bizi ziyaret eden babama onu kısa süreliğine teslim edip öyle evden çıkabiliyorum. Şimdilerde açık öğretimden eğitimime tekrar başladım. Bizim onunla iyi bir iletişimimiz ve hayatımız var. Tek isteğim annemin sağlığına kavuşması. Bunun içinde yardım bekliyorum."

"ANNELİĞİ HİSSETTİRMEK İSTERDİM"

Kızının saçlarını taramak, onu en iyi şekilde büyütmek istediği sırada yaşadığı kazayla hayatının alt üst olduğunu anlatan Emine Baysal, çevresinde dost bildiği hiç kimsenin kalmadığını, sadece ailesinin kendisini bırakmadığını söyledi. Kızına annelik yapamadığını da büyük bir üzüntüyle ifade eden Emine Baysal, şöyle dedi:

"Babam ve kızım bakımımı yapıyordu. Babamın yaşlanmasıyla bütün yüküm kızıma kaldı, kızımın omuzlarındayım. Evimizin işi olsun, benim sağlık bakımım olsun her şeyimle kızım ilgileniyor. Çok üzülüyorum, annelik yapmak isterdim, anneliği hissettirmek isterdim. Ben kızıma hiçbir şekilde yardımcı olamıyorum. Kızım çok yıprandı, psikolojisi çok bozuldu. Birçok şey kızımın içinde ukde kaldı. 'Anne gezmek dolaşmak isterdim' diyor. 'Senin hareket özgürlüğünü görmek isterdim' diyor. Ben de bu duruma çok üzülüyorum. Benim zaten psikolojim iyi değil. Bu hastalık, kaza beni çok yıprattı" diye konuştu. Tedavi olmak istediğini de söyleyen Emine Baysal, "Hastalığımın Türkiye'de tedavisi yok, yurt dışında tedavi olabilirim. Artık yurt dışında yapılacak olan kök hücre nakliyle sağlığıma kavuşmak istiyorum." 

AİLEYE MAAŞ ŞOKU

Yaklaşık 11 yıldır acı bir hayat yaşayan anne ve kızına bir darbe de SGK'dan geldi. Çamdibi semtindeki evlerinden Koyundere'ye taşınan ailenin adres değişikliğini bildirmemeleri, tek ekonomik gelirleri olan evde bakım parası ile üç ayda bir alınan özürlü maaşının kesilmesine neden oldu. Çamdibi'ndeki adreste kontrole gelen SGK görevlilerinin, burada oturmadıklarına yönelik belge düzenlemesi üzerine, geçen mart ayında, yüzde 98 engelli olan Emine Baysal'ın özürlü maaşı ile Yağmur Filiz'in evde bakım ücreti kesildi. 6 aydır büyük ekonomik sıkını yaşayan, yardımlarla geçimlerini sağlayabilen ailenin tüm çabalarına rağmen maaşları tekrar bağlanmadı. SGK görevlilerinin özürlü maaşının kısa sürede bağlanacağını belirttikleri, evde bakım ücretinin ise ne zaman ödenmeye başlanacağı konusunda açıklama yapmadıkları belirtildi. (Taylan Yıldırım / DHA)